Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

platynka80 pisze:nie wystawiam na balkon phalaneopsisów, ale wszystkie inne storczyki tak. stawiam w takim miejscu, by nie były bezpośrednio w słońcu, lekko przysłaniam, np. donicami z drzewkami.

na parapecie stoją u mnie właśnie phalaneopsisy, choć to strona południowa. na razie nic im się nie działo...
podobno Phal. nie powinno się wystawiać na zewnątrz. co do okna, u mnie już w tym roku 1 Phal. padł od poparzeń, więc muszę cieniować. na obydwóch oknach. na wschodnim też zdarzało się, że liście się poparzyły.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

co zrobić, jeśli Phalaenopsis ma jeszcze na pędzie kwiaty, ale ten pęd zaczyna żółknąć od góry? od czego tak się dzieje? czy to po prostu kaprys storczyka?
platynka :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja myślę, że najlepiej zostawić i czekać :) Bo w końcu:
- jak obetniesz: to nic nie pomoże, tylko kwiatków szybciej się pozbędziesz z parapetu,
- jak nie obetniesz: pęd i tak sam zżółknie - pewnie taki ma kaprys, jak napisałaś :)
No, ale zrób jak chcesz - Twój storczyk, Twoja decyzja :wink: Może jeszcze ktoś inny coś doradzi... :roll:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Platynko, okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych, znalazłam swoim cambriom trochę zacienionego miejsca za oknem, stoją za doniczką z pelargonią, której liście dają trochę cienia. Chyba im tam lepiej niż w domu. Tylko mam wrażenie, że na dworze szybciej przesychają doniczki.
W połowie między kąpielami wstawiłam je na trochę do miseczki z wodą by się od dołu napiły. Dość szybko chłeptały, po 10 minutach niemal wypiły wsio.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

:)) ładnie powiedziane. jestem pewna, że będzie im tam dobrze. ja wystawiam na balkon prawie wszystkie kwiaty z domu, od razu mają inny kolor, puszczają młode, szybciej rosną, są bardziej jędrne. tyle że u mnie słońce jest tylko chwilę, dlatego nie ma szans na spalenie liści...
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Cześć :D Zawitałam do Ciebie, bo dawno mnie tu nie było. Jak zawsze śliczności na Twoich parapetach. Jak tam kwitnienia wtórne?
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Asieńko, witaj!!! jak się cieszę :)

moje mają młode listki, nowe pędy, właściwie na razie początki nowych pędów, a dwa przedłużają pędy i puszczają pączki. a co u Twoich?
x_o-n
1000p
1000p

Post »

U mnie znów tylko kilka kwitnień, a reszta zielona. Za to metrowiec puszcza pęd :D I przekonałam się na własnym doświadczeniu - wolę uciąć pęd po kwitnieniu niż dać mu się przedłużyć.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

to znaczy od razu po zrzuceniu kwiatów tniesz pęd na samym dole?
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Tak. Od razu tnę cały. Nawet jak się szykuje przedłużenie, to wolę uciąć, bo jakoś nie przemawiają do mnie storczyki z pędem długości około 30-40 cm, zakończone 1-2 kwiatami. A po ucięciu storczyk sobie odpocznie, nazbiera sił na kolejne kwitnienie.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

orion pisze:Tak. Od razu tnę cały. Nawet jak się szykuje przedłużenie, to wolę uciąć, bo jakoś nie przemawiają do mnie storczyki z pędem długości około 30-40 cm, zakończone 1-2 kwiatami. A po ucięciu storczyk sobie odpocznie, nazbiera sił na kolejne kwitnienie.
Ja robię tak samo,ponieważ denerwują mnie takie prawie gołe sterczące badyle.Nie zauważyłam,by to cięcie storczykom zaszkodziło.Wszystkie mają się dobrze i na dzień dzisiejszy wszystkie puszczają nowe pędy kwiatowe.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

danutastachurska1 pisze:
orion pisze:Tak. Od razu tnę cały. Nawet jak się szykuje przedłużenie, to wolę uciąć, bo jakoś nie przemawiają do mnie storczyki z pędem długości około 30-40 cm, zakończone 1-2 kwiatami. A po ucięciu storczyk sobie odpocznie, nazbiera sił na kolejne kwitnienie.
Ja robię tak samo,ponieważ denerwują mnie takie prawie gołe sterczące badyle.Nie zauważyłam,by to cięcie storczykom zaszkodziło.Wszystkie mają się dobrze i na dzień dzisiejszy wszystkie puszczają nowe pędy kwiatowe.
A myślałam, ze ja mam jakieś spaczone podejście :lol: Ja pęd zostawiam jak widzę, że jakiś odbicie się szykuje. Jeżeli jednak już był odbity i sterczy kikut to wtedy obcinam, bo nie podoba mi się taka tyka :) Dwa pędy obcięłam u storczyków, które miały zastój i od razu potem ruszyły w listki i korzenie. Jeden obcięłam i zaraz potem puścił boczny pęd. Widzę, że u Was spostrzeżenia są podobne.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam dwóch takich delikwentów, łodygi są "gołe" od grudnia, rosną nowe listki i korzonki, ale te badyle wyglądają nieciekawie. Chyba lepiej je uciąć, skoro tak długo nic się z nimi nie dzieje. Tak zrobię, może pobudzi je to do kwitnienia.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja też zostawiam pędzik, jak widzę, że chcę się rozgałęzić. jak żółknie, to obcinam. Phalaenopsisowi pink panther zostawiłam stare pędy, teraz puszcza na nich keiki.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Dobrze poczytać mądre rady... Dzięki, dziewczynki! :) ja tlyko zostawię jednemu łodygę, bo czubek jest osypany pąkami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”