Grusza - choroby i szkodniki
Liście gruszy - choroba?
Witam wszystkich forumowiczów i proszę o poradę.
Zauważyłem dzisiaj na jednej tylko gałązce, "defekty"na liściach . Wierzch liścia jest pokryty jakby skupiskami bombelków, na spodzie liścia natomiast miejsca bombelków są jaśniejsze. Nie widać żadnych pasożytów. Chorą gałązkę usunąłem ale obawiam się że może to "coś" zaatakować całe drzewo. Proszę Was o poradę co to jest i jak z tym walczyć?
Na fotosiku zamieściłem fotki
ps. Pierwszy raz wklejam foto więc jeśli coś nie tak, to przepraszam.
Poprawiłam link do zdjęcia Nalewka
Zauważyłem dzisiaj na jednej tylko gałązce, "defekty"na liściach . Wierzch liścia jest pokryty jakby skupiskami bombelków, na spodzie liścia natomiast miejsca bombelków są jaśniejsze. Nie widać żadnych pasożytów. Chorą gałązkę usunąłem ale obawiam się że może to "coś" zaatakować całe drzewo. Proszę Was o poradę co to jest i jak z tym walczyć?
Na fotosiku zamieściłem fotki
ps. Pierwszy raz wklejam foto więc jeśli coś nie tak, to przepraszam.
Poprawiłam link do zdjęcia Nalewka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przykro mi... z tym, że i tak zabiegi w sadach wykonuje się w okresie nabrzmiewania pąków - i to po wyraźnym przekroczeniu progu zagrożenia... lustracje należy przeprowadzić w lutym... jeżeli ponad 20% pąków jest zasiedlonych - dopiero wtedy powinno się wykonać zabieg. Dostępne preparaty klasyfikowane są jako szkodliwe co oznacza, że zabieg może przeprowadzać jedynie osoba przeszkolona, a na zakup potrzebne jest odpowiednie zaświadczenie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48