Oklapnięty phalaenopsis

ODPOWIEDZ
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, a więc dziś już wiem co jest przyczyną tego stanu- zalane korzonki, naszczęście nie zgniło ich dużo wie już sie biore za przesadzanie. Dziękuję
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Perła teraz tylko nie podlewaj, niech roślinka troszkę przeschnie ;:198 i powodzenia i pisz czy wygrałaś walkę ;:134
Agawcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2008, o 14:57

Czy da sie go jeszcze uratować

Post »

Proszę o pomoc co moge jeszcze zrobić zeby uratowac go? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie jestem pewna ... nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia w uprawie storczyków, ale mam wrażenie, że roślinka ma za sucho i dlatego oklapły jej liście.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy mu ostatni raz robiłaś moczonko? Korzenie ma coś dziwne. Ja bym go przed moczeniem wyjęła z doniczki i dokładnie obejrzała te korzonki.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam :P

Stan falenopsisa wskazuje na dużą utratę wigorości.Trudno zgadywać jaki był
rzeczywisty powód.Fakt ,że należy do tych o obfitym kwitnieniu może wskazywać,ze
w odpowiednim, momencie został zbyt dobrze przesuszony.
Niestety ,w okresie wegetacji nie można skąpić aż tak bardzo wody i zasilania.
Obejrzała dokładnie fotki, stan rośliny poza odwodnieniem nie wykazuje w systemie liściennym zaniepokojenia. Ładnie zaczyna rosnąć też młody liść- więc jest nadzieja.
Stare liście będą pewnie po....oooowoli dochodziły do siebie.
A czy odzyskają wigor całkowicie?? trudne, ale nie wykluczone. Po czasie, zobaczymy.

Co zrobić w pierwszej kolejności---->nawodnić roślinę w podłożu 05godz-1 godz. kąpiel woda chłodna -doniczka zanurzona na wys.80% ,oraz zastosować kompresy /przecieranie/ liści kilka razy dziennie.Ostrożnie ,nie zamoczyć czubka wzrostu.
Kąpiel może być jednorazowa , Po dwóch , trzech dniach po nawodnieniu korzeni będzie można spenetrować podłoże i zobaczyć które korzenie trzeba będzie usuwać.
Na to.. trzeba się przygotować ---->normalne :P zjawisko.
W doniczce będa wszystkie: stare ,nowe,zdrowe,zgnite. :)
Trzeba liczyć się z wymianą podłoża na świeże.

Doniczkę trzeba wyjąć z osłonki- teraz musi mieć przewiew, również od spodu- wskazana bardzo dobra aeracja w podłożu.

Obecnie ,wkraczamy w okres wyższych temperatur i niskiej wilgotności- trzeba wokół storczyków rozkładać parujące elementy. Niestety w pomieszczeniach mamy za sucho..

To tyle szybkich wskazań-ważne,że nie jest tragicznie i wszystko dojdzie do normalności.

Powodzenia życzę J ;:76 VANKA
Agawcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje bardzo za pomoc.Robie teraz kąpiel wodną,fakt strasznie ja przesuszylam bo już postawilam krzyżyk na kwiatku dawno bo juz tak dziwny byl,ale patrze ostatnio a on pączki wypuszcza,wiec postanowilam że powalcze o niego.Dziękuje raz jeszcze.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja bym teraz na jakiś czas w ogóle zrezygnowała z osłonki. Bo wydaje mi się, że jakoś mu tam ciasno. A i korzonkom w środku przydałoby się trochę oddechu.
Agawcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje Wam wszytskim za pomoc.Po kąpieli wodnej poczul sie lepiej,fotki wstawie potem i prosze dalej o jakieś porady.Dziękuje raz jeszcze.Pozdrawiam
Agawcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nio i fotki,A powiedzcie mi prosze co z tymi gałązkami suchymi,utrzymają sie pączki? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

W tym przypadku ja bym obcięła pęd nad trzecim oczkiem.....Ten u góry jest suchy i pewnie nic juz z niego nie bedzie.
Ale jeszcze poczekaj i zobaczymy co inne dziewczyny powiedzą.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agawciu, myślę że możesz przyciąć pęd ten żółty uschnięty (tą część co jest przypięta "żabką" i to co jest nad tym odgałęzieniem z pączkami). A pączki wyglądają zdrowo i powinny się niebawem rozwinąć :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Hej hej!
Mój storczyk rósł przepięknie, ale od jakiegoś czesu - tydzień, dwa (mialam inne sprawy na głowie..) jego liście wyglądają tak:
Obrazek
To realistyczny zdjęcie - ten ciemniejszy liść faktycznie ma taką barwę, oba są pomarszczone i oklapłe, a należy do falków, u których liście stoją "na sztorc."
Od ponad 3 miesięcy nie zrzucił ani jednego kwiatka, kwitnie już hm... chyba od września. Nie wyciągałam z doniczki, bo pięknie kwitnie, jeśli jednak będzie trzeba, to to zrobię.
Co z nim zrobić? Czy macie pomysł, co mu dolega? Zajmuję się nim prawidłowo (ewentualnie lekko przesuszam) stoi na parapecie zachodniego okna. Falkowi stojącemu obok zdarzyła się podobna "przygoda", więc może to coś związanego z temperaturą? W słoneczny dzień na parapecie panuje tropikalna temperatura (22-30 nawet teraz)
Zdjęcie poglądowe:
Obrazek
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Korzenie obejrzeć nigdy nie zaszkodzi. Wygląda na przesuszony. Wstaw do wody, niech się napije ze 20 minut, a liście przetrzyj wacikiem zwilżonym wodą z paroma kroplami cytryny.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Pewnie to okno południowe.

Wstaw go w półcień. Nie przejmuj się jeśli podczas przestawienia po pewnym czasie zrzuci kwiaty.

Kondycja liści może być równiez spowodowana brakiem prawidłowego nawożenia go w okresie tak dlugiego kwitnienia przy tak dużej liczbie kwiatów. Matka karmiaca trojaczki musi być dobrze odżywiona by móc je wykramić. Tak samo falek musi mieć co jeść dla siebie i kwiatów by móc je wykarmić.

Podnies mu wilgotność do 60% i po około 2 miesiącach powinien wyjść na ludzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”