Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
33.SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Zagotować 3 l wody z 12 dkg kwasku cytrynowego - ostudzić. Zalać tym roztworem wcześniej umyte kwiaty (50 kwiatostanów) i pozostawić na 24 godz.
Po 24 godz. odcedzić przez sito.
W 1 1/2 l wody rozpuścić 4 kg cukru i zagotować. Dolać roztwór z kwiatów - zagotować.
Gorący zlać do słoików.
Sok super!!! Niestety nie mam zdjęć, bo soczek z tamtego roku "wszystki " wypity! W tym roku jeszcze nie robiłam. Mam nadzieję, że jeszcze zdąrzę, zanim przekwitną białe kwiaty!!!
Pozdrawiam cieplutko!!! ;:13
Zagotować 3 l wody z 12 dkg kwasku cytrynowego - ostudzić. Zalać tym roztworem wcześniej umyte kwiaty (50 kwiatostanów) i pozostawić na 24 godz.
Po 24 godz. odcedzić przez sito.
W 1 1/2 l wody rozpuścić 4 kg cukru i zagotować. Dolać roztwór z kwiatów - zagotować.
Gorący zlać do słoików.
Sok super!!! Niestety nie mam zdjęć, bo soczek z tamtego roku "wszystki " wypity! W tym roku jeszcze nie robiłam. Mam nadzieję, że jeszcze zdąrzę, zanim przekwitną białe kwiaty!!!
Pozdrawiam cieplutko!!! ;:13
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znalazłam przepis na nalewkę z pigwy na tej stronie http://www.smaczny.pl/forum/Nalewka-Na- ... t2462.html jest tam wiele smakowitych przepisów.Anya pisze:A ja mam prośbę do Nalewki o przepis na nalewkę z pigwowca, dowiedziałam się o niej od Chatte.
Bardzo proszę
Chciałam zapytać, czy Wy tez tak macie? Otóż co roku robię różne dżemiki do słoików i denerwują mnie zakrętki
Oprócz słoików z lat poprzednich wykorzystuję też słoiki z bieżącego roku po majonezach, chrzanach itp. Ich zakrętki prawie nówki bo tylko po jednorazowym użyciu - często przekręcają się, są do wyrzucenia
Dokupuję z 30 szt. zakrętek i też sporo trafia mi sie takich badziewnych, które muszę wywalić. A mam też jeszcze zakrętki naprawdę bardzo stare, z dawnych, dawnych czasów
i są dobre, szczelne, nie przekręcają się.
Jak to jest?

Jak to jest?

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
co z buraczków?
Witam. Może znacie jeszcze jakiś inny przepis na młode buraczki w całości, jakąś marynatę, może ostrzejszą, czy mniej tradycyjną, poproszę, bo niedługo będę przerywać i chciałabym cos zamarynować. Aga
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
Ja mam taki przepis i bardzo lubię tego typu buraczki
34. Marynowane małe buraczki
2 kg małych buraczków,1 gł.czosnku.koper ten już z nasionami albo łodygi(grube")
Zalewa;1 szklanka octu 6 %,1 l wody ,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczką soli,ziele ,pieprz
Buraczki oczyścić ugotować w skórkach,obrać i ułożyć w słoikach,przekładając ząbkami czosnku.,dodać koper i zagotowaną zalewą z przyprawami zalać buraczki. Pasteryzowć 20 min.
Są pyszne szczególnie zimą i świetnie smakują
34. Marynowane małe buraczki
2 kg małych buraczków,1 gł.czosnku.koper ten już z nasionami albo łodygi(grube")
Zalewa;1 szklanka octu 6 %,1 l wody ,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczką soli,ziele ,pieprz
Buraczki oczyścić ugotować w skórkach,obrać i ułożyć w słoikach,przekładając ząbkami czosnku.,dodać koper i zagotowaną zalewą z przyprawami zalać buraczki. Pasteryzowć 20 min.
Są pyszne szczególnie zimą i świetnie smakują

- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
35. Buraczki z marchwią i jabłkami
3kg buraków
1kg marchwi
1kg kwaśnych jabłek
2 cebule
1 szklanka oleju
Zalewa:
1 szklanka cukru 2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
ziele i liść laurowy
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ? godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 ? 30 minut.
Buraczki i marcheweczka muszą być bardzo małe
3kg buraków
1kg marchwi
1kg kwaśnych jabłek
2 cebule
1 szklanka oleju
Zalewa:
1 szklanka cukru 2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
ziele i liść laurowy
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ? godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 ? 30 minut.
Buraczki i marcheweczka muszą być bardzo małe
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
śliczne dzięki
Trochę mnie niepokoją te jabłka z drugiego przepisu, ale myślę że może to być pyszne. Na pewno wypróbuję oba przepisy. Zastanawiam się czy można je połączyć np z cukinią i razem zamarynować? Byłyby czerwone, ale co tam hihi . Będę zaglądać, może ktoś jeszcze zna jakiś fajny przepis. Aha , marcheweczkę też mam już swoją młodą, więc tylko działać..... tylko jabłka to jeszcze raczej sklepowe:), bo moje na razie jak piłeczki ping-pongowe

- empuza
Nie bój sie jabłek, dają niezły smaczek.
Mam jeszcze taki przepis:
36.KONFITURY Z BURAKÓW
60 dag buraków,
20 dag miodu,
20 dag cukru,
15 dag migdałów,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka imbiru
Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w małą kostkę lub w paseczki.
Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać buraki i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Migdały sparzyć, obrać, pokroić na płatki i pod koniec gotowania dodać do syropu wraz z sokiem z cytryny.
Gorące konfitury włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ostudzić pod kocem.
Przechowywać w zimnym ciemnym miejscu.

Mam jeszcze taki przepis:
36.KONFITURY Z BURAKÓW
60 dag buraków,
20 dag miodu,
20 dag cukru,
15 dag migdałów,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka imbiru
Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w małą kostkę lub w paseczki.
Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać buraki i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Migdały sparzyć, obrać, pokroić na płatki i pod koniec gotowania dodać do syropu wraz z sokiem z cytryny.
Gorące konfitury włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ostudzić pod kocem.
Przechowywać w zimnym ciemnym miejscu.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- empuza
Szkoda, że moje szkodniki wyjadły zeszłoroczne zapasy, bo bym Ci wysłała słoiczek.Elizabetka pisze:Te konfitury z buraczków są szokujące i zarazem bardzo ciekawe.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich smaku.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- empuza
37. Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.