Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, wrzosy są wieloletnie-mam zamiar je w tym roku po raz pierwszy przezimować Zobaczę co z tego wyjdzie
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
W tamtym roku, miałam 2 wrzosy w małych doniczkach wiszących, tylko jeden przeżył. Wysadziłam go na działkę, ale niestety lato było (jest ) upalne, więc usechł.
W tym roku zamierzam je przykryć gałązkami iglaków i wsadzić do dużej donicy może przetrwają, a na wiosnę na działkę. Zakładam leśny zakątek, mam już tam iglaki i żurawinę.
Chciałabym kupić wrzosy których liscie przebarwiają sie na zimę, ale w ogrodniczych nie mają dużego wyboru, brak nazw.
Onak, ładne kompozycje z bluszczem, ja dodałam barwinek, bo mam go mnóstwo na działce.
W tym roku zamierzam je przykryć gałązkami iglaków i wsadzić do dużej donicy może przetrwają, a na wiosnę na działkę. Zakładam leśny zakątek, mam już tam iglaki i żurawinę.
Chciałabym kupić wrzosy których liscie przebarwiają sie na zimę, ale w ogrodniczych nie mają dużego wyboru, brak nazw.
Onak, ładne kompozycje z bluszczem, ja dodałam barwinek, bo mam go mnóstwo na działce.
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
O, masz żurawinę -super-zawsze chciałam mieć własną
dzięki silver - barwinek też pewnie pięknie z nimi wygląda. Może wstawisz fotkę?
dzięki silver - barwinek też pewnie pięknie z nimi wygląda. Może wstawisz fotkę?
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
No cóż żurawinę dopiero niedawno kupiłam, więc jeszcze nie owocuje, ale jak przezimuje to może w przyszłym roku będzie. Barwinka mam tylko kilka gałązek, dosadziłam miniaturową paprotkę bo starzec mi więdł (zupełnie nie wiem dlaczego). Mam tylko nadzieję że taka paproć wytrzyma zimę.
Tamtegoroczna kompozycja ze starcem, szałwią i wrzosem.
Tamtegoroczna kompozycja ze starcem, szałwią i wrzosem.
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Jakie rośliny na balkon/taras- kompozycje
Dla wielu temat oklepany, ale nie znalazłem na forum takiego działu z tego typu informacjami.
Zaczyna się sezon na obsadzanie balkonów i tarasów. Co roku eksperymentuję z balkonem i jakoś nic z tego nie wychodzi. Mam balkon na 3piętrze od strony południowo-zachodniej. Może macie doświadczenie co można sadzić na takie miejsca żeby było ładnie i trwale.
Zdjęcia mile widziane.
Zaczyna się sezon na obsadzanie balkonów i tarasów. Co roku eksperymentuję z balkonem i jakoś nic z tego nie wychodzi. Mam balkon na 3piętrze od strony południowo-zachodniej. Może macie doświadczenie co można sadzić na takie miejsca żeby było ładnie i trwale.
Zdjęcia mile widziane.
Może wreszcie powstanie na tym forum obszerniejszy temat balkonowy W dziale do tego przeznaczonym są prawie wyłącznie wątki o roślinkach domowych
W temacie takiego słonecznego balkonu niestety nie pomogę, mam północno-wschodni i uwierz mi - to jest dopiero problem żeby cokolwiek kolorowego na nim kwitło ;) Ale walczę
W temacie takiego słonecznego balkonu niestety nie pomogę, mam północno-wschodni i uwierz mi - to jest dopiero problem żeby cokolwiek kolorowego na nim kwitło ;) Ale walczę
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Też uważam, że takiego działu brakuje. Zwłaszcza teraz w przededniu sezonu.
Ja na moim balkonie eksperymentuję od 3lat. I większym problemem mam raczej przelanie wodą niż niedobór wody. Przez ostatnie lata były okresy kiedy non stop padało i niestety po kilkunastu dniach kwiaty zaczynały więdnąć. W tym roku muszę zrobić większy drenaż.
