Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takiego właśnie w ciapki bardzo bardzo chciałam i nie mogłam na niego trafić. Kupiłam je w Leroy Merlin po 27 zł.
Z zakupem jego to właściwie była taka przygoda. Gdy weszłam do sklepu uwagę przykuł mi bardzo ciekawy okaz z pąkami w kilku odnogach i licznymi kwiatami o kremowej barwie w małe brązowe kropki jak u biedronki. Nie zachwycam się tymi w kropki i łatki, ale ten był wyjątkowy. Więc go wzięłam. Gdy rozglądałam się długo za innymi podeszła do mnie kobieta i mówi - oj, widzę, że wybrała pani tego, którego sobie upatrzyłam dla córki, ale nie chciałam z nim chodzić po sklepie, by go nie uszkodzić. Wybrała innego, ale widać było jak bardzo jej żal. Coś mnie tknęło i powiedziałam - proszę, niech go pani weźmie, niech się córka ucieszy. Pani była przeszczęśliwa. I wtedy dojrzałam to jedyne cudo z liśćmi w ciapki. Przechodziłam koło niego wiele razy i nie dojrzałam, gdybym tamtego nie oddała, to bym już nie przyglądała się i odeszła. Szczęśliwa podeszłam do kasy, by tej pani pokazać jakie szczęście mnie spotkało i wtedy ona odpowiedziała - bo dobro zawsze wraca do człowieka. :lol:
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wzruszyłaś mnie kochana do łez dosłownie tą przygodą. W Twoim przypadku się sprawdziło powiedzenie "dobro powraca" i bardzo mi miło. Cieszę się ogromnie, ale ja niestety nie mam takiego szczęścia. Za swoją piękność musiałam zapłacić 2 razy tyle plus koszty wysyłki. Cóż, nic dodać nic ująć ;:12 No bo czego się nie robi dla "miłości" (czyt. pasji ;:31
Już się zarzekałam, że stop storczykom, nie kupię więcej, bo miejsca brak, ale to był mój wymarzony i musiałam złamać swoje postanowienie ;:80 Tym bardziej, że już niebawem małżonek zrobi mi pewnie delikatny masaż główki ;:14 ;:124 ;:125 ;:89 ;:134 ;:113 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne Phalaenopsisy. widzę, że jeden z nich to bardzo przeze mnie lubiany Phal. philadelphia. ma piękne kwiaty i liście. zawsze myślałam, że one są tylko na wystawach i bardzo się zdziwiłam, gdy spotkałam takie kiedyś w praktikerze za 20 zł. oczywiście kupiłam, mimo, że już jednego miałam.
ale obydwa są piękne.
co do tego z wiotkimi liśćmi, może on ma coś nie tak z korzeniami? (np. jest zgnity lub przesuszony).
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Storczykowa,
Tego Phal. philadelphia właśnie chyba u ciebie w wątku widziałam i od tamtej pory zachorowałam na niego. I wreszcie go znalazłam. ;:48
Tak tamten z listkami jak papierki po zimie stracił większość korzeni. Już jest po oczyszczeniu, ale długo stał w miejscu taki sam. Poszukiwałam co by mu jeszcze mogło pomóc, bo jednak widać, że woła o ratunek ;:37 i może mu spagnum trochę pomoże. Dostał też obłoczki Asahi. Nie dam mu zginąć, zaparłam się, bo jest niepowtarzalny.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DAK pisze:Witaj Storczykowa,
Tego Phal. philadelphia właśnie chyba u ciebie w wątku widziałam i od tamtej pory zachorowałam na niego. I wreszcie go znalazłam. ;:48
Tak tamten z listkami jak papierki po zimie stracił większość korzeni. Już jest po oczyszczeniu, ale długo stał w miejscu taki sam. Poszukiwałam co by mu jeszcze mogło pomóc, bo jednak widać, że woła o ratunek ;:37 i może mu spagnum trochę pomoże. Dostał też obłoczki Asahi. Nie dam mu zginąć, zaparłam się, bo jest niepowtarzalny.
ja takiego Phal. spotkałam rok temu na wystawie i bardzo mi się spodobał, przede wszystkim ze względu na niezwykłe liście. rzadko które Phal. mają takie liście, a ja lubię wszystko, co rzadkie i niezwykłe, więc musiałam mieć takiego Phal. ich kwiaty też są ciekawe, różowe z delikatnymi piegami.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

DAK pisze:Mnie posłać do sklepu po Spagnum i Asachi, to na pewno przytargam do domu coś jeszcze.
he he he :D skąd ja to znam. Ale zakupy bardzo udane :P
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mogę się napatrzeć na ten mój najnowszy nabytek - Philadephię. Codziennie rozwija się jeden pąk kwiatowy - jest uroczy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Bardzo mi się podoba. Muszę też takiego sobie sprawić :D
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Piękna ;:63 ;:31 Moja pewnie jutro dopiero przyjdzie, bo dzisiaj niestety jeszcze nie ma ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cudny... zrobisz mu zdjęcie, na którym będzie widać też liście? liście tej odmiany są naprawdę cudowne.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie mam tylko takie słabe, bo światło już nie takie, ale pojutrze może obfotografuję go w lepszym oświetleniu:
Obrazek
*) Podmieniłam zdjęcie, bo to w lepszym oświetleniu
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śliczne ma te listki... ty go trzymasz w mchu czy tylko trochę dałaś na wierzch?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten mech tylko trochę na wierzchu, on trzyma wilgoć na wierzchu i eksperymentuję w ten sposób, czy powietrzne korzenie się utrzymają, bo u mnie za sucho, pomimo misek z keramzytem wokół.
Wszystkie korzenie powietrzne mi padają, jeśli były, a nowe zauważyłam, że wszystkie dają nura w dół. :wink: Zmieniłam też wodę na oligoceńską, to może ewentualne opryski nie będą tak szkodzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”