podobno Phal. nie powinno się wystawiać na zewnątrz. co do okna, u mnie już w tym roku 1 Phal. padł od poparzeń, więc muszę cieniować. na obydwóch oknach. na wschodnim też zdarzało się, że liście się poparzyły.platynka80 pisze:nie wystawiam na balkon phalaneopsisów, ale wszystkie inne storczyki tak. stawiam w takim miejscu, by nie były bezpośrednio w słońcu, lekko przysłaniam, np. donicami z drzewkami.
na parapecie stoją u mnie właśnie phalaneopsisy, choć to strona południowa. na razie nic im się nie działo...
Storczyki platynkowe
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja myślę, że najlepiej zostawić i czekać
Bo w końcu:
- jak obetniesz: to nic nie pomoże, tylko kwiatków szybciej się pozbędziesz z parapetu,
- jak nie obetniesz: pęd i tak sam zżółknie - pewnie taki ma kaprys, jak napisałaś
No, ale zrób jak chcesz - Twój storczyk, Twoja decyzja
Może jeszcze ktoś inny coś doradzi... 

- jak obetniesz: to nic nie pomoże, tylko kwiatków szybciej się pozbędziesz z parapetu,
- jak nie obetniesz: pęd i tak sam zżółknie - pewnie taki ma kaprys, jak napisałaś

No, ale zrób jak chcesz - Twój storczyk, Twoja decyzja

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Platynko, okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych, znalazłam swoim cambriom trochę zacienionego miejsca za oknem, stoją za doniczką z pelargonią, której liście dają trochę cienia. Chyba im tam lepiej niż w domu. Tylko mam wrażenie, że na dworze szybciej przesychają doniczki.
W połowie między kąpielami wstawiłam je na trochę do miseczki z wodą by się od dołu napiły. Dość szybko chłeptały, po 10 minutach niemal wypiły wsio.
W połowie między kąpielami wstawiłam je na trochę do miseczki z wodą by się od dołu napiły. Dość szybko chłeptały, po 10 minutach niemal wypiły wsio.
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Ja robię tak samo,ponieważ denerwują mnie takie prawie gołe sterczące badyle.Nie zauważyłam,by to cięcie storczykom zaszkodziło.Wszystkie mają się dobrze i na dzień dzisiejszy wszystkie puszczają nowe pędy kwiatowe.orion pisze:Tak. Od razu tnę cały. Nawet jak się szykuje przedłużenie, to wolę uciąć, bo jakoś nie przemawiają do mnie storczyki z pędem długości około 30-40 cm, zakończone 1-2 kwiatami. A po ucięciu storczyk sobie odpocznie, nazbiera sił na kolejne kwitnienie.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
A myślałam, ze ja mam jakieś spaczone podejściedanutastachurska1 pisze:Ja robię tak samo,ponieważ denerwują mnie takie prawie gołe sterczące badyle.Nie zauważyłam,by to cięcie storczykom zaszkodziło.Wszystkie mają się dobrze i na dzień dzisiejszy wszystkie puszczają nowe pędy kwiatowe.orion pisze:Tak. Od razu tnę cały. Nawet jak się szykuje przedłużenie, to wolę uciąć, bo jakoś nie przemawiają do mnie storczyki z pędem długości około 30-40 cm, zakończone 1-2 kwiatami. A po ucięciu storczyk sobie odpocznie, nazbiera sił na kolejne kwitnienie.

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam dwóch takich delikwentów, łodygi są "gołe" od grudnia, rosną nowe listki i korzonki, ale te badyle wyglądają nieciekawie. Chyba lepiej je uciąć, skoro tak długo nic się z nimi nie dzieje. Tak zrobię, może pobudzi je to do kwitnienia.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p