Drzewko truskawkowe

Drzewa owocowe
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...sprecyzuję może - do wieloletniej uprawy w gruncie... w jednej z wypowiedzi pojawiła się nawet temperatura minimalna (-16 st.C) - mam duże wątpliwości. Oczywiście rzecz wymagająca sprawdzenia - liczę więc na Wasze opinie na wiosnę przyszłego roku (a może teraz ktoś napisze, jak się "sprawdziła" podczas tegorocznej zimy?).
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mommy_b pisze:KAro, masz najprawdopodobniej pestkę liczi.
Dziękuję !
Sprawdziłam ,faktycznie to jest to!To pestka liczi!
Przenoszę się do innej sekcji forum po porady. :)

Natomiast będe podglądać Wasze zmagania z hodowlą Chruściny jagodnej
zwanej drzewkiem truskawkowym lub poziomkowym .

Obawiam się jednak,czy uda się Wam z nią,bo nie macie pewności jak świeże=stare sprzedano Wam nasiona,które w kilka mięsiecy po dojrzeniu tracą zdolność kiełkowania.
Podpowiem ,że wymagają stratyfikacji, po czym wysiane w utrzymującej się dużej wilgotności i cieple powinny wykiełkować w kilka tygodni.
Trzymam kciuki i czekamy na pomyślne wiadomości

;:333
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Proszę bardzo oto instrukcja instalacji hehe ;)
Obrazek

Uprawa jak widać nie taka prosta bu :)
Maniak roślin egzotycznych :)
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Wręcz zaproszenie aby zostać szkółkarzem.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lotta nie rozumiem :/
vicky_pollard
---
Od: 27 gru 2008, o 16:56

Post »

Pewnie roślina ta wytrzymuje spadki temp. do -15 st. C, ale z pewnością krótkotrwałe. A jeśli u nas zimą -15 jest przez tydzień lub dłużej to niestety nici z uprawy. Ta roślina jest uszkadzana przez mróz w Wielkiej Brytanii, zatem raczej u nas nie ma szans na wzrost i rozwój w gruncie przez cały rok.
A zakupy na allegro odradzam. Nasi rodacy niestety sprzedają g...no za grube pieniądze, ale niestety taka nasza mentalność-zedrzeć z drugiego. Polecam zakupy za granicą.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czemu tak sądzisz mi wylazło 5 truskawek :) i nasiona z allegro
Czekam na następne :)
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

stalewiak pisze:Lotta nie rozumiem :/
To było odnośnie tej instrukcji - np. tego, że siewka wymaga oprysków. Czym? W jakim stężeniu? Jak często? Skoro kupujący nasiona ma to wiedzieć to najpierw musi zdobyć szlify szkółkarza :wink:
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vicky_pollard pisze:A zakupy na allegro odradzam. Nasi rodacy niestety sprzedają g...no za grube pieniądze, ale niestety taka nasza mentalność-zedrzeć z drugiego. Polecam zakupy za granicą.
A polecasz jakiś konkretny, sprawdzony sklep zagraniczny ?

I za którą granicą polecasz robić zakupy ?

Kupowałam na Allegro wiele razy i w większości byłam zadowolona, z nasion również. Ceny też można znaleźć przyzwoite. Wystarczy włączyć myślenie wybierając konkretną aukcję i nie kupować tam, gdzie na przykład za grubą kasę wciskają "truskawkę - bonsai". Takie aukcje zdarzają się i w zagranicznych serwisach. I jak ktoś głupi to kupi.

Co do mentalności "zedrzeć z drugiego" to dobrze jest się wybrać na zakupy do Włoch, polscy sprzedawcy to pikuś :) Kiedyś próbowano mi wcisnąć opakowanie 10 litrów ziemi uniwersalnej za 12 euro.... a kosztuje to 3 euro :) Mój mąż nigdy nie płaci ceny, jaką chce sprzedający, zawsze mniej utarguje. No ale on też jest Włochem :)) Ja tak nie umiem :)
vicky_pollard
---

Post »

Polecam zakupy w Anglii. Znam kilka sprawdzonych sklepów. Gdy przysłali mi przez pomyłkę inne nasiona, po mailu informującym zaraz wysłali te zamówione. A jeden sprzedawca to wysłał mi nasiona roślin w dniu gdy wysłałem mu pieniądze (doszły do niego dopiero po tygodniu). Wyszło mi, że za nasionko zapłaciłem (z kosztem przelewu) ok 20 gr, a za jedno nasiono tej rośliny w Polsce chcą 2 zł i więcej!!!!
Nie wiem czy mogę tu podawać adresy sklepów. Na PW pewnie tak.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

na pewno mozesz podać linka nic nie zrobią te forum jest the best ;)
vicky_pollard
---

Post »

http://www.jungleseeds.co.uk/
Polecam gorąco zakupy w tym sklepie. Zawsze otrzymuje się to co się kupuje. Nasiona, bulwy, kłącza itp. wysyłają do UE. Roślin niestety nie. Nasiona zawsze świeże i coś na pewno wykiełkuje.
Sympatyczna obsługa.
urshoola
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2009, o 20:08

Post »

czy ktoś może podzielić się doświadczeniem z hodowli drzewka truskawkowego z nasionek?
wysiałam swoje 30 kwietnia i nic nie wschodzi...ile takie coś kiełkuje??
Edyta Jarek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 gru 2008, o 18:35

Post »

Siałam 2 razy, za pierwszym razem nie stratyfikowałam (nie wiedziałam, że trzeba), za drugim już tak. W obu przypadkach - zero efektu. W końcu kupiłam 2 gotowe sadzonki, przezimowalam je w piwnicy, jedna rośnie, druga stoi w miejscu i na dodatek ma paskudne plamy na lisciach, powoli też zrzuca te dolne liście. Nawet nie wiadomo czym toto opryskać....
Edyta
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mirzan pisze:Drzewo truskawkowe, to Arbutus unedo, to o czym piszesz.Ani nie zimuje unas,
ani nie ma na nim truskawek.
Dzisiaj otrzymałam nasionka Arbutus unedo,które zamówiłam na Allegro.Na opakowaniu jest napisane że: ''Najlepszą porą siewu jest wczesna wiosna,ale drzewko truskawkowe z powodzeniem może być siane przez okrągły rok.Siejemy pod przykryciem,w ziemi z dodatkiem drobnego piasku lub perlitu.Z uwagi na maleńki rozmiar nasionek-siejemy poprzez lekkie wgniecenie ich w ziemie (nie przykrywamy ziemią).W celu przyśpieszenia kiełkowania,nasionka można poddać procesowi stratyfikacji.'' W necie wyczytałam, że ta roślinka ma jadalne owoce,które wyglądają jak pomarańczowe kuleczki (jak dojrzeją).W opakowaniu jest 10 nasionek.Czy jak wysieję wszystkie do doniczki,to wykiełkuje mi większość z nich?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”