Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
szymrad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2007, o 09:35

Ślimaki - czarne

Post »

Witam wszystkich bardzo proszę napiszcie jak się dobrać do czarnych ślimaków mam ich mnóstwo w ogrodzie Pozdrawiam. :P
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytaj tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=53&start=60
Ponadto zachęcam do korzystania z wyszukiwarki - jeśli interesuje Cię jakiś temat - wpisz w nia fraze lub wyraz i wyświetli Ci się cała masa wątków na interesujący Cię temat.
Nie jest to jednak koniecznością - jeśli lubisz czekać na odpowiedzi i podpowiedzi innych forumowiczów - to masz!!! :D :D :D :D :wink:
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego pobytu na forum.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja walka ze slimakami to klęska. W przypadku plagi na radzę zrezygnować z kompostowania i zakupić bardzo dużo ślimakolu, to może troszkę pomóc (tak doraźnie aby do domu nie właziły)
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Fakt,że działa krótko... :( Spróbuję preparatu, który polecasz :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p
Od: 21 lip 2006, o 16:12

Post »

Witam ja kupiłem Ślimax opakowanie 1kg kosztuje około 25zł jest to w postaci granulatu i z czasem się rozpada, ale jest wydajny około 2-3 ziarenka koło rośliny.Ja osobiście stosuję to koło namiotów z ogórkiem . W zeszłym roko zjadły mi połowę sadzonek a teraz mijają rośliny (ogórki,sałatę czy kwiaty) i po nich .U mnie to działa i jeszcze jedno najlepiej posypać wokól miejsca gdzie ma ich nie być POWODZENIA . Jest chyba z Bajera też granulat , który się nie rozpuszcza ale go nie stosowałem .
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Od: 1 gru 2005, o 08:51

Post »

Ja również w tym roku wypróbuje preparatu Nemaslug! ;:113
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

A mi się w tym roku coś takiego przytrafiło: kupiłam sobie wczesną wiosną aż trzy :wink: doniczuszki z wrzosami. Postawiłam je na gołej ziemi w miejscu gdzie miały być posadzone w bliżej nie określonej przyszłości. Jakoś mi się ta bliżej nie określona oddalała i oddalała w czasie. Minęły na oko ze dwa (a może to były trzy :lol: ) tygodnie i w końcu się zabrałam za przesadzenie. I ku mojemu ogromnemu obrzydzeniu odkryłam, że pod każdą z doniczek jest rój zlepionych, nagich ;:152 ślimaków. ;:44
No i tak się zastanawiam skąd one się wzięły. Czy przywlokłam jaja na dnie doniczek? Czy jakieś dorosłe przypełzły i rozmnożyły się już po postawieniu doniczek? Czy może fantastyczne plastikowe doniczuszki są tak kuszące dla ;:44 ślimaczków, że zlazły się wszystkie z okolicy i tam postanowiły sobie urządzić punkt wypadowy na resztę ogródka?
Ma ktoś jakiś pomysł? Bo jeśli prawdą miałaby być wersja trzecia, to może skuteczne byłyby plastikowe doniczuszki (z wrzosami :?: ) jako pułapki :D .
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

No, niekoniecznie z wrzosami ale z praktyki wiem, że doniczki to jedna z ulubionych (obok kamieni i kory czy innej ściółki) kryjówek ślimaków. W zasadzie to każdego dnia pod doniczkami można mieć świeżą dostawę ślimaków.
pergola

Post »

Dziwnym sposobem te zwierzątka wyczuwają takie kryjówki
jak doniczka na ziemi czy kamień.
Mam to samo, trzeba być czujnym i zbierać i usuwać,
doglądać rośliny, podnosić skrzyneczki, doniczki od czasu do czasu.
Nie wiem czy czy sypanie soli jest dobre dla roślin, raczej nie. :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zasadzie to każdego dnia pod doniczkami można mieć świeżą dostawę ślimaków.
Chwaścik! Genialne! Przy najbliższej bytności na działce zajmę się "produkcją" pułapek na tych nowych wrogów.
Waleria
wiosna77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2007, o 11:42

Jak sobie poradzić z mrówkami i czarnymi ślimakami?

Post »

Od niedawna uprawiam 3 arowa działkę.Nie zapeszając pięknie mi powschodziły bez osłony wysiane ogórki.Pierwsze listki pięknie wykształcone.Na miedzy powschodził uwielbiany przez mojego 11 letniego synka słonecznik.Wczoraj wieczorem zauważyłem ponadgryzane krawędzie liści ogórka i słonecznika.Na ziemi w miejscu wysiania są liczne mrówki ,małe ciemne.Ruchliwe niesamowicieNie stwierdziłem obecności w czasie pory dziennej ślimaków.Sąsiad z dziłki powiedział ,że są ale ''działają w nocy''.Obok na trawnikupodczas koszenia znalazłem dwa takie po ok.3cm-czrne.Zostały unicestwione.Proszę wszyastkich czytających o pomoc-skuteczną jak sobie poradzić z niechcianymi i skodliwymi gryzoniami.Szkoda moich ogórków i słonecznika.Pozdrawiam wsystkich.Henryk z Ząbkowic Śl.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Jako ochronę przed ślimakami proponuję zastosowanie preparatu Ślimakol 06 GB lu innego o podobnym działaniu. Należy go rozsypać wokół roślin zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Mrówki w uprawie ogórków i słoneczników wielkiej szkody nie wyrządzą.
Mietek.
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Można stosować w miejscach ich występowania zwykły popiół drzewny,ale trudno jest określić ich największe skupisko. Ja pomorniki (chyba) przywiozłem z doniczkami ze szkółki i walczyłem z tym paskudztwem kilka lat Wykończyło je ubiegłoroczne suche lato.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zbieram i zbieram , a one jak były tak są ...No , przynajmniej mam zajęcie :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”