Oregano na działce,w ogrodzie.
Oregano na działce,w ogrodzie.
2 lata temu dostałem oregano. Wsadziłem do ziemi na działce. Ogólnie ani nie pachnie ani nie smakuje jak oregano. Czy wpływ na smak i zapach ma pora zbierania listków?? Kiedy powinno się ścinać i suszyć oregano. A może po prostu to taki gatunek który tylko wygląda jak oregano, ale nie smakuje jak oregano.
Sklerotyk ze mnie. Zapomniał wziąć aparatu na działkę, ale w następną sobotę już na pewno wezmę i porobię zdjęcia.
Sklerotyk ze mnie. Zapomniał wziąć aparatu na działkę, ale w następną sobotę już na pewno wezmę i porobię zdjęcia.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To Origanum vulgare Aureum,żółtolistna odmiana oregano.chatte pisze: Widziałam roslinę, która wygląda identycznie jak oregano, ale ma jaśniejsze, prawie żółte listki. Może Ty też masz jakąś taką ozdobną odmianę?
Oregano ma wyjątkową właściwość:dopiero po wysuszeniu staje się pełnowartościową aromatyczną przyprawą.
Pozdrawiam Adam

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Nie ma w tym nic złego, jeżeli nie chce się zbierać listków do suszenia 
Ja pozwalam moim ziołom kwitnąć, bo wyglądają wtedy tak pięknie! Jeżeli jednak chcę zebrać trochę listków do suszenia, to obcinam niektóre krzaczki przed kwitnieniem.
Te które kwitły obcinam tuż nad nowymi listkami wyrastającymi od ziemi (mówię o oregano).

Ja pozwalam moim ziołom kwitnąć, bo wyglądają wtedy tak pięknie! Jeżeli jednak chcę zebrać trochę listków do suszenia, to obcinam niektóre krzaczki przed kwitnieniem.
Te które kwitły obcinam tuż nad nowymi listkami wyrastającymi od ziemi (mówię o oregano).
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oregano mam już kilka lat i teraz chciałabym pozbyć się go. Rozrasta się po całej działce i tworzy tak gęstą i zbitą bryłę korzeniową, że nawet toporkiem trudno ją rozdzielić. Niewiele mam z niego pożytku, oprócz tego, że ładnie kwitnie i używam go do bukietów świeżych i suchych.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Pakowane po 100,500 i 1000g. z przeznaczeniem dla przetwórstwa - kraj pochodzenia, Polska.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Oregano 'Aurea' przepięknie pachnie, rozrasta się na boki i zagłusza chwasty, nie jest wysokie, jak dotąd samo się nie wysiało. Jedna z najlepszych roślin okrywowych na słoneczne miejsce.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Oregano i tymianek.
Witam. Mam jedno takie pytanie. Czy tymianek i oregano przezimują w gruncie?
Czy trzeba je przycinać?
Czy trzeba je przycinać?