Pierwszy storczyk
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takiego właśnie w ciapki bardzo bardzo chciałam i nie mogłam na niego trafić. Kupiłam je w Leroy Merlin po 27 zł.
Z zakupem jego to właściwie była taka przygoda. Gdy weszłam do sklepu uwagę przykuł mi bardzo ciekawy okaz z pąkami w kilku odnogach i licznymi kwiatami o kremowej barwie w małe brązowe kropki jak u biedronki. Nie zachwycam się tymi w kropki i łatki, ale ten był wyjątkowy. Więc go wzięłam. Gdy rozglądałam się długo za innymi podeszła do mnie kobieta i mówi - oj, widzę, że wybrała pani tego, którego sobie upatrzyłam dla córki, ale nie chciałam z nim chodzić po sklepie, by go nie uszkodzić. Wybrała innego, ale widać było jak bardzo jej żal. Coś mnie tknęło i powiedziałam - proszę, niech go pani weźmie, niech się córka ucieszy. Pani była przeszczęśliwa. I wtedy dojrzałam to jedyne cudo z liśćmi w ciapki. Przechodziłam koło niego wiele razy i nie dojrzałam, gdybym tamtego nie oddała, to bym już nie przyglądała się i odeszła. Szczęśliwa podeszłam do kasy, by tej pani pokazać jakie szczęście mnie spotkało i wtedy ona odpowiedziała - bo dobro zawsze wraca do człowieka.
Z zakupem jego to właściwie była taka przygoda. Gdy weszłam do sklepu uwagę przykuł mi bardzo ciekawy okaz z pąkami w kilku odnogach i licznymi kwiatami o kremowej barwie w małe brązowe kropki jak u biedronki. Nie zachwycam się tymi w kropki i łatki, ale ten był wyjątkowy. Więc go wzięłam. Gdy rozglądałam się długo za innymi podeszła do mnie kobieta i mówi - oj, widzę, że wybrała pani tego, którego sobie upatrzyłam dla córki, ale nie chciałam z nim chodzić po sklepie, by go nie uszkodzić. Wybrała innego, ale widać było jak bardzo jej żal. Coś mnie tknęło i powiedziałam - proszę, niech go pani weźmie, niech się córka ucieszy. Pani była przeszczęśliwa. I wtedy dojrzałam to jedyne cudo z liśćmi w ciapki. Przechodziłam koło niego wiele razy i nie dojrzałam, gdybym tamtego nie oddała, to bym już nie przyglądała się i odeszła. Szczęśliwa podeszłam do kasy, by tej pani pokazać jakie szczęście mnie spotkało i wtedy ona odpowiedziała - bo dobro zawsze wraca do człowieka.
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wzruszyłaś mnie kochana do łez dosłownie tą przygodą. W Twoim przypadku się sprawdziło powiedzenie "dobro powraca" i bardzo mi miło. Cieszę się ogromnie, ale ja niestety nie mam takiego szczęścia. Za swoją piękność musiałam zapłacić 2 razy tyle plus koszty wysyłki. Cóż, nic dodać nic ująć ;:12 No bo czego się nie robi dla "miłości" (czyt. pasji
Już się zarzekałam, że stop storczykom, nie kupię więcej, bo miejsca brak, ale to był mój wymarzony i musiałam złamać swoje postanowienie Tym bardziej, że już niebawem małżonek zrobi mi pewnie delikatny masaż główki
Już się zarzekałam, że stop storczykom, nie kupię więcej, bo miejsca brak, ale to był mój wymarzony i musiałam złamać swoje postanowienie Tym bardziej, że już niebawem małżonek zrobi mi pewnie delikatny masaż główki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne Phalaenopsisy. widzę, że jeden z nich to bardzo przeze mnie lubiany Phal. philadelphia. ma piękne kwiaty i liście. zawsze myślałam, że one są tylko na wystawach i bardzo się zdziwiłam, gdy spotkałam takie kiedyś w praktikerze za 20 zł. oczywiście kupiłam, mimo, że już jednego miałam.
ale obydwa są piękne.
co do tego z wiotkimi liśćmi, może on ma coś nie tak z korzeniami? (np. jest zgnity lub przesuszony).
ale obydwa są piękne.
co do tego z wiotkimi liśćmi, może on ma coś nie tak z korzeniami? (np. jest zgnity lub przesuszony).
- DAK
Witaj Storczykowa,
Tego Phal. philadelphia właśnie chyba u ciebie w wątku widziałam i od tamtej pory zachorowałam na niego. I wreszcie go znalazłam.
Tak tamten z listkami jak papierki po zimie stracił większość korzeni. Już jest po oczyszczeniu, ale długo stał w miejscu taki sam. Poszukiwałam co by mu jeszcze mogło pomóc, bo jednak widać, że woła o ratunek i może mu spagnum trochę pomoże. Dostał też obłoczki Asahi. Nie dam mu zginąć, zaparłam się, bo jest niepowtarzalny.
Tego Phal. philadelphia właśnie chyba u ciebie w wątku widziałam i od tamtej pory zachorowałam na niego. I wreszcie go znalazłam.
Tak tamten z listkami jak papierki po zimie stracił większość korzeni. Już jest po oczyszczeniu, ale długo stał w miejscu taki sam. Poszukiwałam co by mu jeszcze mogło pomóc, bo jednak widać, że woła o ratunek i może mu spagnum trochę pomoże. Dostał też obłoczki Asahi. Nie dam mu zginąć, zaparłam się, bo jest niepowtarzalny.
- Storczykowa
ja takiego Phal. spotkałam rok temu na wystawie i bardzo mi się spodobał, przede wszystkim ze względu na niezwykłe liście. rzadko które Phal. mają takie liście, a ja lubię wszystko, co rzadkie i niezwykłe, więc musiałam mieć takiego Phal. ich kwiaty też są ciekawe, różowe z delikatnymi piegami.DAK pisze:Witaj Storczykowa,
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
he he he skąd ja to znam. Ale zakupy bardzo udane :PDAK pisze:Mnie posłać do sklepu po Spagnum i Asachi, to na pewno przytargam do domu coś jeszcze.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- Storczykowa
- Storczykowa
- DAK
Ten mech tylko trochę na wierzchu, on trzyma wilgoć na wierzchu i eksperymentuję w ten sposób, czy powietrzne korzenie się utrzymają, bo u mnie za sucho, pomimo misek z keramzytem wokół.
Wszystkie korzenie powietrzne mi padają, jeśli były, a nowe zauważyłam, że wszystkie dają nura w dół. Zmieniłam też wodę na oligoceńską, to może ewentualne opryski nie będą tak szkodzić.
Wszystkie korzenie powietrzne mi padają, jeśli były, a nowe zauważyłam, że wszystkie dają nura w dół. Zmieniłam też wodę na oligoceńską, to może ewentualne opryski nie będą tak szkodzić.