Berberys - cięcie
- Gardenmania
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2007, o 10:53
Berberys - cięcie
Mam na działce stary jak świat Berberys Thunberga. Ma już bardzo grube i wysokie na prawie dwa metry gałęzie. Niestety liśćmi obsypana jest tylko góra. Przydałoby się lekkie odświeżenie "staruszka"-pytanie tylko jak i kiedy? Proszę o wskazówki i z góry dziękuję
- Gardenmania
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2007, o 10:53
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Berberys-kiedy przycinać?
Poszperałem po literaturze i oto wnioski.Gardenmania pisze:Mam na działce stary jak świat Berberys Thunberga. Ma już bardzo grube i wysokie na prawie dwa metry gałęzie. Niestety liśćmi obsypana jest tylko góra. Przydałoby się lekkie odświeżenie "staruszka"-pytanie tylko jak i kiedy? Proszę o wskazówki i z góry dziękuję
Cięcie należy wykonać po zakończeniu przez krzew kwitnienia. Należy usunąć gałązki zbyt długie i najstarsze. Inne gałązki skrócić o połowę trochę więcej silne, aby rosnąć nie zakłóciły równowagę krzewu. o połowę należy też skrócić boczne odrosty z gałęzi, a zbyt słabe lub te które wychodzą w nieodpowiednim kierunku (krzyżują się ) usunąć całkiem.
I to tyle na temat cięcia Berberis thunbergii
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Berberys-jak go przyciąć?
Jesienią dostałam od teścia sporego czerwonego berberysa. Krzak nigdy nie był przycinany, rósł w dość ciemnym miejscu i dlatego nie wygląda zbyt ładnie. Chciałabym nadać mu ładny kształt, zagęścić. Kiedy powinnam go przyciąć i jak? Czy uda się ukorzenić ścięte gałązki?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Posadziłam w słonecznym miejscu, biohumus mam, ciachnę do połowy . Jest kilka gałęzi dość grubych (sekatorem ich nie da rady obciąć) zostawić je czy wyciąć?
Które gałązki nadają się do ukorzenienia?
Które gałązki nadają się do ukorzenienia?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Najgrubsze, stare gałęzie wytnij całkowicie, resztę skróć co najmniej o połowę.
Berberys najlepiej ukorzeniać w czerwcu.
Berberys najlepiej ukorzeniać w czerwcu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Mała Rybko dlaczego koniecznie chcesz przycinać swój berberys?
Jeżeli z obawy, że nieprzycięty może mieć trudności z przyjęciem się, to mogę zrozumieć, ale jeżeli z powodu jego kształtu, to wg mnie nie ma potrzeby.
Jeżeli zapewnisz mu odpowiednie warunki, a nie jest za bardzo wymagający, to sam się ślicznie zagęści.
Urodą tych berberysów są długie, przewieszające się gałęzie, jeżeli przytniesz go w połowie, czy o 1/3, to wg mnie zniszczysz jego urok.
Jeżeli chcesz mieć niższy krzew i bardziej gęsty (kształt zbliżony, np. do kuli) lepiej kup inną odmianę.
Te dwa berberysy rosną obok siebie, w tych samych warunkach.
Jedyne co przy nich robę, to wycinam stare pędy przy samej ziemi, gdy krzew zbytnio się zagęści.
Jeżeli z obawy, że nieprzycięty może mieć trudności z przyjęciem się, to mogę zrozumieć, ale jeżeli z powodu jego kształtu, to wg mnie nie ma potrzeby.
Jeżeli zapewnisz mu odpowiednie warunki, a nie jest za bardzo wymagający, to sam się ślicznie zagęści.
Urodą tych berberysów są długie, przewieszające się gałęzie, jeżeli przytniesz go w połowie, czy o 1/3, to wg mnie zniszczysz jego urok.
Jeżeli chcesz mieć niższy krzew i bardziej gęsty (kształt zbliżony, np. do kuli) lepiej kup inną odmianę.
Te dwa berberysy rosną obok siebie, w tych samych warunkach.
Jedyne co przy nich robę, to wycinam stare pędy przy samej ziemi, gdy krzew zbytnio się zagęści.