Napisz coś więcej na ten temat!felo pisze:...zastanawiam sie jeszcze nad blaszkami miedzianymi czy są skuteczne ?
Ślimaki - to nasz wielki problem
-
- 100p
- Od: 9 gru 2005, o 21:12
- Kontakt:
Ślimaki
Witam:
Podaję skuteczny zabieg przeciw slimakom grządki należy otoczyć wapnem palonym rozsypanym na szerokości 5cm i 2 cm grubosci. jeśli wykonamy taka zaporę prawidłowo zaden ślimak jej nie przejdzie. Jest niestety nietrwała i po deszczu należy ją odnawiać a wapno palone jest dość nieprzyjemne w stosowaniu /uwaga żrące! rękawice gumowe konieczne/(można uzywać popiołu z ogniska ale jest mniej skuteczny)
Bardzo sprawdzony i naturalny jest nicień opisywany na forum Nemaslug.
pozdrawiam Maciek
Podaję skuteczny zabieg przeciw slimakom grządki należy otoczyć wapnem palonym rozsypanym na szerokości 5cm i 2 cm grubosci. jeśli wykonamy taka zaporę prawidłowo zaden ślimak jej nie przejdzie. Jest niestety nietrwała i po deszczu należy ją odnawiać a wapno palone jest dość nieprzyjemne w stosowaniu /uwaga żrące! rękawice gumowe konieczne/(można uzywać popiołu z ogniska ale jest mniej skuteczny)
Bardzo sprawdzony i naturalny jest nicień opisywany na forum Nemaslug.
pozdrawiam Maciek
Maciek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomrowik polny – ślimak nagi
Dwa lata temu w trawie pod tujami znalazłem takie jaja. Jak się okazało są to jaja ślimaka nagiego – pomrowika polnego. Jak znajdziecie u siebie to radzę szybko niszczyć.

Pozdrawiam Andrzej.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Na suchym i piaszczystym terenie, na którym leży mój ogród, ślimaków nie ma za wiele, więc z nimi nie walczę. Od czasu do czasu zbieram trochę na przynętę dla ryb.
Na kanale Szymońskim, u jego wlotu do jeziora Szymon, łowiłem na ślimaki z ogródka krasnopiórki (wzdręgi), o wadze powyżej pół kilograma każda.
Na kanale Szymońskim, u jego wlotu do jeziora Szymon, łowiłem na ślimaki z ogródka krasnopiórki (wzdręgi), o wadze powyżej pół kilograma każda.
Mietek.
Nie wiem czy ktoś już pisał o środku Ślimax 04GB jest sprawdzony, tani i skuteczny. Więcej inf. na http://www.bestpest.com.pl . Pozdrawiamy nemo56(Jakuba) twoje posty dają nam dużo radości
-
- 100p
- Kontakt:
Ślimaki
Od kilku lat stosuję na ślimaki Nemaslug - preparat nicieniowy , ślimaki bezskorupkowe są już całkowicie wytepione a te z domkami są nieliczne. W produkcji sałaty w tunelach i rozsady kapusty pekińskiej stosujemy te preparaty co roku. 100% efektywności bez chemii! Pozdrawiam Maciek
Maciek
Śimaki
Ostatnio szukałam tego tematu. Po ostatniej wizycie w ogródku , jestem przerażona, zatrzęsienie ślimaków . Czeka mnie Syzyfowa praca. Domowe sposoby zawiodły, pozostało wytoczyć działa i kupić środki chemiczne. Super forum-jestem nowa, a tu taka rodzinna atmosfera . Pozdrawiam
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Podczas wygrabiania igliwia i pozimowych śmieci wygrabiło się też nieco ślimaków ! Już są ! One chyba szykują się (powoliErazm pisze:Już zaczynam ślimaki po trochu zwalczać. Zaczynają się pokazywać na działce zwłaszcza w trawie. A jak u Was?

W tym roku używam opasek z blachy miedzianej wysokich na 10 cm , którymi obtaczam rośliny. W wyniku zetknięcia sie śluzu ślimaka z miedzią powstają związki chemiczne [nie zostało to dokładnie przebadane]które działają zniechęcająco na ślimaki do dalszej wspinaczki .Przed ułożeniem opasek wokół roślin ,należy je wkopać w ziemie na ok. 2cm.
Witam wszystkich prowadzacych wojne ze slimakami. Podaje sprawdzony sposob na te szkodniki - nie trzeba ich miazdzyc, wystarczy pozbierac do wiadra wypełnionego wodnym roztworem soli. Za niedlugi czas gotowa zupa slimakowa
Dodatkowo mozna wysypac na chodniku lub sciezce otaczajacej grzadki wałek z soli kuchennej. Slimaki takich zasiekow na pewno nie przejda i zostaja spalone. Pozdrawiam.

-
- 100p
- Kontakt:
Ślimaki
Witam. Ja używam Nemaslug-działa długo i nie tylko niszczy ślimaki ale także je odstrasza naokoło 4-5 tygodni. Jest przyjazny środowisku i nie zagraża ani ludziom ani innym zwierzetom /ślimakol działa krótko i tylko gdy jest sucho po deszczu koniec efektywności/
Pozdrawiam Maciek
Pozdrawiam Maciek
Maciek