Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONIKO- dziękuję za wizytę i za informację o nazwie zakupionego kwiatu,kupując przeważnie "takie wynalazki na targu zazwyczaj zapominam nazwy, albo się nawet nie pytam o nazwę, kupuję, bo ładny.

ELŻBIETO- dziękuję za wizytę, pierwiosnek nazywa się VIALLI
http://www.cebule.pl/index.php?s=1&cc=1&pid=639

,kupiłem go w sklepie , naprzeciwko poczty. Za bożykwiatem (kupiłem go w czwartek na targu, razem z jeszcze jednym kwiatkiem , jeszcze nie kwitnie, ale ma już pęd kwiatowy), jest chyba jakiś anemon, załączam lepsze zdjęcie:

Obrazek

Powojnik , pokazywany na zdjęciu jest bardzo ekspansywny, szybko się rozrasta,pokazywany, jest tylko częścią całości, większość musiałem usunąć,by znaleźć miejsce dla innych powojników.

NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, już nic z Tobą nie można pożartować, nawet nie śmiał bym pomyśleć że się nabijasz. Wiem że masz piękny ogród i tak samo jak ja dbasz o swoje rośliny, ale nasze rośliny żyją swoim rytmem i potrzeba czasu, niekiedy duuużżo czasu by każda z naszych roślin pokazała swoje piękno. Zenka ogród jest starszy od mojego ,jego rośliny są już dojrzałe i widać już piękno niektórych roślin, zwłaszcza iglaków.

EWO- dziękuję za odwiedziny, szklarenkę mam ( 2.40 na 2.40 m) ogrzewaną wodą, w dwu dwustu litrowych beczkach jest woda, która w dzień się ogrzewa ,a nocą oddaje ciepło. Pomidory sieję w połowie lutego, i w trzeciej dekadzie marca przenoszę je ( już po pikowane) do tej szklarenki, tam najpierw hartują się a później szybko rosną, od ponad tygodnia nasze pomidory są już w miejscu stałym , widać że się ukorzeniły i już około 1/3 ma grona kwiatowe.

Pigwy mam około dziesięciu krzaków, rosną one wzdłuż skarpy nadrzecznej, nalewek nie ma kto robić, u nas preferują nalewki z żurawin.

IDO- dziękuję za odwiedziny, deszcz, który spadł w nocy z 1/2 maja, był na wagę złota, z pewnością niewiele pomógł drzewom, ale warzywnik i trawnik ożyły. Mam nadzieję że jutro i w najbliższych dniach , u nas dobrze popada.

Mam nadzieję że napiszesz na swoim wątku jak Twoje eksperymenty z pomidorami przebiegały. Ja jestem tradycjonalistą, ( wiek ma jednak swoje prawa) , trudno mi zmieniać przyzwyczajenia, chociażby w uprawie pomidorów, zwłaszcza że mam ( nie chwaląc się ) dobrą rekę do tych roślin.

Jest nam miło że dzieci i wnuki lubią zaglądać do nas w ogrodzie, na razie nie wymagamy od nich fizycznej pomocy w pracach ogrodowych , starcza nam sił do pracy, a to że w ogrodzie bawią się nasze wnuki i nie tylko nasze, jest dla nas satysfakcją że nasz ogród tętni życiem.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za błyskawiczną radę.
Który z oplewiaczy osobiście byś wybrał? Pytam bo masz praktykę :) Wydaje mi się, że ten z prostymi gwiazdkami najsłabiej powywraca ziemię, a chyba im mocniej tyle lepiej. Jaka u Ciebie jest szerokość, jaką wybrać?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Tadeusz napisał : cytat

"NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, oj ,czuję że się z mego ogrodu nabijasz, całe szczęście, że nie ze mnie. Do "trzeciego " wymiaru u mnie daleko, zobacz u ZENKA , tam dopiero jest "trzeci" wymiar, mojemu ogrodowi, jeszcze kilka lat brakuje. "

Tadeusz tu już chyba przesadziłeś,mojego ogrodu nie można porównywać z Twoim
pod żadnym wzgledem gdyż:
Ogród Twój jest dużo większy powierzchniowo, rośnie w nim wiele ciekawych i bardzo
rzadkich okazów drzew i krzewów, a jego utrzymanie w tak nienagannym stanie można
porównać jedynie z pięknymi ogrodami batanicznymi. No i ten ogród warzywny
marzenie wielu działkowców.

Ogród mój jest typowym ogrodem rekreacyjnym z dużą ilością drzew i krzewów, oraz
z nie wielkim fragmentem rabat kwiatowych.
Pozdrawiam Zenek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGUŚ- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że będziesz zadowolona z oplewiacza, ja mam na cztery gwiazdki, szerokości 25 cm , rządki mam co 35 cm , zostaje 10 cm na roślinki w rządku.

ZENKU- dziękuję za wizytą, od dawna wiesz że zachwycam się Twoimi iglakami , szczególnie ich zestawieniem z innymi roślinami i dorosłością Twoich iglaków. U nas w ogrodzie, jest tylko kilka iglaków, słusznego wzrostu, reszta to maleństwa, sadzone 2-4 lat temu i jeszcze nie pokazują swojego piękną, tak jak Twoje.

