Głogownik (Photinia)

Drzewa ozdobne
tresral
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2007, o 08:00

Głogownik (Photinia)

Post »

Mam pytanie jako, że moja mama kupiła roślinkę o której nic nie wie a ja nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji. Czy ta roślina może rosnąć całorocznie na dworze, czy lepiej zostawić ją w doniczce? Chodzi przede wszystkim taj jak w temacie o wytrzymałość na mróz :) Poniżej zdjęcie roślinki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Photinia fraseri Głogownik 'Red Robin'

Nie ma problemu z jego zimowaniem.Uprawiam od kilku lat w miejscu raczej osłoniętym innymi krzewami jak sosną,berberysem czy waigelą .Nigdy nie był okrywany na zimę ,nigdy też nie przemarzł.

Obrazek
Awatar użytkownika
renia831
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2007, o 15:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Głogownik mozna sadzic w naszym klimacie bez wiekszego problemu tylko wybieramy stanowisko sloneczne i osloniete od zimnych wiatrow. W przypadku tego krzewu to najbardziej narazone na przymrozki sa mlode przyrosty, z ktorych ta roslina jest ozdobna.

Pozdrawiam
Geo
50p
50p
Od: 15 lut 2008, o 14:19

Post »

KaRo pisze:Photinia fraseri Głogownik 'Red Robin'

Nie ma problemu z jego zimowaniem.Uprawiam od kilku lat w miejscu raczej osłoniętym innymi krzewami jak sosną,berberysem czy waigelą .Nigdy nie był okrywany na zimę ,nigdy też nie przemarzł.

Obrazek
Czy przeżył ci bez problemu zimę 2005/2006?
Przypominam, że była długa i ciężka (z mrozami w nocy do -25)
Pytam bo planuję tę roślinę u siebie na południową skarpę oraz na słoneczny ale odsłonięty klomb w zestawieniu z bukszpanem.
Doczytałam się na forum szkółkarskim, że tamtej zimy głogowniki nie przeżyły. I nie chodziło tylko o młode pędy ale całą roślinę.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Głogownik - Photinia davidiana

Post »

Trzy tygodnie temu kupiłam Stranwesie Dawida. Mało jest informacji w sieci o tej roślinie. Może ktoś z Was ma ja w swoim ogrodzie i podzieli się ze mną doświadczeniami. Najbardziej zależy mi na informacji czy zabezpieczać ją na zimę czy przetrwa bez okrywania.
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23

Post »

Więcej informacji pod hasłem Photinia davidiana, bo obecnie ten gatunek jest przyporządkowany do rodzaju głogownik.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Stranvaesia -głogowniki- tylko do 7B USDA; a więc http://www.ibro.pl/in.html w okolicach Międzyzdroji ma szanse przeżyć.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

W Łodzi głogownik żyje od kilku już lat w znakomitej kondycji, nie okrywany.
Pokazywałam go w moim wątku wielokrotnie bo zwłaszcza późną zima i wiosną
ma ciekawie zaczerwienione młode pędy. :)

Znalazłam fotkę :D nawet

na 29 stronie mojego wątku można zobaczyć go również z oddali
post z Pon 12 Maj 2008 18:54
Obrazek
warsawyak
200p
200p

Post »

Osobiście mam awersję do głogowników i jestem przeciwny wprowadzaniu ich do ogrodów, gdyż są one wektorami wielu chorób.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Proszę o więcej informacji na ten temat :roll:
Znam teorie o złym oddziaływaniu na organizm ludzki hibiskusów ( chińskiej rózy) i
wrzosów .
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zawsze pomocni :D Dziękuję wszystkim, a w szczególności Tobie KaRo, bo jedno drzewko mniej do okrywania teraz mam :D Warsawyak ja też chętnie poczytam na temat głogowników w ogrodzie.
warsawyak
200p
200p

Post »

Wspomniany głogownik jest m.in. żywicielem bakterii wywołującej zarazę ogniową.

Artykuł ze Szkółkarstwa
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Według prawodawstwa unijnego, sprawca zarazy ogniowej — bakteria Erwinia amylovora — ma nadal status organizmu kwarantannowego podlegającego obowiązkowi zwalczania, ale tylko wtedy, gdy wystąpi na materiale rozmnożeniowym (fot. 1) roślin uznanych w Unii za jej żywicieli. Są to rośliny z rodzajów Amelanchier (świdośliwa), Chaenomeles (pigwowiec), Cotoneaster (irga), Crataegus (głóg), Cydonia (pigwa), Eriobotrya (nieśplik, miszpelnik), Malus (jabłoń), Mespilus (nieszpułka), Pyracantha (ognik), Pyrus (grusza), Sorbus (jarząb) oraz gatunek Photinia davidiana. Oznacza to, że usankcjonowana prawem ochrona przed zarazą ogniową będzie dotyczyła wymienionych roślin tylko w szkółkach, matecznikach, zraźnikach oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie, a także w tzw. strefach chronionych i strefach buforowych. Zaraza ogniowa nie będzie więc od 1 maja br. podlegała obowiązkowemu zwalczaniu w takich uprawach i miejscach występowania porażonych roślin żywicielskich, jak sady, miejsca przy drogach, torach kolejowych, itd.
Czy żadnej z tych roślin nie masz w swoim ogrodzie?
Czy nie ma ich również w najbliższym Twoim sąsiedztwie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”