Jaśminowiec -formowanie,cięcie
Jaśminowiec -formowanie,cięcie
witam, mam pytanie czy można formować jaśmin.Jest to krzew dwuletni, bardzo spodobały mi się formy pienne tworzone przez forumowiczów.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytaj koniecznie ten wątek:
- Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Jaśminowiec lubi cięcie, ale odrasta od korzenia, więc jeśli miałby rosnąć na jednym pniu, wymagałby stałego nadzoru (co jest dość nieskomplikowane, chociaż żmudne), bo trzeba byłoby co jakiś czas wyrywać odrosty.
- Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Jaśminowiec lubi cięcie, ale odrasta od korzenia, więc jeśli miałby rosnąć na jednym pniu, wymagałby stałego nadzoru (co jest dość nieskomplikowane, chociaż żmudne), bo trzeba byłoby co jakiś czas wyrywać odrosty.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Drzewa i krzewy ozdobne, pnącza
Dzięki za szybką odpowiedź.Mam jeszcze pytanie do zielo-nej. Chciałabym abyś opisała mi krok po kroku co robiłaś aby jaśmin wyglądał tak jak ten na zdjęciu.Z góry dziękuję.
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niepotrzebnie Basiu otwierałaś nowy wątek, ale jesteś "nowonarodzona", więc pewnie jeszcze się tu, na forum, gubisz
Co do prowadzenia jaśminowca to już przy zakupie wybieram zawsze krzaczek, który ma chociaż jeden prosty pieniek. W czasie wzrostu jaśminowca odrywam nowe odrosty, pieniek- jeśli jest krzywy - przywiązuje do palika i próbuje go wyprostować. Jeszcze nie przycinałam korony krzewów, bo były za małe, ale teraz, po kwitnieniu zrobię to. Mam nadzieje, że dobrze wszystko opisałam![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Co do prowadzenia jaśminowca to już przy zakupie wybieram zawsze krzaczek, który ma chociaż jeden prosty pieniek. W czasie wzrostu jaśminowca odrywam nowe odrosty, pieniek- jeśli jest krzywy - przywiązuje do palika i próbuje go wyprostować. Jeszcze nie przycinałam korony krzewów, bo były za małe, ale teraz, po kwitnieniu zrobię to. Mam nadzieje, że dobrze wszystko opisałam
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
Jaśminowiec cięcie
Właśnie dostałam przesyłkę z tym jaśminowcem: Philadelphus coronarius - Jaśminowiec wonny 40-60cm
, w/g zamówienia powinien mieć 40-60cm, a dostałam taką wybujałą sztukę: ta wysoka część ma 1m a ta niższa 45cm. Co teraz z tym zrobić? zrównać wyższą część z tą niższą, czyli na 45cm? zostawić tak jak jest i przyciąć w przyszłym roku po kwitnięciu? a może wyciąć niższą część, a wyższą zapleść i wyprowadzić na pienną? Poradzcie proszę.
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/1615/af5d5ead2d885220.jpg)
, w/g zamówienia powinien mieć 40-60cm, a dostałam taką wybujałą sztukę: ta wysoka część ma 1m a ta niższa 45cm. Co teraz z tym zrobić? zrównać wyższą część z tą niższą, czyli na 45cm? zostawić tak jak jest i przyciąć w przyszłym roku po kwitnięciu? a może wyciąć niższą część, a wyższą zapleść i wyprowadzić na pienną? Poradzcie proszę.
![Obrazek](http://images40.fotosik.pl/1651/98e332711845ab98.jpg)
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/1615/af5d5ead2d885220.jpg)
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Re: Jaśminowiec .. ciąć teraz??
Daj odsapnąć roślince, posadź, niech się zaaklimatyzuje, nabierze sił, a w przyszłym roku, gdy wypuści świeże pędy, można ciąć.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Tak, te pędy i liście są potrzebne, by mogła ukorzenić się.Przytniesz co nieco jak będzie starsza. Jaśminowce rosną w ogromne i szerokie 'potwory' jeszcze ci się znudzi cięcie
Najpiękniej kwitną na starszych pędach 3-4 letnich, więc ja bym przez pierwsze lata wcale nie cięła.Jak najszybciej do gruntu z nim i podlewać w czasie suchym, bo jaśminowiec źle to znosi.
Mój ogromny krzew aż ugina się pod ciężarem kwiatów, a tnę niewiele, tyle gdzie mi przeszkadza i by trochę skrócić gałęzie na wysokość, bo jest linia tel. nad nim.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Mój ogromny krzew aż ugina się pod ciężarem kwiatów, a tnę niewiele, tyle gdzie mi przeszkadza i by trochę skrócić gałęzie na wysokość, bo jest linia tel. nad nim.
- Marla54
- 100p
OK, dzięki tak zrobiłam. Posadziłam i będę czekać do przyszłego roku, a wtedy zobaczę jak będzie wyglądał. Wtedy podejmę decyzję co dalej ... ale oczywiśnie po kwitnięciu.
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
też bym poczekała z cięciem,mam jaśmin już bardzo długo i tak jak pisze selli7,najlepiej kwitną na 3-4 letnich pędach. Mój krzak jest spory,ale ostatnio jak wycinałam starsze gałązki.to od razu narobiłam szczepek.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Marla54
- 100p
Dzięki za wsparcie, tak też zrobię ... poczekam minimum to przyszłego roku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 lis 2013, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaśminowiec i leszczyna cięcie
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Do tej pory tylko czytałam Was i całymi garściami brałam wiedzę jako że jestem początkującą działkowiczką. Otóż w ubiegłym roku kupiliśmy działkę leśną i jest na niej bardzo duży w obwodzie krzak jaśminu(taki najbardziej pospolity)po prostu kula białych kwiatów. Aby go odmłodzić bo ma jakieś 30lat ścięliśmy go do 50cm nad ziemią (z duszą na ramieniu) w tym roku wypuścił odnogi 2m wysokie zdrowe zielone niekwitnące i obecnie te odrosty znów ścięliśmy do 30cm czyli razem około 80cm. To samo zrobiłiśmy z krzakami leszczyny. Czy to są złe posunięcia? Kiedy jaśmin znów zakwitnie? Pozdrawiam i będę opisywać swoje osiągnięcia i oczywiscie problemy. Już nie możemy doczekać się wiosny.
Re: jaśmin
A po co po raz drugi tak mocno został ścięty ten jaśmin
Zakwitnie najwcześniej za dwa lata.Jaśminowce kwitną najlepiej na dwuletnich i starszych pędach.To wysokie i szerokie z natury krzewy i nie da się ich natury poskromić by był niskim krzaczkiem.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)