Fundament pod altankę/domek,izolacja i inne

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to czy wylewając go na wiosnę będzie można w lato stawiać na tym fundamencie domek
Beton po 10 dniach jest już twardy i można, dokonywać rozszalowania szalunków, można również kontynuować dalszą budowę , po 14 dniach osiąga dużą wytrzymałość , a po 28 dniach beton osiąga 100 procentowość wytrzymałość konstrukcyjną.

Wylewanie fundamentu, teraz, czy na wiosnę nie robi żadnej różnicy w jego stanie technicznym, nie ma co się uleżeć, bo powinien być wylewany w ziemi do głębokości 1.00 do 1.20 m .

Jeżeli fundament ma być wylewany pod drewniany domek na działce , można nie posadawiać fundamentu tak głęboko, wystarczy zagłębić się na 50- 6- cm w ziemi, wtedy należałoby zalać w ziemi tzw. stopę fundamentową wysokości 30 cm( szerokość fundamentu pod domek drewniany na działce może wynosić 30 cm) betonem po uprzednim za zbrojeniu prętami stalowymi + ramiączka, powiązane drutem. Tak płytkie posadowienie fundamentu, może w przyszłości powodować( po rozmarznięciu ziemi wiosną) minimalne i nieszkodliwe ruchy budynku drewnianego( w przypadku budynku murowanego mogą powstać drobne pęknięcia na ścianach). Nie radzę posadawiać tak płytko fundamentu bez zbrojenia ławy fundamentowej .

Wspomniałem że jesienią lepiej wylać fundament, ale to dotyczy tylko wykopów i składowania ziemi ( działka jest teraz pusta) oraz rozrzucenie ziemi, po postawieniu fundamentów do poziomu "zero". Pozdrawiam. Tadeusz.
JM
50p
50p
Od: 11 mar 2008, o 15:14

Post »

Mój dom powstał w 1 sezon (2005) - od fundamentów do dachu, z oknami, tynkami itp.
Dotychczas nic się z nim nie dzieje.

Na wiosnę szczególną uwagę zwracałbym na podmokłość terenu - ale to tylko ze względów kosztowych.
Jeżeli zdecydujesz się na wylewanie fundamentów w tym roku, to ma to jeden ważny plus - fundamenty przezimują i na pewno wiosną będą "lepiej posadowione", a cały budynek mniej narażony na osadzanie i pękanie murów (tynków).
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

tadeusz48 pisze:Nie wiem na ile "Łysy" zna się na budowie, według mnie, budowę widział, ale na ekranie telewizora.
Z TV nie trafiłeś, nie mam od nastu lat 8)

Przyznaję Ci rację, że za ostrożnie potraktowałem fundament umiejscowiony przecież równo z gruntem :oops:

Miałem w pamięci z wykładów informację o możliwości pękania konstrukcji betonowych wylewanych w czasie mrozów, o zatrzymaniu procesu dojrzewania betonu lub znacznym wydłużeniu tego czasu, także o pękaniu, itp.

Ale faktycznie dotyczyło to słupów, stropów betonowych.. :roll:

Mea culpa :oops:
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Wydawało mi się 'Łysy" , że lekcje odrabiałeś z chemii. Z betonem też coś było ?
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Ja wałściwie się nie znam ale dwie posesje dalej wiosną zaczęli budować dom. wykopy itd itp a teraz kładą dach nie mieli przerwy na wysuszenie fundamentów.A mówię o domu mieszkalnym piętrowym z garażem tak ok 250m.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

rozumiem że chodzi o stopy fundamentowe w narożnikach przyszłego budynku,
Stopa fundamentowa jest to najszersza cześć fundamentu w której w betonie jest zatopione zbrojenie, stopę fundamentową wykonujemy na całej długości zewnętrznych ścian , oraz wewnętrznych które są ścianami nośnymi( na nich opiera się strop) W skład ławy fundamentowej wchodzi stopa fundamentu(najniżej położona część fundamentu) oraz ściana ławy fundamentowej( może być zarazem ścianą piwnic) wykonana z betonu , bloczków betonowych lub cegły. Sciana może mieć szerokość stopy lub być węższa.
najlepiej pod drewniany domek wylać zazbrojoną płytę

