Berberys - dyskusja i komentarze do bazy
Berberys - dyskusja i komentarze do bazy
Witam serdecznie!
W ubiegłym roku na jesień przesadziłem krzew berberysa ,rośnie teraz od północnej strony,ale coś złego się dzieje gdyż listki zaczeły brązowieć i wygląda jakby usychał.Proszę o pomoc jak uratować drzewko.
Dziękuję bardzo!!!
Pozdrawiam
W ubiegłym roku na jesień przesadziłem krzew berberysa ,rośnie teraz od północnej strony,ale coś złego się dzieje gdyż listki zaczeły brązowieć i wygląda jakby usychał.Proszę o pomoc jak uratować drzewko.
Dziękuję bardzo!!!
Pozdrawiam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy nie przemarzł zimą? W jakich dokładnie warunkach rośnie? Czy i czym nawoziłeś? Czy podlewasz i ile? Czy masz psa?
Przeciwko grzybom? Dlaczego? Tzn. z jakiego powodu? Czy ten powód to nie jest jednocześnie przyczyna usychania listków? A może za dużo środka i uszkodziłeś roślinę?
Daj nam jakieś zdjęcia i więcej szczegółów.
Przeciwko grzybom? Dlaczego? Tzn. z jakiego powodu? Czy ten powód to nie jest jednocześnie przyczyna usychania listków? A może za dużo środka i uszkodziłeś roślinę?
Daj nam jakieś zdjęcia i więcej szczegółów.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jeżeli to jakiś gatunek zimozielony to powiem Ci, że starsze egzemplarze (jeżeli rosną w danym miejscu dłużej niż dwa lata) nie lubią przesadzania, a jeśli już to wczesną wiosną, nie jesienią.Najczęściej zrzucają wtedy po zabiegu znaczną część liści i przesadzać raczej trzeba tylko w ostateczności.Chemia też mogła zaszkodzić, choć w prawidłowej dawce nie sądzę
Re: Berberys
Witam serdecznie znawców berberysów. Ponieważ nie mam z tymi krzewami doświadczenia proszę o pomoc. Mniej więcej w połowie listopada posadziłem do gruntu berberysy "Admiration", "Tiny Gold" i "Orange Rocket" kupione w szkółce w doniczkach. Czy trzeba je na zimę jakoś zabezpieczyć?
Pozdrawiam, Andrzej
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzeju ja w tym roku też posadziłem pierwszy raz i przykryłem.Jak podrośnie to podejrzewam że nie trzeba będzie.
Andrzeju, nie ma najmniejszego sensu przykrywać tych berberysów w okresie zimowym. Berberys wytrzymuje bez problemu naprawdę duże spadki temperatur.
Janusz
Janusz
Pozdrawiam Janusz
Cieszą mnie niezmiernie te wiadomości. Robert, Janusz dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Andrzej
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aden, berberysów nie trzeba osłaniać na zimę, poza paroma gatunkami i odmianami zimują bardzo dobrze. Zwróć jednak uwagę na formy berberysów które kupiłeś.
'Tiny Gold' - to forma karłowa o żółtym zabarwieniu liści. Tworzy niski, gęsty, płasko-kulisty krzew. Jako karzełek rośnie znacznie wolniej od "normalnych" berberysów. Uwaga z tą odmianą na słońce - zbyt silne promieniowanie słoneczne przypala liście.
'Admiration' - również forma karłowa o czerwonym zabarwieniu liści z żółtą obwódką. Kształt podobny do Tiny Gold, znacznie wytrzymalszy na słońcu, na którym pięknie się przebarwia. Form karłowych nie trzeba przycinać lub w bardzo niewielkim stopniu.
'Orange Rocket' - jedna z najnowszych odmian, forma kolumnowa o pomarańczowo-czerwonych liściach. Na wiosnę warto go przyciąć o 1/3.
Powodzenia w uprawie berberysów:) Odmian i gatunków dostępnych na naszym rynku jest około 100
'Tiny Gold' - to forma karłowa o żółtym zabarwieniu liści. Tworzy niski, gęsty, płasko-kulisty krzew. Jako karzełek rośnie znacznie wolniej od "normalnych" berberysów. Uwaga z tą odmianą na słońce - zbyt silne promieniowanie słoneczne przypala liście.
'Admiration' - również forma karłowa o czerwonym zabarwieniu liści z żółtą obwódką. Kształt podobny do Tiny Gold, znacznie wytrzymalszy na słońcu, na którym pięknie się przebarwia. Form karłowych nie trzeba przycinać lub w bardzo niewielkim stopniu.
'Orange Rocket' - jedna z najnowszych odmian, forma kolumnowa o pomarańczowo-czerwonych liściach. Na wiosnę warto go przyciąć o 1/3.
Powodzenia w uprawie berberysów:) Odmian i gatunków dostępnych na naszym rynku jest około 100
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Widzę i cieszy mnie to że kolejny fachowiec dołączył do naszego forum.
Dodam jeszcze i Ameryki nie odkryję (walory berberysu odkryłem niedawno)ale przy takiej mnogości odmian można tworzyć piękne akcenty w ogrodzie , nawet z samego tylko berberysu łącząc tylko jego odmiany ze sobą .Na przykład mocnym takim akcentem by było posadzenie w środku wysokiego a naokoło niskiego(karłowatego i o innym zabarwieniu)berberysu.
Pozdrawiam i sadźcie berberys.
Dodam jeszcze i Ameryki nie odkryję (walory berberysu odkryłem niedawno)ale przy takiej mnogości odmian można tworzyć piękne akcenty w ogrodzie , nawet z samego tylko berberysu łącząc tylko jego odmiany ze sobą .Na przykład mocnym takim akcentem by było posadzenie w środku wysokiego a naokoło niskiego(karłowatego i o innym zabarwieniu)berberysu.
Pozdrawiam i sadźcie berberys.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
O, tego Orange Rocketa sobie w tym roku kupiłam. Pięknie się przebarwia, naprawdę polecam.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka