Bukszpan - cięcie,przycinanie,formowanie
Bukszpan - cięcie,przycinanie,formowanie
Wyczytałam dziś,że bukszpany się przycina wiosną a inni piszą że obecnie - i znowu mam problem - jaka jest najlepsza pora - mam ładne kuliste ale są za duże.
Cięcie bukszpanu według zamierzonego kształtu przeprowadza się dwa razy do roku. Pierwsze wczesną wiosną , drugie w połowie lata. Możesz więc obciąć swoj bukszpan.
Ja mam bukszpany formowane w kształcie niziutkiego żywopłotu - fatalnie by wyglądały cięte wyłącznie na wiosnę. Możesz też podpatrzeć w ogrodach pałacowych gdy z nich formowane są labirynty czy inne kształty, gdyby były cięte wyłącznie wiosną efekt by był mizerny.
Nie bój się ciąć bukszpanu on pięknieje po przycięciu i rozkrzewia się a więc powodzenia. Możesz wykorzystać te obcięte tegoroczne zdrewniałe gałązki do wykonania sadzonek.
Ja mam bukszpany formowane w kształcie niziutkiego żywopłotu - fatalnie by wyglądały cięte wyłącznie na wiosnę. Możesz też podpatrzeć w ogrodach pałacowych gdy z nich formowane są labirynty czy inne kształty, gdyby były cięte wyłącznie wiosną efekt by był mizerny.
Nie bój się ciąć bukszpanu on pięknieje po przycięciu i rozkrzewia się a więc powodzenia. Możesz wykorzystać te obcięte tegoroczne zdrewniałe gałązki do wykonania sadzonek.
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja wyczytałam, gdzieś w poradniku - że bukszpany przycina się wiosna, ale jeśli chcemy mieć "ostre" i wyraźne kształty to można również po połowie lata nic im się nie stanie
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
Oczywiście też podpisuję się pod tym, że nic im się nie stanie. Wiosenny termin cięcia jest podawany w literaturze dlatego, że cięcie wczesną wiosną spowoduje szybkie ponowne zagęszczenie krzewu, bukszpan będzie miał wtedy pełno krótkich przyrostów. Natomiast cięcie w innych porach roku różni się tylko tym, że np. jesienne czy letnie poprawki kształtu zagęszczą się dopiero przyszłej wiosny, bo jak wiadomo w sierpniu bukszpan już nie rośnie.Onak pisze:Ja wyczytałam, gdzieś w poradniku - że bukszpany przycina się wiosna, ale jeśli chcemy mieć "ostre" i wyraźne kształty to można również po połowie lata nic im się nie stanie
Pozdrawiam
Mam w tym roku szczęście do bukszpanów.
Wiosną dostałam ze 30 krzaczków, w tym 10szt 80cm. Roślinki były zagłuszone i nieprzycinane. Mam na nie pomysł. Mam już sporo małych sadzonek własnego chowu i chcę z nich skomponować niewysoki żywopłocik obwódkowy, w który wplotę kule z tych większych okazów.
Jesienią natomiast dostałam 30 krzaków 1,20, które rosły jako niestrzyżony żywopłot. Od spodu są trochę przerzedzone. Z tych natomiast ma być wysoki żywopłot. Jak go przycinać, aby nie stracił na wysokości, a się rozkrzewił? Jak gęsto go posadzić? Wszędzie są instrukcje, jak postępować z młodymi sadzonkami, ale co z takimi 15 letnimi krzakami?
Na razie wszystkie bukszpany są w tymczasowych miejscach lub w doniczkach.
A może ktoś się pochwali swoimi dziełami z bukszpanów i podpowie jak to zrobić?
Wiosną dostałam ze 30 krzaczków, w tym 10szt 80cm. Roślinki były zagłuszone i nieprzycinane. Mam na nie pomysł. Mam już sporo małych sadzonek własnego chowu i chcę z nich skomponować niewysoki żywopłocik obwódkowy, w który wplotę kule z tych większych okazów.
Jesienią natomiast dostałam 30 krzaków 1,20, które rosły jako niestrzyżony żywopłot. Od spodu są trochę przerzedzone. Z tych natomiast ma być wysoki żywopłot. Jak go przycinać, aby nie stracił na wysokości, a się rozkrzewił? Jak gęsto go posadzić? Wszędzie są instrukcje, jak postępować z młodymi sadzonkami, ale co z takimi 15 letnimi krzakami?
Na razie wszystkie bukszpany są w tymczasowych miejscach lub w doniczkach.
A może ktoś się pochwali swoimi dziełami z bukszpanów i podpowie jak to zrobić?
Re: Bukszpan - przycinanie
Niestety nie wiem jak przyciąć by uzyskać taki kształt .
Moje bukszpany są bardzo małe.
Mają wysokość około 15-20 cm . Mają dużo młodych przyrostów. Teraz to już chyba za późno na wiosenne przycinanie co?
Czyli pozostaje mi przyciąć w sierpniu tak???
Moje bukszpany są bardzo małe.
Mają wysokość około 15-20 cm . Mają dużo młodych przyrostów. Teraz to już chyba za późno na wiosenne przycinanie co?
Czyli pozostaje mi przyciąć w sierpniu tak???
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bukszpan - przycinanie
a ja wlasnie wczoraj ciachlam bukszpany,w jednym z nr dzialkowca wyczytalam że to idealny termin na cięcie
Moje tez są malutkie,posadzone ubieglej wiosny,nie większe niź 20cm
Moje tez są malutkie,posadzone ubieglej wiosny,nie większe niź 20cm
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
Bukszpan,jak przyciać,uformować
WItam,
mam niewielki żywopłot z bukszpanu. już leciwego (ma może z ponad 20 lat). Ciąłem go regularnie co roku i jest ładny i gęsty. Jednak doszedłem do wniosku, że jest za wysoki. Chciałbym go skrócić o połowę jego wysokości ale boję się, że 'kikuty', które zostaną po przycięciu nie odbiją i nie zagęści się. Jak bardzo można przycinać bukszpany? Jaką mają zdolność odbijania?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
mam niewielki żywopłot z bukszpanu. już leciwego (ma może z ponad 20 lat). Ciąłem go regularnie co roku i jest ładny i gęsty. Jednak doszedłem do wniosku, że jest za wysoki. Chciałbym go skrócić o połowę jego wysokości ale boję się, że 'kikuty', które zostaną po przycięciu nie odbiją i nie zagęści się. Jak bardzo można przycinać bukszpany? Jaką mają zdolność odbijania?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak bardzo można przyciąć bukszpan?
Witam,
Bukszpan ma silną zdolność krzewienia w zakresie młodych - jednorocznych pędów. Te pędy właśnie możemy przycinać bardzo mocno z gwarancją ponownego rozkrzewienia. Pędy starsze tniemy w przypadkach wyjątkowych np. gdy przemarzną po ostrej zimie. O tej porze przeprowadzić takie cięcie należy późnym latem (nie później niż na początku września). Najlepiej jednak wykonywać cięcia formujące pod koniec wiosny - gdy pojawią się już nowe przyrosty.
Bukszpan ma silną zdolność krzewienia w zakresie młodych - jednorocznych pędów. Te pędy właśnie możemy przycinać bardzo mocno z gwarancją ponownego rozkrzewienia. Pędy starsze tniemy w przypadkach wyjątkowych np. gdy przemarzną po ostrej zimie. O tej porze przeprowadzić takie cięcie należy późnym latem (nie później niż na początku września). Najlepiej jednak wykonywać cięcia formujące pod koniec wiosny - gdy pojawią się już nowe przyrosty.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin