Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pisałem już o tym wielokrotnie biohumus to nawóz organiczny i nim nie przenawozisz, można go stosować zarówno rozcieńczonego jak i w formie czystej (w takiej częściej używa się do ratowania roślin), można go dawać do każdego podlewania w połączeniu z każdym nawozem mineralnym. :wink:
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy to normalne, że na pączkach kwiatowych zbiera się lepka rosa? Patrzyłam czy nie ma jakichś robali, ale nic na to nie wskazuje.
dodaję zdjęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mojej cytryny też była rosa na pąkach.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolino, bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie przestaję się martwić :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

:) czy wiecie może, dlaczego moja cytryna ma takie liście?
Obrazek
stoi na południowym oknie, obecnie ma 1 owoc, a 2 się właśnie zawiąsujać. W ciągu ostatniego czasu zrzuciła parę liści. Nie była przesadzana do nowej ziemi, bo cały cas kwitła. Nie był to chyba najmądrzejszy pomysł jak widać. Czy mogę teraz przesadzić, nie zaszkodzi to owocom? Czy plamy mogą być spowodowane slabą ziemią, czy to raczej oparzenia słoneczne?

EDIT: już nie ma obawy o owoc - kot mi wywrócił całę roślinę i owoc się oderwał.. sprawa przesadzanai jest więc nieunikniona;)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Dorota.W.
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2009, o 12:11

Post »

Witam, mam 2-letnią cytrynkę posadzoną z nasionka.Poniżej zamieszczę jej fotkę.Zastanawiam się czy jej czasem nie przyciąć,bo rośnie cały czas do góry bez żadnych rozgałęzień :roll: . Co Wy na to?

Obrazek
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

To zależy, czy chcesz mieć ją taką wysoką, czy raczej krzewiastą.

Jak uważacie, czy można już wystawiać cytryna na zewnątrz?

Może się powtarzam, ale czy taka cytryna z nasienia może wydać owoce i po ilu latach?
Awatar użytkownika
Dorota.W.
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2009, o 12:11

Post »

Wolałabym krzewiastą,tylko nie wiem czy nie jest jeszcze za wcześnie bo łodyżka cienka-może poczekac aż się wzmocni?Co do kwitnienia z nasionka to czytałam,że kwitnie po 20 latach :shock: co mnie zasmuciło,bo chciałabym mieć jakieś owocki wcześniej. Chociaż piszą różnie,ponoć te kupione w sklepie kwitną szybciej.
Fi z wystawianiem cytrynki na zewnątrz jeszcze poczekaj,chociażby na słynne majowe przymrozki tzw.zimne ogrodniki.
x-C-j
---

Post »

Leśny Duch powodem tych plam są po pierwsze przerost bryły korzeniowej a po drugie niedożywienie lub zbyt wysokie pH ziemi, opisz czym podlewasz (jaką wodą) czym nawozisz? :wink:

Dorota.W. wykorzystaj swojego cytrusa jako podkładkę i pokuś się o zaszczepienie na niej szlachetnej odmiany. Poczytaj tutaj tutaj. :wink:

Fi jeśli temp. w nocy nie będzie spadała poniżej + 8 stopni w miarę stale można spokojnie zostawiać cytrusy na całą noc, z uwagi na zapowiadane przygruntowe przymrozki w okolicach 12-16 maja wstrzymałbym się z wystawianiem ich na zewnątrz w nocy. :wink:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Czarodzieju cytryna została przymusowo przesadzona w większą doniczkę;) w ziemi prawidłowej do cytrusów. Podlewam co drugi dzień letnią wodą z kranu (wiem, ze to źle..) i nawożę raz na 2 tyg. nawozem do roślin kwitnących.
Na leśnym balkonie
x-C-j
---

Post »

Co dwa dni to zdecydowanie za często zalejesz ją, podlewaj jak już przegotowaną i odstaną przez 12h wodą, ja swoje podlewam taką dawką wody by pojawiła się minimalnie na podstawku i daję ja co 5-7 dni w zależności na ile szybko przesycha ziemia, jak stoją cytrusy moje na dworze to i co 4 dni podlewam bo wtedy wysycha ziemia szybciej. :wink:
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

podlewałam ją tak często, bo miała ziemię chyba 100% torfową - już następnego dnia odstawała od brzegów donicy, po prostu "betonik." Teraz po przesadzeniu w dobrą ziemię na pewno będę rzadziej ;)
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Po przesadzeniu z podlewaniem jest o wiele lepiej;)
a to moja cytryna

Obrazek

Znów zawiązuje 3 owoce, ale zastawnawiałam sie, czy to nie jest moment na przycięcie jej dla rozkrzewienia zwłaszcza, że zgubiła liście.
Na leśnym balkonie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”