Co robimy w Maju na działkach i w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Od: 3 maja 2007, o 18:24

Maj w ogrodzie ...

Post »

Zabieram się do zwalczania mniszka na trawniku - tym preparatem , o którym pisaliście ( Mogeton).
Bedę też - po niedzieli przepikowywała kwiaty z rozsadnika i modliła się , żeby nornice i krety nie zrobiły sobie pod nimi chodniczków.
Opryskam marchewkę preparatem czosnkowym - w ub. roku zaraziła się połyśnicą .
Zbiorę i zamrożę koperek - jeszcze mszyce się za niego nie zabrały - a pięknie wysiał mi się na kompostowniku -
- oczywiście - nieustannie - chwasty - - -
Poohaty
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 kwie 2007, o 13:16

Post »

Prawdopodobnie dziś pojadę na działkę po prawie dwutygodniowej nieobecności. To będzie zagadka co tam się teraz dzieje. Trawnik na pół metra, chwastów kilka taczek. Ale być może sałata już będzie do zerwania i jakieś rzodkiewki.

Oczywiście trzeba będzie zrobić grilla.
Awatar użytkownika
moromik
50p
50p
Od: 12 maja 2007, o 16:32

Post »

Wczoraj wysadziłam całą rozsadę pomidorów (40szt) ściągając z każdego uskrzydlone mszyce; posiałam następną turę fasolki szparagowej. Gnojówka z pokrzyw od tygodnia gotowa, więc do końca maja zamierzam ją całą zurzyć; brudna robota, ale jakie efekty od lat ją stosuję. Czeka mnie jeszcze rozsada ziółek: bazylia, majeranek, szałwia i kolejne wysiewy: fasolka, ogórki cukinia... A w tak zwanym międzyczasie chwasty, chwasty, chwasty... Pozdr. Monia.
Awatar użytkownika
Gardenmania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2007, o 10:53

Post »

Super zabawa to rozbieranie starej altanki i rozmyśllanie nad projektem nowej... To drugie zabiera mi duuużo czasu. A przecież musi mieć jeszcze jakies piękne roslinne otoczenie! I tak przez miesiąc :lol:
timonczak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2007, o 19:59

Post »

Ja zacząłem najpierw cieżką walke z trawą . Musiałem najpierw za pomocą areatora wydrapać starą trawe a potem wertykulatorem ponacinałem ją i oczywiscie rozsianie nawozu .
Awatar użytkownika
jolanda
50p
50p
Od: 20 kwie 2007, o 19:40

Post »

Cały czas podglądam moje róże , obrywam chore liście, opryskuje mszyce i podlewam. Cieszę się że moja kolorowa hortensja mimo że malutka ma dużo pączków, podsypałam specjalnym nawozem żeby była niebieska. Posadziłam też na grządki lobelię z własnego wysiewu w doniczkach. Miałam też kilka pięknych lilii w donicach, wysadziłam je do gruntu i pięknie rosną. Wsadziłam też własnoręcznie wychodowane z nasion astry. Podlewam wschodzące ogórki częściowo wyjedzone przez tuirkucie. Maj jest u mnie bardzo pracowitym miesiącem- trawnik, chwasty- ale ja to lubię i przy pracy w ogrodzie relaksuję się. ;:33
moje roślinki moja radośc
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Należy przystąpić do zwalczanie motyli I pokolenia owocówki jabłkóweczki. :lol:
http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ci co mają na drzewach czereśnie powinni wykonać oprysk na Nasionnice trześniówkę.
Pozdrawiam Andrzej.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

1. siejemy ogórki , fasolę , dynię , kalarepę , rzodkiewkę , sałatę , marchew ....
2. możemy wysadzić w połowie maja paprykę , pomidory , selery
3. chronimy rośliny przed nocnymi przymrozkami
4. wysadzamy dalie , mieczyki, begonie....
5. wyrywamy chwasty , motyczymy , podlewamy , zasilamy rosliny
6. kosimy trawnik
7. siejemy rośliny jednoroczne
8. przycinamy żywopłoty
9. cieszymy się widokiem zadbanego ogródka
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
hazzard
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2009, o 10:52

Co zasadzić w maju na rabatce?

Post »

Witam, mam pytanie, czy w maju mozna jeszcze coś zasiać bądź zasadzić na niedużej rabatce w ogródku? Rabatka znajduje się pod murkiem w przydomowym ogródku w Warszawie, w ciągu dnia jest nasłoneczniona, obok rosną tuje i trawa. Czy maj to nie za późno na sadzenie czy wysiewanie kwiatów?
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet trzeba :)
Przecież sezon dopiero się zaczyna :)
Jest tyle bylin i jednorocznych w pojemnikach.
Kup i posadź co tylko Ci się podoba a potem pokaż nam swoje dzieło :)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Magda :)
hazzard
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2009, o 10:52

Post »

ale co konkretnie posadzić lub wysiać? Nie każda roślina nadaje się do wysiewania w maju, bo np. trzeba yło to zrobić wcześniej.... :(
aalutka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 23:46

Pare pytan poczatkujacej ogrodniczki:)

Post »

Witam wszystkich:) Wlasnie rozpoczynam moja przygode z ogrodnictwem i przegladajac rozne strony internetowe przypadkowo trafilam na to forum:) Probowalam znalezc jakies informacje co mozna sadzic w maju, ale kazda strona czy gazeta ma wlasna opinie na ten temat. Dlatego tu pojawia sie moje pytanie do Was jako doswiadczonych ogrodnikow:) Coz takiego moge posadzic zeby ozywilo mi ogrodek i zakwitlo na lato? i czy nie jest juz za pozno na sloneczniki? I czy moge zalozyc zielnik i warzywnik bez wczesniejszego przygotowania gleby? Z gory dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”