Jeszcze nie zidentyfikowałem jednej rośliny, a już w ogrodzie przybyła kolejna roślinka . Zaczynają kwitnąć rośliny środka wiosny- bzy, w ogrodzie mamy kilka odmian bzów, nie wszystkie jeszcze będą kwitły. Magnolia ,tym razem , wszystkie kwiaty się otwierają jednocześnie, kłokoczka , również rozpoczęła kwitnienie. Dzisiaj chwilami było słonecznie i ciepło i nasze rybki dały się fotografować.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

no no... niezła kolacja pływa w tym stawie :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeusz pięknie kolorowo u Ciebie .
Na zdjęciu ta magnolia to Susan czy Nigra?
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeusz oczywiście ,że opiszę działanie mikoryzy w wątku pomidorowym i u siebie.
Wiesz -lubie eksperymenty i dziwactwa ogrodowe.W tym roku dostałam nasiona chryzantemy jadalnej i kapusty chińskiej .Jestem ciekawa co z tego wyrośnie i jak to smakuje :?: No i rodzynek brazylijski.Bo o fasolniku słyszałeś :?: jest pyszny i można go kupić w dobrym sklepie ogrodniczym.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Tadeuszu!
Dziękuję za odwiedziny w moim wątku i zapraszam częściej!
Ta niezidentyfikowana roślina cebulowa to albo kamasja, lub śniedek.
Piękny bez, kołokoczka i nowy powojnik -cudo!
Tadeuszu, co to za olbrzymy w stawie? (szczupaki ?)
Pozdrawiam. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Tadeusz zaglądając do Ciebie, za każdym razem odkrywa się niezliczoną ilość roślin i nie tylko tych "popularnych",ale i istnych perełek.Tak na marginesie to cały ogród to istna perełka,ile wkładacie z żoną pracy i serca to pokazują zdjęcia.; ;:63
Tadeuszu, co to za olbrzymy w stawie? (szczupaki ?)
Te olbrzymy u Tadeusz to amury i są jeszcze malutkie. Rekord Polski złowionego przez wędkarza amura wynosi 39,20kg i 132cm długości
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGUŚ- dziękuje za odwiedziny, kolacja z tych rybek była by niezła, tylko najpierw je trzeba by złapać, a to dla mnie ostatnia praca do jakiej się garnę w ogrodzie.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, nie mam pojęcia jaka to odmiana, ważne że ma piękne kwiaty i długo kwitnie.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, udało się piękny powojnik kupić, ale chyba kwitnąć ,to już będzie w przyszłym roku, bo nie jest za duży.

IDO- dziękuję za odwiedziny, eksperymenty to i ja w młodości też robiłem na działce, teraz jest człowiek bardziej konserwatywny, rodzynki , kiedyś i ja uprawiałem. Fasolnik , takie dłłuugie strąki( nie wiem czy dobrze kojarzę?), też miałem, lubią one ciepło, udają się w tunelu posiane.
Z mikoryzą, można by było spróbować, ale u nas i bez tych "wynalazków" piękne mamy pomidory, ale zawsze warto spróbować, coś nowego.

PELAGIO- dziękuję za odwiedziny, ja często podróżuje po ogrodach,w tym również zaglądam do Twojego ogrodu, tylko z rzadko zaznaczam wpisem swoją obecność. Dziękuję za rozpoznanie roślinki, to rzeczywiście kamasja. Marek , bezbłędnie rozpoznał moje rybki, rzeczywiście , na zdjęciu są amury, lubią one się wygrzewać w słońcu, wtedy są prawie na wierzchu wody, ale są bardzo płochliwe i trzeba być i cicho, i niewidoczny by je sfotografować.

MARKU- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, roślin mam rzeczywiście dużo, samych drzew,krzewów i iglaków jest blisko 440 gatunków i odmian, zimę przeżyły, praktycznie bez strat ( kilka przemarzły do poziomu gruntu, ale odbijają z ziemi). Czasu na pracę w ogrodzie mamy dużo, bo poza ogrodem nie mamy innych obowiązków, ale i pracy w takim ogrodzie nie brakuje.

Naszym amurom do olbrzymów daleko, ale nie są znowu takie małe, niektóre mają już po 80, 90 cm, ale są i mniejsze, specjalnie dla nich sieję i karmię ich sałatą, bardzo ją lubią, teraz sałaty jeszcze nie mam ( oczywiście, dla ryb) to tną grążele.

Wczoraj ,zaskoczony oglądałem u AGUSI, zdjęcia rododendronów, ale dzisiaj u siebie po dokładnym sprawdzeniu okazało się że i nasze zaczynają kwitnienie, niestety, nie wszystkie, na jednym krzewie ( mamy ich osiem) wszystkie pąki są uszkodzone - brązowe i już je usunąłem. Chyba już lato niedaleko, bo nawet irysy przymierzają się do kwitnienia, chociaż dopiero niedawno rozpoczęły kwitnienie żonkile białe.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Jej, Tadeuszu ale te rododendrony u Ciebie piękne, chyba sam sobie takie w przyszłym roku sprawie.
A żonkile mam takie same u siebie :lol:

Pozdrawiam :wink:
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Witaj Tadeuszu, podziwiam twoje piękne ranczo, rośliny i ogrom pracy i serca włożony w to wszystko.
Ja ogródek z roślinami ozdobnymi mam jakiś czas, debiutuje w tym roku z warzywniakiem.
Wprawdzie niewielkim: trochę ziół, ogórków, rzodkiewkę, fasolkę i pomidory.
I tu zwrócę się do ciebie o radę czy za tydzień ok. 15-16 maja można już sadzić pomidory do gruntu?
Pozdrawiam i pozwolę sobie zaglądać jeszcze wiele razy.
Aśka
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”