Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znajdź mrowisko. Trochę je zniszcz i w środek wstaw słoik z posmarowanymi ściankami olejem. One tam wlezą ale nie wylezą. Jak to nie pomaga to polej octem :)
axel1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 23:27

Metody na mrówki w ogrodzie

Post »

proszę o radę w jaki sposób można pozbyć się mrówek które atakują pomidory i kalafiory parę z nich padło szukam naturalnych sposobów nie chcę opylać bo sadzonki niedawno posadzone
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

Jest wiele postów na tym forum poruszających ten wątek np
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=mr%F3wki
Awatar użytkownika
kaczorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2009, o 22:03

Post »

Roslynn, spróbuj proszku Expel

Ja stosowałem w tamtym roku i był bardzo skuteczny. W tym roku jeszcze nie mam problemu z mrówkami ale jak tylko się pojawią to będę wiedział czym ich przywitać 8)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fakt, EXPEL jest dobry, w ub. roku miałam mnóstwo mrówek na rabacie przed blokiem, to, że łaziły sobie po piwoniach mi nie przeszkadzało ale jak zobaczyłam mrówczane kopce w moich ulubionych dwóch kępkach rumianu - trzecia kępka, wolna od mrówek była dwa razy wyższa, posypałam tylko raz te kopczyki EXPEL-em i wzdłuż fundamentów bloku, przy rabacie, bo stamtąd własnie wszystkie maszerowały. Ten jeden raz wystarczył, ale teraz pojawiły się znowu. Zapas mam z ub. roku, więc ich poczęstuję.
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Oj, ja też mam się z tymi mrówkami zawsze na wiosnę. Mam je wszędzie w kuchni, w szafkach, na stole, o podłodze nie wspominając ... Nie daj Boże jak moje dziewczyny coś słodkiego zostawią. Najciekawsze było to, że kilka lat temu po przeprowadzce do nowo wyremontowanego domu (wylane podłogi, ściany ocieplone), gdzieś pod ścianą one po prostu wylazły. I chodziły sobie ścieżką po dywanie :shock: Najgorsze, że oprócz mrówek wszędzie rozsypana była sól i mąka :D I jak tu obiad ugotować? Teraz to tylko cierpliwość, bo szkoda mi ich zabijać, ale jeszcze z tydzień i będzie spokój.
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ja też mam problem z mrówkami :( Mam więc pyatnie odnośnie polecanego przez Was preparatu Expel. Czy on zabjia te mrówki, czy one po prostu uciekają z miejsc posypanych tym proszkiem? Bo nie mam serca ich zabjiać :oops:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Mrówki

Post »

Ja aby pozbyć się mrówek zalewałem ich korytarze wodą jednak to na długo nie pomagało więc użyłem środka firmy ,,bros'' o ile dobrze pamiętam był to środek ,,mrówkofon'' (ale nie jestem pewien). Teraz mam spokój, a mrówki pojawiają się tylko sporadycznie.
Awatar użytkownika
kaczorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

treissi, nie jestem pewny ale martwych mrówek nie widziałem więc możliwe, że tylko je "przegania" 8) ...
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2007, o 22:01

Post »

treissi - Na pewno środek firmy Substral zabija mrówki. Po paru dniach wokół mrowiska jest mnóstwo małych martwych mrówek. Jak na mój gust środek jest bardzo wydajny :)
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam balkon na pierwszym piętrze i codziennie widuję na nim kilka, kilkanaście czarnych mrówek.
Czy mogą one zaszkodzić roślinom balkonowym? :roll:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
kaczorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

treissi, przyjrzałem się dziś opakowaniu Expela i na rysunki były martwe mrówki a z tyłu sposób podawania trutki a zatem wszelkie wątpliwości rozwiane- środek zabija mrówki...
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

U mnie mrówki panoszą się na skalniaku i w wielu innych miejscach. Na skalniaku wysypałam ostatnio całą torebkę proszku do pieczenia ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich dziur. Mrówki nadal są, a dziur w ziemi przez nie porobionych jest nawet więcej.
W ubiegłym roku też stosowałam preparat przeciw mrówkom, taki różowy proszek, niestety nie pamiętam nazwy. Był skuteczny. W miejscu w którym je zwalczałam, zniknęły. W tym roku jednak wróciły znów :( A tyle mają dookoła pięknych miejsc na zakładanie osiedli :roll: Też mi szkoda je zabijać, ale jakoś nie widzę możliwości współpracy na skalniaku :?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Mnie do niedawna nie przeszkadzały te małe stworzonka, a jest ich u mnie zatrzęsienie. Niestety w tym roku przebrała się miarka bo załatwiły mi już jednego kalafiora. Przeczytałam cały ten wątek i nadal nie mam pewności czy te środki chemiczne mogę rozsypać na warzywniaku bez szkody dla warzyw i dla mojej rodzinki, która będzie je potem jeść.
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Czy ktoś zna może jakiś dobry sposób na pozbycie się mrówek z donic z roślinami? Już mi ręce opadają :evil: Czy zastosowanie chemii nie zaszkodzi roślinom?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”