Tuje,zywotniki - cięcie,podcinanie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeniosłam twoje pytanie do odpowiedniego wątku, tu możesz poczytać co i jak. Już od pierwszej strony
I jeszcze tutaj:
- Żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
I jeszcze tutaj:
- Żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nalewka wielkie dzięki za przekierowanie.Tak się zastanawiałam gdzie podział się mój pierwszy post ale wszystko jest ok.Muszę się troszeczkę oswoić z forum.Przeczytałam ten temat od pierwszego postu do ostatniego i mam jedyne pytanko a propos przycinania.Z tego co wiem to nie powinno się przycinać głównego stożka wzrostu bo ograniczy zwrost drzewka na wysokość.Czyli obcinamy wszystkie boczne z wyjątkiem tego jednego?mam rację czy może się mylę? (Moje tujki mają ok.1m.posadzone 2lata temu)
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, czy w dobrym wątku piszę, ale jest tyle stron o iglastych, że już się pogubiłam. mam kłopot z jedną z moich dwu tuj. Nie wiem jaka to odmiana, jest zielona z pionowo ułożonymi gałązkami i liśćmi. W ubiegłym roku w sierpniu musiałam przesadzić ją w inne miejsce. Teraz z zewnątrz ma brązowe liście, a w środku żywozielone. Nie wiem , czy ona obumiera, czy jeszcze walczy. Nie gustuję w tujach, ale to prezent i skoro hodowałam ją 5 lat, to nie chciałabym stracić. Może udałoby się wystrzyc z niej coś w rodzaju bonsai?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Przycinanie tuji
Czy mogę teraz przyciąć tuje ma ona już ponad 2 m, nic się jej nie stanie jeżeli przytnę jej gałęzie ?
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- 200p
-
- 200p