Niestety mam wyrzuty sumienia kiedy sąsiadom woda kapie na głowę.
Ja na moim balkonie eksperymentuję od 3lat. I większym problemem mam raczej przelanie wodą niż niedobór wody. Przez ostatnie lata były okresy kiedy non stop padało i niestety po kilkunastu dniach kwiaty zaczynały więdnąć. W tym roku muszę zrobić większy drenaż.
Niestety mam wyrzuty sumienia kiedy sąsiadom woda kapie na głowę.
Ja mam balkon od 3 lat ale dopiero w tym roku poczułam zew natury ;)
W związku z tym że niezbyt doświadczony ze mnie balkoniarz, popełniłam masę błędów- po pierwsze prawie wszystko wysiałam Pozbyłam się już "nadprodukcji" roślinek po znajomych, w przyszłym roku muszę lepiej rozplanować tą małą przestrzeń. Na pewno posadzę coś cebulowego, żeby wiosna przyszła wcześniej
To forum już bardzo mi pomogło kiedy szukałam informacji o poszczególnych odmianach ale brakuje mi tu ogólnego wątku balkonowego (chociaż większość opisywanych w tej rubryce gatunków nadaje się na balkon).
Jakie roślinki sadziłeś wcześniej? Z czym ci się nie powiodło?
Na moim balkonie w tej chwili rośnie tego sporo- ale tak jak pisałam wszystko do cienia lub półcienia: Bergenia, tawułki, funkia, wilec purpurowy, begonie, fuksje, niezapominajki, bakopa, niecierpki balsamina (ale własnego chowu więc są jakieś takie pokraczne), takie śmieszne małe coś co się chyba jasnota nazywa... No i moje drzewko oliwne. I pomidorki koktajlowe- to eksperyment, nie mogłam się powstrzymać ;)
W związku z tym że niezbyt doświadczony ze mnie balkoniarz, popełniłam masę błędów- po pierwsze prawie wszystko wysiałam Pozbyłam się już "nadprodukcji" roślinek po znajomych, w przyszłym roku muszę lepiej rozplanować tą małą przestrzeń. Na pewno posadzę coś cebulowego, żeby wiosna przyszła wcześniej
To forum już bardzo mi pomogło kiedy szukałam informacji o poszczególnych odmianach ale brakuje mi tu ogólnego wątku balkonowego (chociaż większość opisywanych w tej rubryce gatunków nadaje się na balkon).
Jakie roślinki sadziłeś wcześniej? Z czym ci się nie powiodło?
Na moim balkonie w tej chwili rośnie tego sporo- ale tak jak pisałam wszystko do cienia lub półcienia: Bergenia, tawułki, funkia, wilec purpurowy, begonie, fuksje, niezapominajki, bakopa, niecierpki balsamina (ale własnego chowu więc są jakieś takie pokraczne), takie śmieszne małe coś co się chyba jasnota nazywa... No i moje drzewko oliwne. I pomidorki koktajlowe- to eksperyment, nie mogłam się powstrzymać ;)
Kffiatku, to ja Ci strasznie zazdroszczę takiego balkonu ;) Musi być bardzo duży ;) Mój niestety jest mały i wąski, więc miejsce mam bardzo ograniczone. Od kilku już lat królują na nim surfinie. Aktualnie jeszcze surfinii nie zakupiłam i na razie stoją na nim sadzonki begonii. Może zostawię sobie jedną lub dwie, a resztę wyniosę na działkę.
Mam nie najlepsze doświadczenia z pelargoniami i uczepem, które kiedyś miałam na balkonie.
Surfinie wydają mi się bardziej okazałe, pięknie wyglądają, pod warunkiem, że nie zapomina się o nich podczas upałów ;)
Mam nie najlepsze doświadczenia z pelargoniami i uczepem, które kiedyś miałam na balkonie.
Surfinie wydają mi się bardziej okazałe, pięknie wyglądają, pod warunkiem, że nie zapomina się o nich podczas upałów ;)