Lilak pospolity(Syringa) (bez) - kwitnienie

Drzewa ozdobne
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co roku przycinany po przekwitnięciu, ten z z liśćmi po prawej to już inna roślina. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Pięcioletni lilak nie kwitnie.

Post »

Poproszono mnie o zadanie takiego pytania na naszym Forum: co może być przyczyną, że pięcioletni lilak nie kwitnie ? Z tego co się orientuję rośnie w słońcu (oczywiście na działce POD). Jutro będę miał więcej wiadomości o nim i zrobię zdjęcia.
Proszę o opinie i ewentualne sugestie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym się podłaczyła bo u mnie też jest lilak, wysoki na 2,5 m i też nie kwitnie...
finezja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 wrz 2007, o 11:28

Post »

mam dwa lilaki .... jeden ma 1,5 roku natomiast drugi 4 lata .. i żaden jeszcze nie zakwitł ... może ktos wie dlaczego ???
ten drugi - starszy, ma ozdobne liście (ciemna zieleń z plamami jasnej zieleni) .. czy jest to możliwe że jego ozdobą zamiast kwiatów są te liście ???
obydwa lilaki .. i ten zwykły i ten ozdobny rosną ładnie .. wyglądają zdrowo ... dlaczego więc nie zakwitają ? :)
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

Może właściciel przycina go jesienią? To może być przyczyna niekwitnięcia. Innej nie znam ;:174
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Prawie zapomniałem o tym poście i zresztą o zrobieniu zdjęcia. Ale Nikka chyba odkryła przyczynę. Ten "mój" jest rzeczywiście przycinany często bo jest prowadzony na drzewko, liście są ciut mniejsze od normalnych, wysokość ok. 1,8 m. To będzie to - dzięki za odzew.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

finezja pisze:mam dwa lilaki .... jeden ma 1,5 roku natomiast drugi 4 lata .. i żaden jeszcze nie zakwitł ... może ktos wie dlaczego ???
ten drugi - starszy, ma ozdobne liście (ciemna zieleń z plamami jasnej zieleni) .. czy jest to możliwe że jego ozdobą zamiast kwiatów są te liście ???
obydwa lilaki .. i ten zwykły i ten ozdobny rosną ładnie .. wyglądają zdrowo ... dlaczego więc nie zakwitają ? :)
A nie były przycinane na wiosnę? Specem to ja nie jestem ale lilak chyba kwitnie na odrostach z bieżącego roku.
Pozdrawiam
Michał
finezja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 wrz 2007, o 11:28

Post »

no niestety ... :( ... nie przycinałam .... bo te krzaczki nie są za duze ... uformowane są na kształt drzewka ... i uznałam że nie potrzeba ich na razie obcinać :(( .. ale być może to był mój nieświadomy błąd ...
czyli teraz co ??? ... dopiero na przyszłą wiosnę mogę to naprawić ??
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Finezjo, poczytaj wątek od początku, może w nim znajdziesz coś dla siebie :D

I korzystaj z naszej wyszukiwarki, proszę, napisałaś swoje pytanie w wątku o odrostach korzeniowych, czyli nie na temat, następni szukający odpowiedzi na swoje wątpliwości czy problemy znaleźliby w tamtym wątku miszmasz, czyli wszystko o lilaku, a nie uporządkowane informacje o odrostach. Przeniosłam więc twoje pytanie do wątku na temat kwitnienia (a raczej NIE kwitnienia) bzu lilaka.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
j_23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2008, o 21:11

Lilak kwitnie co 2 lata

Post »

Ja mam właśnie taki szczepiony bez ( na kijku), posadziłem go 4 lata temu. Kwitnie mi co 2 rok. W tym roku też nie zakwitł, a w poprzednim był obsypany kwiatem ( 2 lata temu było to samo). Czy to taka odmiana? W sklepie ogrodniczym, gdzie kupiłem sadzonkę, stałem się obiektem żartów - powiedziano mi, że nigdy o czymś takim nie słyszeli. Pozdrawiam :)
ewakr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2010, o 14:48

pielęgnacja bzu

Post »

Super jest to forum, że można zapytać i skorzystać z Waszego doświadczenia - Forumowiczowie:)
Chciałam zapytać o pielęgnację bzu. Mam od niedawna ogród i tak naprawdę wszytskiego uczę się jakby od zera:)
Mam piękny bez, nic przy nim nie robiłam w ubiegłym roku. Pojawiło się już w ubiegłym roku brązowienie kwiatów. Sąsiad ścinał bez zaraz po przekwitnieniu bardzo radykalnie, teraz ma bardzo mało kwiatów. Nie chcę by mi się zmarnował mój krzew- czy nalezy go nawozić, czy należy ścinać przekwitłe kwiatostany, czy przycinać gałęzie, jeśli tak to kiedy? Bardzo proszę o wskazówki. Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: pielęgnacja bzu

Post »

Przekwitłe kwiatostany ścinaj - w przyszłym roku zapewnisz sobie obfite kwitnienie.
Lilaki można dowolnie przycinać ale oczywiście kosztem kwitnienia w kolejnym roku.
Ja swojego w zeszłym roku ostro potraktowałam sekatorem, w tym roku ma kilka kwiatów ale za rok powinno być już OK.
Zależało mi na jego obniżeniu.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Bez lilak - nie kwitnie, co robić?

Post »

Przekwitłe kwiatostany można (nawet należy) wycinać, ale zauważyłam, że i po tym zabiegu moje 20 letnie lilaki kwitną obficie co drugi rok.Jednego roku mają zawsze mniej kwiatostanów i nie zależy to od zimy jaka była.Chyba trzeba się z tym pogodzić.W tym roku kwitną jak oszalałe, ale leje, więc nie ma kiedy podziwiać i wąchać :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”