Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Haniu, to że pąki na piwoniach czernieją i zasychają powoduje prawdopodobnie szara pleśn a nie mrówki.
W tym roku musisz je co najmniej trzykrotnie co dwa tyg. opryskać środkami grzybobójczymi.
Pierwszy raz, gdy zaczynają sie rozkładać liście na łodydze i ostatni raz przed wybarwianiem się pąków kwiatowych.
W tym roku musisz je co najmniej trzykrotnie co dwa tyg. opryskać środkami grzybobójczymi.
Pierwszy raz, gdy zaczynają sie rozkładać liście na łodydze i ostatni raz przed wybarwianiem się pąków kwiatowych.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Mrówy na działce...
Mam wszędzie mrówy...pod każdą donicą, kamieniem,nawet pod agrowłókniną. Co robić, co robić? Jak nie dopilnuje to robią mi kopce prawie, jak kret! Co je tak zachęca do tego aby się u mnie osiedlać? Czy też u was są w takich ilościach???
Metody na mrówki w ogrodzie
proszę o radę w jaki sposób można pozbyć się mrówek które atakują pomidory i kalafiory parę z nich padło szukam naturalnych sposobów nie chcę opylać bo sadzonki niedawno posadzone
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Jest wiele postów na tym forum poruszających ten wątek np
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=mr%F3wki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=mr%F3wki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fakt, EXPEL jest dobry, w ub. roku miałam mnóstwo mrówek na rabacie przed blokiem, to, że łaziły sobie po piwoniach mi nie przeszkadzało ale jak zobaczyłam mrówczane kopce w moich ulubionych dwóch kępkach rumianu - trzecia kępka, wolna od mrówek była dwa razy wyższa, posypałam tylko raz te kopczyki EXPEL-em i wzdłuż fundamentów bloku, przy rabacie, bo stamtąd własnie wszystkie maszerowały. Ten jeden raz wystarczył, ale teraz pojawiły się znowu. Zapas mam z ub. roku, więc ich poczęstuję.
Oj, ja też mam się z tymi mrówkami zawsze na wiosnę. Mam je wszędzie w kuchni, w szafkach, na stole, o podłodze nie wspominając ... Nie daj Boże jak moje dziewczyny coś słodkiego zostawią. Najciekawsze było to, że kilka lat temu po przeprowadzce do nowo wyremontowanego domu (wylane podłogi, ściany ocieplone), gdzieś pod ścianą one po prostu wylazły. I chodziły sobie ścieżką po dywanie Najgorsze, że oprócz mrówek wszędzie rozsypana była sól i mąka I jak tu obiad ugotować? Teraz to tylko cierpliwość, bo szkoda mi ich zabijać, ale jeszcze z tydzień i będzie spokój.
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Mrówki
Ja aby pozbyć się mrówek zalewałem ich korytarze wodą jednak to na długo nie pomagało więc użyłem środka firmy ,,bros'' o ile dobrze pamiętam był to środek ,,mrówkofon'' (ale nie jestem pewien). Teraz mam spokój, a mrówki pojawiają się tylko sporadycznie.