Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
kto się orientuje, czy gracius gładki jest samopylny?? albo czym sie różni kwiat samopylnego i zapylanego. na opakowaniu mam napisane że to odmiana partenokarpiczna heterozyjna.
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Hej
Odnośnie partenokarpii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Partenokarpia chodzi ogólnie o to, że kwiat nie musi zostać zapylony.
Więc myślę, że nie sprawi Ci to za dużej różnicy czy jest on samopylny czy obco.
A heterozyjny, bo to mieszaniec - nie powtarza cech w następnym pokoleniu. Tyle ode mnie, jeżeli coś pomyliłem proszę o sprostowanie.
pozdrowionka
Odnośnie partenokarpii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Partenokarpia chodzi ogólnie o to, że kwiat nie musi zostać zapylony.
Więc myślę, że nie sprawi Ci to za dużej różnicy czy jest on samopylny czy obco.
A heterozyjny, bo to mieszaniec - nie powtarza cech w następnym pokoleniu. Tyle ode mnie, jeżeli coś pomyliłem proszę o sprostowanie.
pozdrowionka
Ogrodnik za dyche!
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- MagdaMisia
pytam się o samopylność, ponieważ ogórki już kwitną a w domu nie mam pszczół, więc kto je zapyli?? Jestem początkująca i zupełnie nie rozumiem, proszę niech ktoś mi to wyjaśni, gracius stoi w domu i kwitnie czy wyda owoce czy nie ???????
albo wyda bo się sam zapyli , albo nie wyda bo jest obco pylny, albo nie wyda bo nie ma pszczółek do przeniesienia pyłku. jak będzie??
albo wyda bo się sam zapyli , albo nie wyda bo jest obco pylny, albo nie wyda bo nie ma pszczółek do przeniesienia pyłku. jak będzie??
Jak napisałem wcześniej, nawet podałem linka - partenokarpia polega na tym, że nie potrzeba ani pszczólek, ani "bąków", ani innych koników czy krówek aby powstały duże i dorodne ogórasy. Więc jeżeli nawet Ci kwitną w domku to i tak zawiążą owoce. Nie musisz ani potrząsać krzaczorami, ani wstawiać uli do pokoju - nic z tych rzeczy.peneloppe pisze:pytam się o samopylność, ponieważ ogórki już kwitną a w domu nie mam pszczół, więc kto je zapyli?? Jestem początkująca i zupełnie nie rozumiem, proszę niech ktoś mi to wyjaśni, gracius stoi w domu i kwitnie czy wyda owoce czy nie ???????
Po prostu kiedy przyjdzie odpowiedni czas, a zapewne przyjedzie po 15 maja (choć różnie z tym bywa) śmiało możesz je ładować do gruntu, nie martwiąc się o to czy zostaną zapylone czy też nie.
Proszę Cię jakbyś mogła zajrzeć w tego linka co podałem wcześniej - tam jest to dość prosto napisane.
pozdrowionka jeżeli coś jest jeszcze nie jasne pisać!!!
Ogrodnik za dyche!
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Penelopo, gołym okiem widać, który to kwiat jest kwiatem męskim a który żeńskim na ogórku. Pierwsze zazwyczaj kwitną męskie, te kwiatki są na cieniutkim ogonku, następne są już żeńskie na przemian z męskimi. Te żeńskie mają tuż przy kwiatku mini- początek ogórka a następnie dopiero ogonek kwiatka. Chociaż nie na każdej odmianie powtarza się ta prawidłowośc, ja przyglądałam się którejś z gruntowych odmian już kilka lat temu. W ub. roku siostra posadziła w doniczce na balkonie jakieś ogórki( z allegro), które obficie kwitły ale samymi męskimi kwiatami. Zdenerwowała się i je wyrzuciła, no i nie wiem , może by i były jakieś gdyby poczekała z tym śmietnikiem.
Na cukini to widać wyraźniej bo ma większe kwiaty.
Spróbuj pędzelkiem z męskich na żeńskie, zobaczysz - ryzyk- fizyk. Partenokarpicznym, sądzę to nie przeszkodzi, przecież w gruncie pszczoły je i tak odwiedzają. Przecież pszczólki nie wiedzą, że akurat tych ogórków zapylać nie muszą.
Na cukini to widać wyraźniej bo ma większe kwiaty.
Spróbuj pędzelkiem z męskich na żeńskie, zobaczysz - ryzyk- fizyk. Partenokarpicznym, sądzę to nie przeszkodzi, przecież w gruncie pszczoły je i tak odwiedzają. Przecież pszczólki nie wiedzą, że akurat tych ogórków zapylać nie muszą.
Gieniu ja w zeszłym roku dostałam 4 ogórki gruntowe (nieznana nazwa) Na początku były na nich praktycznie same kwiaty męskie. To było widowisko
W sumie nie zależało mi na nich, ponieważ miałam inne odmiany, a tutaj niespodzianka
ogórków było co niemiara i bardzoooo długo owocowały.
pozdrawiam
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
dziękuje wam bardzo za prostą odpowiedż, już rozpoznaję kwiaty. nawet dziwiłam się dlaczego te u wierzchołka mają kwiatki z mini ogóraskiem, a te u dołu same kwiatki........ teraz jestem już spokojna, tylko zajrzę jeszcze do śremskiego ogórka, bo nie wiem czy on jest parten..... kurde po prostu samopylny
. zresztą on i tak już jest w gruncie. ale pszczółek jak na razie ani widu ani słychu, jedynie szerszenie wdomku się pokazują , chyba znów założyły gniazdo pod dachem ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
- Szymonambar222
- 500p
- MagdaMisia
- Szymonambar222
- 500p