KORZENIE - system korzeniowy drzew i krzewów
Witam.
Fakt ,mi również jakoś orzech nie pasuje na drzewo "podokienne"-obecnie mam lipę w takim charakterze,a w poprzednim mieszkaniu była akacja(robinia)-i te polecam.Korzenie -grube nie wychodza po za obrys korony myślę,że maks 1-2m wokół pnia,natomiast cienkie mogą mieć nieprawdopodobną długość-zależną od czynników zewnętrznych np pogoń za wodą czy składnikami odżywczymi.Wyrywałem w zeszłym roku siedmioletniego orzecha,niektóre korzenie miały ponad 4 metry~gr 1cm.
Hej.
Fakt ,mi również jakoś orzech nie pasuje na drzewo "podokienne"-obecnie mam lipę w takim charakterze,a w poprzednim mieszkaniu była akacja(robinia)-i te polecam.Korzenie -grube nie wychodza po za obrys korony myślę,że maks 1-2m wokół pnia,natomiast cienkie mogą mieć nieprawdopodobną długość-zależną od czynników zewnętrznych np pogoń za wodą czy składnikami odżywczymi.Wyrywałem w zeszłym roku siedmioletniego orzecha,niektóre korzenie miały ponad 4 metry~gr 1cm.
Hej.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam złych skojarzeń z orzechem koło domu, nawet pod takim się wychowałem; z korzeniami nie było problemu- bardziej z gałęziami co niszczyły dach a rynny były co jesień pełne liści.
Natomiast najbardziej nie lubię orzecha nad drogą czy choćby ścieżką bo orzechy spadają bez żadnego porządku i przykro się robi po rozjechaniu takiego...
Natomiast najbardziej nie lubię orzecha nad drogą czy choćby ścieżką bo orzechy spadają bez żadnego porządku i przykro się robi po rozjechaniu takiego...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sentymenty muszą pójść na bok . Skubany zaowocował raz w życiu , orzechy wielkości laskowych . Jest jeden olbrzym w centrum ogrodu który robi za ozdobnego i ścięty nie będzie nawet gdyby przestał owocować . Pięknie komponuje się z lipą , szczególnie na wiosnę . Na miejscu ściętego będzie rósł szczepiony .
Pozdrawiam . kozula
Pozdrawiam . kozula
Młody klon - jakie korzenie?
Mam kilka samosiejek klonu chyba zwyczajnego. Ok. 2 m wysokości, dość gęsto rosną. Chciałbym je trochę poprzesadzać. Ile taki klon może mieć lat i czy dużo trzeba by wykopać, żeby wyciągnąć go z korzeniami?
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Możesz przesadzać spokojnie, przytnij korzenie ok 25 -30 cm od pnia, nie zaszkodzisz mu klony mało cierpią przy przesadzeniach. Proponowałbym jednak poczekać aż spadną liście. Jeśli chodzi o wiek to różnie w zależności o warunków glebowych i wilgotności w danym roku. przyrosty nie zawsze są jednakowe , ale ok 5-6 lat.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Korzenie jabłoni
Czy sadząc jabłonie powinienem się obawiać, że ich korzenie mogą być problemem dla wkopanych na głębokość ok. 1,5 rur kanalizacyjnych? Mam na myśli jabłonie zarówno nieskarlone jak i na podkładkach M26. Jak mocno rozwijają korzenie?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli dobrze pamiętam, korzenie jabłoni sięgają jakieś 70 - 1,50 metra wgłąb, zależnie od rodzaju podkładki, ale wcale nie jestem pewna tego, co napisałam
Może jakiś fachowiec potwierdzi albo poprawi?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Myślę, że nie(mając doświadczenie w wykopywaniu jabłoni z korzeniami i tym, jak w moim sadku kładli rury wodociągowe).
Niebezpieczeństwo jest inne- w momencie, gdy trzeba będzie dokopać się do takiej rury, która może zepsuć się z innego powodu. Jabłonka rosnąca nad nią będzie niezłą przeszkodą i może tego nie przetrzymać.
Niebezpieczeństwo jest inne- w momencie, gdy trzeba będzie dokopać się do takiej rury, która może zepsuć się z innego powodu. Jabłonka rosnąca nad nią będzie niezłą przeszkodą i może tego nie przetrzymać.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Potwierdzam, potwierdzam na całego. Wisterji i milina nie należy sadzić koło domu ani murka którego chciałoby się mieć w całości, bo podważy korzeniami. Co do złotokapu to nie wiem.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Proponuję tę stronkę, może będzie pomocna ( o przesadzaniu iglaków) http://www.poznan.pl/mim/public/wos/new ... l&parent=0
lub taka stronka http://forum.muratordom.pl/czym-wzmocni ... t70291.htm
pozdro
lub taka stronka http://forum.muratordom.pl/czym-wzmocni ... t70291.htm
pozdro