Sezon 2009- czyli co i jak u nas kwitnie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak masz usytuowaną względem stron świata tę pergolę?
Podejrzewam, że nie będą się zacieniały, nawet gdyby pergola była usytuowana na linii wschód- zachód.
A tak w ogóle to byłem dzis zaskoczony ilością dobrej jakości odmian powojników, niektóre z nich to estońskie nowości, wszystkie w cenie 17- 19 zł, ale są warte tych pieniędzy.
Będąc pod presją musiałem kupić cokolwiek, wybór padł na starą, sprawdzon ą odmianę Daniel Deronda z kilkoma duzymi pędami kwiatowymi.
A pozostałe odmiany to:
Jenny Codic
Fudzimusume
Teksa
Marmori
Utopia
Piliu
Hania
Jerzy Popiełuszko
Westerplatte
Mazowsze
Niobe
Daniel Deronda
Blue light
Betty Ridson
Weronica Choice
Hagley Hybrid
Kardynał Wyszyński
Barbara
Toki
Julka
i kilka viticella, którymi nie byłem zainteresowany.
Podejrzewam, że nie będą się zacieniały, nawet gdyby pergola była usytuowana na linii wschód- zachód.
A tak w ogóle to byłem dzis zaskoczony ilością dobrej jakości odmian powojników, niektóre z nich to estońskie nowości, wszystkie w cenie 17- 19 zł, ale są warte tych pieniędzy.
Będąc pod presją musiałem kupić cokolwiek, wybór padł na starą, sprawdzon ą odmianę Daniel Deronda z kilkoma duzymi pędami kwiatowymi.
A pozostałe odmiany to:
Jenny Codic
Fudzimusume
Teksa
Marmori
Utopia
Piliu
Hania
Jerzy Popiełuszko
Westerplatte
Mazowsze
Niobe
Daniel Deronda
Blue light
Betty Ridson
Weronica Choice
Hagley Hybrid
Kardynał Wyszyński
Barbara
Toki
Julka
i kilka viticella, którymi nie byłem zainteresowany.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź! Pergola jest właśnie na linii wschód - zachód, stąd moje obawy. Posadzę je więc osobno, po obu stronach pergoli. Dziś nawet zakupiłam ziemię Substral osmocote, ponieważ wyczytałam, że taka jest do powojników dobra. aha, ta druga odmiana to Pink Fantasy. Swoje powojniki kupiłam w Auchanie po 18 zł za sztukę i muszę przyznac, że nawet nieźle wyglądają.
I mnie dopadła infekcja Bardzo skromne na razie bo dopiero zaczynam W Atragene zakochałam się od pierwszego wejrzeniamyszek pisze:100krotko! Na Atragene warto zachorować.100krotka pisze: Jest śliczny! Moja roslinka jest młoda, więc nie tak okazała jak Wasze - posadzona dopiero w marcu, ale te kolory - po prosty rock'n'roll Chyba zachorowałam na Atragene, jeśli i inne są tak cudowne, to zdaje isę, że wiem, co będę robić jesienią ;-) ..
Pierwszy kwiat malucha Albina Plena (aktualnie jest ich więcej):
Mam rosnące razem Constance i Cecile (Cecile przekwitła), Pamela Jackman przekwitła też.
Bardzo ciekawie zapowiada sie Purple Spider
Mam bylinowe dzwonkowe, troszkę podobne do kielichowych Atragene - Alionuschkę i Hakuree - będą piąć się po płożących tujkach.
"Dziwolążka" Sizaja Ptitza też chcę prowadzić po tujce
Czekam na Jana Pawła II, Solidarność, Warszawską Nikę, Burma Star, Westerplatte, Solidarność i Emilię Plater
To na początek Mam już nowe chciejstwa
No dziewczyny, śliczności pokazujecie, to i ja pokażę, co wreszcie u mnie nieśmiało sie dzieje .
Macropetale jeszcze nie przekwitły a wielkokwiatowe powoli się rozpedzają :
'Guernsey Cream'
'The President' "Westerplatte'
'Asao' 'Blue Light'
Macropetale jeszcze nie przekwitły a wielkokwiatowe powoli się rozpedzają :
'Guernsey Cream'
'The President' "Westerplatte'
'Asao' 'Blue Light'
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Ten Guernsey Cream to rzeczywiście cudo
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i ja się cichutko pochwalę..bo nie dość, że ten maluch kwitnie jako pierwszy u mnie, to w dodatku nowy nabytek...tylko nie wiem kto on jest ..może ktoś rozpozna..
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;