Wylewać pod domkiem zazbrojonej płyty jest marnotrawstwem materiału( stali), wystarczająco jest zwykła wylewka cementowa na zagruzowaną powierzchnię wewnątrz domku. Zbrojoną płytę wykonuje się jeżeli wewnątrz budynku jest świeżo nawieziona ziemia nieubita zagęszczarką. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

Chcielibyśmy posadzić kosodrzewinę blisko domu, ale obawiamy się czy jej korzenie nie naruszą fundamentów. W związku z tym mam pytanie, jaka powinna być odległość sadzenia kosodrzewiny od domu? Jeżeli ktoś zna parametry odległości dla pozostałych iglaków to również będę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Dla krzewów norma to minimum 1,5m od fundamentu.
grupahelianthus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 paź 2008, o 19:20

Post »

W przypadku sadzenia roślin trzeba barć pod rozwagę jakie rozmiary osiągną jako dorosłe sztuki. Kosodrzewina może mieć od 1 do 5 m średnicy korony.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamierzam wykonać izolację fundamentów domku letniskowego na działce.

W pierwszej kolejności chciałem odkopać ziemię wzdłuż fundamentu na głębokość gdzieś 70cm
i wymalować fundament odpowiednią substancją stosowałem kiedyś DYSPERBIT (co polecacie ?)
i tak czy po wymalowaniu fundamentów wystarczą np 2 warstwy czy jeszcze obkładać pionowo fundament np folia budowlaną ??

Tu gdzie na zdjęciu jest cegła będzie chcę zastosować tynk i pytanie czy cegłę można także wymalować substancją smolistą tą do fundamentów i później otynkować, czy tynk tego nie będzie się dobrze trzymał ????

Obrazek

Na koniec mam w planach mam ułożenie opaski w okół domu z płyt chodnikowych i kostki brukowej

Bardzo proszę o porady zależy mi na nich nie chciał bym czegoś pominąć a chciałbym całą pracę wykonać solidnie

Z góry dziękuję za pomoc :)
regulamin
Awatar użytkownika
Marian R
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2007, o 16:06

Zabezpieczenie fundamentu..

Post »

Widzę na fotografii, że izolację poziomą z folii nad murem ceglanym pod drewno zastosowałeś i to powinno wedle mnie wystarczyć. Co do izolacji pionowej... też bym okopał budynek ale tylko na głębokość 40 cm /warstwa przemarzania gruntu/ a ponieważ zamieszkujesz na terenie lubelszczyzny cegłę obłożyłbym ładnym piaskowcem /tego u Was jest podobno bardzo dużo/.
Piaskowiec układałbym na podkładzie betonowym /warstwa nie cieńsza jak 10 mm/ do którego dodałbym Betoszczelu lub specyfiku o podobnym działaniu. Usuniętą z wykopu ziemię zastąpiłbym gruboziarnistym żwirem i to powinno wystarczyć. :!: :D
Pozdrawiam....
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

główny problem kltóry mnie trapi
to taki czy gdy pomaluję cegłę a jest ona na powierzchni ziemi będę na wymalowaną podmurówkę DYSPERBITEM narzucic tynk ??
chodzi czy tynk będzie się tego trzymał ?? to jest główny problem

bardzo proszę o pomoc
regulamin
Awatar użytkownika
Marian R
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2007, o 16:06

Post »

Nie wiem co mam poradzić :( Uparłeś się na ten DYSPERBIT ale według mnie to nic nie da bo jeżeli cegłę tym specyfikiem pomalujesz to możliwe, że zabezpieczysz cegłę przed "ciągnięciem
wilgoci" ale samego tynku już nie zabezpieczysz. Myślę, że i tak po 3-4 latach tynk się zlasuje i miejscami odpadnie od dysperbitu.
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 10:19

Post »

Witam.
Powiedz jeszcze czy jest to domek podpiwniczony. Jeżeli tak to czy na ścianach w piwnicy pokazują ci się wykwity.
Co do cegły i wspomnianego dysperbitu. Powierzchnia zabezpieczona tym środkiem jest kauczukopodobna i stosuje się na nią warstwę styropianu a potem tynk mineralny. Tynku cementowego na tym nie położysz.
Być może niepotrzebnie chcesz izolować ściany. Daj więcej szczegołów to chętnie pomogę on-line oczywiście bo troszkę daleko mieszkasz ;)
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

nie nie ma żadnej piwniczki nic w środku wylewka
po prostu chcę skutecznie zaizolować fundamenty
regulamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”