Co robimy w Maju na działkach i w naszych ogrodach ?
Maj w ogrodzie ...
Zabieram się do zwalczania mniszka na trawniku - tym preparatem , o którym pisaliście ( Mogeton).
Bedę też - po niedzieli przepikowywała kwiaty z rozsadnika i modliła się , żeby nornice i krety nie zrobiły sobie pod nimi chodniczków.
Opryskam marchewkę preparatem czosnkowym - w ub. roku zaraziła się połyśnicą .
Zbiorę i zamrożę koperek - jeszcze mszyce się za niego nie zabrały - a pięknie wysiał mi się na kompostowniku -
- oczywiście - nieustannie - chwasty - - -
Bedę też - po niedzieli przepikowywała kwiaty z rozsadnika i modliła się , żeby nornice i krety nie zrobiły sobie pod nimi chodniczków.
Opryskam marchewkę preparatem czosnkowym - w ub. roku zaraziła się połyśnicą .
Zbiorę i zamrożę koperek - jeszcze mszyce się za niego nie zabrały - a pięknie wysiał mi się na kompostowniku -
- oczywiście - nieustannie - chwasty - - -
Wczoraj wysadziłam całą rozsadę pomidorów (40szt) ściągając z każdego uskrzydlone mszyce; posiałam następną turę fasolki szparagowej. Gnojówka z pokrzyw od tygodnia gotowa, więc do końca maja zamierzam ją całą zurzyć; brudna robota, ale jakie efekty od lat ją stosuję. Czeka mnie jeszcze rozsada ziółek: bazylia, majeranek, szałwia i kolejne wysiewy: fasolka, ogórki cukinia... A w tak zwanym międzyczasie chwasty, chwasty, chwasty... Pozdr. Monia.
- Gardenmania
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2007, o 10:53
Cały czas podglądam moje róże , obrywam chore liście, opryskuje mszyce i podlewam. Cieszę się że moja kolorowa hortensja mimo że malutka ma dużo pączków, podsypałam specjalnym nawozem żeby była niebieska. Posadziłam też na grządki lobelię z własnego wysiewu w doniczkach. Miałam też kilka pięknych lilii w donicach, wysadziłam je do gruntu i pięknie rosną. Wsadziłam też własnoręcznie wychodowane z nasion astry. Podlewam wschodzące ogórki częściowo wyjedzone przez tuirkucie. Maj jest u mnie bardzo pracowitym miesiącem- trawnik, chwasty- ale ja to lubię i przy pracy w ogrodzie relaksuję się. 

moje roślinki moja radośc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Należy przystąpić do zwalczanie motyli I pokolenia owocówki jabłkóweczki. 
http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php

http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
1. siejemy ogórki , fasolę , dynię , kalarepę , rzodkiewkę , sałatę , marchew ....
2. możemy wysadzić w połowie maja paprykę , pomidory , selery
3. chronimy rośliny przed nocnymi przymrozkami
4. wysadzamy dalie , mieczyki, begonie....
5. wyrywamy chwasty , motyczymy , podlewamy , zasilamy rosliny
6. kosimy trawnik
7. siejemy rośliny jednoroczne
8. przycinamy żywopłoty
9. cieszymy się widokiem zadbanego ogródka
2. możemy wysadzić w połowie maja paprykę , pomidory , selery
3. chronimy rośliny przed nocnymi przymrozkami
4. wysadzamy dalie , mieczyki, begonie....
5. wyrywamy chwasty , motyczymy , podlewamy , zasilamy rosliny
6. kosimy trawnik
7. siejemy rośliny jednoroczne
8. przycinamy żywopłoty
9. cieszymy się widokiem zadbanego ogródka
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Co zasadzić w maju na rabatce?
Witam, mam pytanie, czy w maju mozna jeszcze coś zasiać bądź zasadzić na niedużej rabatce w ogródku? Rabatka znajduje się pod murkiem w przydomowym ogródku w Warszawie, w ciągu dnia jest nasłoneczniona, obok rosną tuje i trawa. Czy maj to nie za późno na sadzenie czy wysiewanie kwiatów?
Pare pytan poczatkujacej ogrodniczki:)
Witam wszystkich:) Wlasnie rozpoczynam moja przygode z ogrodnictwem i przegladajac rozne strony internetowe przypadkowo trafilam na to forum:) Probowalam znalezc jakies informacje co mozna sadzic w maju, ale kazda strona czy gazeta ma wlasna opinie na ten temat. Dlatego tu pojawia sie moje pytanie do Was jako doswiadczonych ogrodnikow:) Coz takiego moge posadzic zeby ozywilo mi ogrodek i zakwitlo na lato? i czy nie jest juz za pozno na sloneczniki? I czy moge zalozyc zielnik i warzywnik bez wczesniejszego przygotowania gleby? Z gory dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi:)