moje pierwsze skojarzenie jw.coma95 pisze:Powiem ( zuepłnie nie na temat ) że na tym zdjęciu widzę uśmiechniętą buźkę
Tawuła - jaką odmianę wybrać?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wracając do tematu to myślę że lepiej byłoby zachować tawuły z tyłu, nasturcje ( chyba bo ja slepa jestem ) z przodu a pomiedzy nimi coś niezbyt wysokiego i najlepiej o onnej barwie liści.
Myślę o żółtych lub czerwonych liściach ale żółte chyba będą lepsze.
Może jakiś berberys albo trzmielina ?
Można ciąć, formować i pilnowac siły wzrostu.
A ponieważ jestem na etapie zachwytu azaliami to dałabym też azalie
Są odmiany niskie ale obficie kwitnące i te bym ci poleciła.
Myślę o żółtych lub czerwonych liściach ale żółte chyba będą lepsze.
Może jakiś berberys albo trzmielina ?
Można ciąć, formować i pilnowac siły wzrostu.
A ponieważ jestem na etapie zachwytu azaliami to dałabym też azalie
Są odmiany niskie ale obficie kwitnące i te bym ci poleciła.
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasturcje (Ty mi tu na wzrok nie narzekaj Coma ) i nagietki rosną tam tylko tymczasowo. Posadzone były przed zmianami, jeszcze jak nie rosły tam te krzewy. Po przekwitnięciu już nie będę siała tam żadnych kwiatów. Azali nie lubię. Wiem, wiem pięknie kwitną, ale jakoś nie przepadam za tymi roślinami. Myślałam o jakiś krzewach różniących się kolorem liści od tych już posadzonych lub różniących się kształtem. Berberys odpada, bo mam go już w kilku miejscach w ogrodzie. Trzmieliny...bardzo je lubię, więc może zdecyduje się właśnie na nie. Dziękuję za propozycje
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Posty Iwy są tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Prosiłabym, aby nie odbiegać tak bardzo od pierwotnego tematu. Istnieje odpowiedni wątek do identyfikacji roślin.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Prosiłabym, aby nie odbiegać tak bardzo od pierwotnego tematu. Istnieje odpowiedni wątek do identyfikacji roślin.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Tawuł - jaką odmianę wybrać?
Witam serdecznie!
Odświeżę troszkę wątek... Chciałabym się odgrodzić od sąsiadów i mam sporą przerwę do zagospodarowania. Obok rośnie krzewuszka i forsycja, więc lepiej nie sadzić iglaka obok liściastych, z tego co doczytałam. Zorientowałam się, że tawuła rośnie dość szybko i gęsto. Tylko jaka odmiana rośnie w miarę szybko, wysoko i gęsto? Oraz kiedy ją posadzić? Będę wdzięczna za pomoc!
Odświeżę troszkę wątek... Chciałabym się odgrodzić od sąsiadów i mam sporą przerwę do zagospodarowania. Obok rośnie krzewuszka i forsycja, więc lepiej nie sadzić iglaka obok liściastych, z tego co doczytałam. Zorientowałam się, że tawuła rośnie dość szybko i gęsto. Tylko jaka odmiana rośnie w miarę szybko, wysoko i gęsto? Oraz kiedy ją posadzić? Będę wdzięczna za pomoc!
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Tawuła - jaką odmianę wybrać?
Szybko, gęsto, ładna jesienią i piękna wiosną to tawuła van Houtte'a, sadzić można już
Wszystkie tawuły można rozmnażać z sadzonek półzdrewniałych w czerwcu
Wszystkie tawuły można rozmnażać z sadzonek półzdrewniałych w czerwcu
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Re: Tawuła - jaką odmianę wybrać?
Dziękuje za odpowiedź. Naprawdę można posadzić jeszcze przed przymrozkami?