Identyfikacja - CHWASTY
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To trudna walka.
Nawet zastosowanie Roundupu jest problematyczne,należałoby dokładnie zlać cały obszar jego występowania .
Tam gdzie niemożliwe jest opryskanie całej powierzchni,dobrą aczkolwiek uciążliwą metodą jest smarowanie np. pędzelkiem każdej wybijającej rośliny właśnie tym środkiem .
Jest to uciążliwe ale z tym chwastem nie ma innej skutecznej metody walki.
Nawet zastosowanie Roundupu jest problematyczne,należałoby dokładnie zlać cały obszar jego występowania .
Tam gdzie niemożliwe jest opryskanie całej powierzchni,dobrą aczkolwiek uciążliwą metodą jest smarowanie np. pędzelkiem każdej wybijającej rośliny właśnie tym środkiem .
Jest to uciążliwe ale z tym chwastem nie ma innej skutecznej metody walki.
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Najskuteczniejszym sposobem na podagrycznik jest tzw sposób na Kopciuszka:) Tzn widły i wybieranie kłączy. Potem trzeba odczekać i za 2-3 tygodnie to samo. Lepiej poczekać rok z sadzeniem ale mieć pewność że to świństwo nie wylezie. I wcale nie jest to takie trudne, ja sobie przygotowywałam miejsce całe lato pod nową rabatę właśnie tą metodą. Efekt zadowalający, podagrycznika nie ma, innych wieloletnich też nie a ziemia jest spulchniona:) No i podstawa, jeśli już pojawi się w ogrodzie nie dopuścić do kwitnienia. Na starsze liście Randap nie działa lub działa słabo, to juz lepiej Starane.
Pozdrawiam, Marta
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tamtym roku pryskałem Roundupem teren opanowany przez to zielsko i efekty są bardzo dobre ale jak się gdzieś omineło troche tego to zaraz się rozprzestrzenia. Najgorsze jest że pod nim nie ma trawy. Obecnie zacząłem zabiegi kosiarką Sprawdza się idealnie... trawa ma gdzie rosnąć a i zielsko mam nadzieje że w końcu zdechnie z braku swiatła/ liści. U mnie sprawa jest o tyle ciężka że za ogrodzeniem niestety sobie rośnie więc tylko kosiarka pozostaje na moim terenie. Wojna to wojna!
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 586#567586
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 941#417941
W tych postach jest w zasadzie wszystko o walce chemicznej z podagrycznikami i podobnymi milusińskimi.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 941#417941
W tych postach jest w zasadzie wszystko o walce chemicznej z podagrycznikami i podobnymi milusińskimi.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Identyfikacja
Witam!
Mam kilka roślinek do identyfikacji(na pierwszym zdjęciu podajrzewam nasiane od sąsiadów "motylki").Nie wiem czy je wyrywać(chwasty) czy zostawić
Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź
Mam kilka roślinek do identyfikacji(na pierwszym zdjęciu podajrzewam nasiane od sąsiadów "motylki").Nie wiem czy je wyrywać(chwasty) czy zostawić
Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Miodunka jest jak najbardziej pożądana Chodzi mi o to drugie na zdjęciuBasia Tel pisze:I dla mnie 2, to chwast , mam ten sam ......3 zdjęcie , chyba widać miodunkę
dziękuję Wszystkim za pomoc-jutro nr 2 zasili kompost
Pozdrawiam serdecznie. Darla