Trawy pampasowe

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
chlorofilka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2009, o 19:37

Post »

Moją trawę pampasową zmęczyła ta zima i wygląda tak samo i po obmacaniu jej stwierdziłam że częściowo wygniła (a jakiś tam daszek miała)
Pawel z Niemiec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 kwie 2009, o 12:16

Post »

Ja wszystkie suche liscie ktore latwo sie dalo wyciagnac to wyciaglem-myslalem ze pognilo wszystko,ale to co zostalo twardo siedzi w ziemi-tylko nic jeszcze nie puszcza.Faktycznie pozostaje czekac.Pozdrawiam
Piekno - to kwiaty i kobiety.
sebastian3300
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2009, o 11:17

Pampasówka

Post »

Mam podobny problem , nie okryłem na zime mojej pampasówki , myslałem , że już jest na tyle duża , że jej nic nie będzie . Obciąłem suche liście do ziemi . Nie widać nowych , ale korzenie mają się dobrze .Czy jest szansa że jeszcze z niej coś będzie ????
niech rośnie i kwitnie
Pawel z Niemiec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 kwie 2009, o 12:16

Post »

Dzisiaj znowu sprawdzałem moja trawę. Nowych liści nie puszcza,a te o których pisałem że siedzą twardo chyba dołem gniją,tak się zastanawiam czy może tego co zostało jeszcze nie przykryć przed deszczem,bo ostatnio polewa u nas.Ale jak to nie pomoże trzeba będzie kupić nową .
Piekno - to kwiaty i kobiety.
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

Ja mam podobny przypadek :)
Zeschniętą trawę przyciąłem już parę ładnych tygodni temu. Potem podzieliłem ją na dwie kępy i jedną przesadziłem na nowe miejsce. I co ciekawe: ta przesadzona kępa zaczęła puszczać zielone listki, podczas gdy ta "pierwotna" ani zipnie :)

Może podziel tę swoją trawę, tak jak ja podzieliłem swoją :)
to ja, Wojtek :)
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kępa którą podzieliłeś na dwie sadzonki moim zdaniem częściowo była zmarznięta czy przegnita. Tak trafiłeś.
jarek
Yoanna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2008, o 14:33

Post »

Mam podobny problem. Posadziłam trawę w jesieni (wtedy kupiłam). Na zimę przykryłam kawałkiem agrowłókniny i przysypałam korą. Sprzedawca mówił żeby przysypać ziemią, więc może przesadziłam z tą agrowłókniną? W tej chwili wygląda to tak ja na zdjeciu. Korzeni nie sprawdzałam, ale uschnięte pędy tzrymają się, więc razcej nie zgniły. Od paru tygodni jest u nas sucho. Może zacząc ją podlewać?

Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Joanno ,nie chce Cię martwić bo należy podejmować próby zatrzymania w swoim ogrodzie różnych roślin.
Sama tak czynię. :)
Jednak z uprawy trawy pampasowej wyleczyłam się już definitywnie.
Sądzę,że większość ja uprawiających dochodzi w końcu do takiego wniosku.
Proponuję byś wpisała tę trawę w wyszukiwarkę i zapoznała się z wieloma naszymi dyskusjami na temat jej uprawy w naszym klimacie.
Nawet jeśli komuś się uda przetrzymać ją przez jedną zimę (jak mnie) czy więcej zim (jak EmZet) o czym dowiesz sie z lektury,którą wyżej polecam - to na stałe nie zagości ona w naszych ogrodach chyba że stworzy się jej warunki w jakich rośnie w swoim naturalnym klimacie czyli w Argentynie.
Oczywiście eksperymentować trzeba,nie można łatwo się poddawać ,pozdrawiam serdecznie
KaRo :D
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Joanna nie proś nigdy więcej tego sprzedawcę o radę. Nigdy nie należy trawy przysypywać ziemią. Trawę pampasową - stanowisko na jakim rośnie należy osuszyć przed nadejściem zimy a samą trawę okryć tak by można było ją bez trudu odkrywać kiedy w zimie pojawią się dodatnie temperatury.
jarek
Awatar użytkownika
offca
50p
50p
Od: 6 lip 2008, o 10:14

Trawa pampasowa- czy dac jej szanse

Post »

Rok temu

Obrazek

Obrazek

W tym roku po zimie. Nie było wielkich mrozów ani srogiej zimy, czy jeszcze jej nie wykopywać, czy dać jej szanse?

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Wyrzucić, jest martwa.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mi dopiero wylazła trawa z nasionek ,maja po 1 cm :)
Maniak roślin egzotycznych :)
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo szybko Ci urośnie, ja siałem swoją w styczniu a w sierpniu już miała 1.5m
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”