Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Post »

OK rozumiem. A powiedzcie ze swojego doświadczenia na 50 nasionek do wysiania to pojemnik o jakich wymiarach jest najlepszy? I jak dużo substartu - ile cm - najlepiej jest dać? Bo co do warstwy keramzytu już zdążyłem się zorientować, że powinna mieć 2-3 cm.
Pozdrawiam
--
LeHardi
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2009, o 13:31

Post »

witam ;)
mam takie pytanko jedno: tez posiałam Lithopsy do żwirku, często zraszam nasiona wodą i dziś mi wykiełkowało chyba jedno. Podkreslam, ze CHYBA, bo nie wiem czy to jest lithops, bo to przypomina bardziej trawę, jest zielone, cienkie a na koncu sa dwa małe listki.
To nie jest czasem trawa?
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

mozliwe ze lithops:) bo one na pocątu są wasnietakie cienkei zilone z dwoma lisciami jakby;)

Ale tez moze być trawka. A kiedy posialas?
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

byłoby fajnie gdyby to był Lithops :) posiałam dokładnie 7 maja 2009 roku :)
zrobiłabym zdjęcie, ale chyba będzie nie wyraźnie widać te listki, bo są jeszcze naprawde malutkie :)
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

a przykryłas nasionka szyba czy cos?
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

tak :) Nasionka przykryłam foliowym workiem :)
fotki :)
Obrazek
Obrazek
urshoola
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 maja 2009, o 20:08

Post »

na moje oko jest to trawa...poza tym niemozliwe żeby w 3 dni taki rozmiar miał lithops :)
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

no to jednak chyba trawka. Te liscie sa za duze. zdecydowanie. Ale jzu nieldugo na epewno zaczną kiełkować. Moje zaczęły kiełkować po ok 6 dniach
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

tak, coraz bardziej wydaje mi się że to trawka:) jest za chuda zdecydowanie a lithops powinien być okrąglutki jak groszek :)
mam nadzieję, że wkoncu jakieś wykiełkuje, bo na razie ani jedno...
ale dzięki za rade :)
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

ale na początku u mnie były cieniutkie, z czasem zmieniły swój wygląd
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzisiaj chyba zaczeły wkońcu kiełkować :lol: są takie cieniutkie i kiełkuja takim białym jakby korzeniem do góry :) bo czytałam kiedyś, że właśnie korzeniem kiełkują ....
miały dość dużo ciepła przez szybe, bo słońce świeciło, więc pewnie dlatego :)
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A powiedzcie taką rzecz: po wysianiu nasionek i wrzuceniu ich pod folię czekam teraz na wykiełkowanie. Wiadomo podlałem je na wstępie - a jak z podleawniem w okresie do wykiełkowania? Czy nawadniacie nasionka dodatkowo - jeśli tak to w jaki sposób czy też zdajecie się na wilgoć z mikroklimatu "podfoliowego"?
Pozdrawiam
--
LeHardi
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nasiona muszą być cały czas wilgotne, inaczej z kiełkowania nici. W zależności od tego, jakie się stworzyło im warunki do kiełkowania należy podłoże podlewać bądź zraszać lub też nie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Po pierwszym dniu spędzonym przez nasionka pod folią :) stwierdzam, że na rzeczonej folii - od wewnątrz - znajduje się dużo skroplonej wody - z czego wnioskuję że mikroklimat chyba jest ok, znaczy się wilgotny. Ale czy nasionka maja wilgotno, tego nie wiem - jutro pewnie zajrzę pod folię i w razie czego bedę działał. Mam nadzieję, że takie naruszanie spokoju potencjalnych roślinek im nie zaszkodzi. Może moje obawy wydają się śmieszne, ale to jeden z moich pierwszych wysiewów i brak mi jeszcze praktycznych doświadczeń więc proszę o wyrozumiałość. :)
--
LeHardi
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nasiona muszą znajdować się na mokrym podłożu. Nie może ono wyschnąć przed, w czasie i zaraz po kiełkowaniu. Wilgotna atmosfera - o czym świadczy skraplająca się woda na folii jest dodatkowym, pozytywnym czynnikiem. Ale najważniejsze jest to, by podłoże w czasie kiełkowania nie wyschło.
I jeszcze jedno - litopsy wolą raczej niższe temperatury w czasie kiełkowania, czyli coś tak w granicach 20*C i jak wszystkie maluchy wolą intensywne światło rozproszone niż pełne słońce - ale to już wymagania małych siewek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”