Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie
- bastianesta
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sty 2008, o 08:29
Kokos, palma kokosowa (Cocos nucifera) -uprawa
Czy ktoś hoduje kokosa??Wpisałem w wyszukiwarkę ,ale nie pojawiło się nic(jedynie ogólnie)
Czy ktoś podzieli się doświadczeniami?
Niedawno sprawiłem sobie kokosika,jednak jest to ostatni,bo kiedyś na samym początku miałem 5 sztuk,nie przesadzałem po zakupie,codziennie zraszałem,oszczędnie z wodą,niektóre miały więcej wody bo eksperymentowałem z uprawą.Niestety po jakichś 5-6 miesiącach wszystkie padły.Zaczęły brązowieć i usychać liście.
Teraz po zakupie przesadziłem w ziemię palmową,wiem,że kokos nie toleruje przesadzania,ale może się nie kapnie ,że go przesadziłem..
Będę wdzięczny za doświadczenia
a tu fociak:
Czy ktoś podzieli się doświadczeniami?
Niedawno sprawiłem sobie kokosika,jednak jest to ostatni,bo kiedyś na samym początku miałem 5 sztuk,nie przesadzałem po zakupie,codziennie zraszałem,oszczędnie z wodą,niektóre miały więcej wody bo eksperymentowałem z uprawą.Niestety po jakichś 5-6 miesiącach wszystkie padły.Zaczęły brązowieć i usychać liście.
Teraz po zakupie przesadziłem w ziemię palmową,wiem,że kokos nie toleruje przesadzania,ale może się nie kapnie ,że go przesadziłem..
Będę wdzięczny za doświadczenia
a tu fociak:
Miłego czytania, opisywałem przesadzanie, należy je wykonać jak najszybciej po zakupie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10189
Sporo w tej sprawie może powiedzieć Ci Andres74, sam hoduje palmę kokosową i u niego ma się wyśmienicie a on sam ma duże uważam doświadczenie w jej hodowli.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10189
Sporo w tej sprawie może powiedzieć Ci Andres74, sam hoduje palmę kokosową i u niego ma się wyśmienicie a on sam ma duże uważam doświadczenie w jej hodowli.
Musi mieć ciepło i potrzebuje światła.
Mojego doświetlam żarówką energooszczędną, w tej chwili ma 4 liście i czekam na wiosnę i lato, żeby mógł wrócić do szybszego wzrostu.
Starsze liście kolejno zasychają. Ważne, żeby wytwarzał więcej liści niż ich zasycha.
Może Twój miał za sucho ?
To przesadzanie jest chyba trochę demonizowane.
Najlepiej nie rozbijać masy korzeniowej i po prostu włożyć ją do nowej doniczki.
Zima w domu to nieciekawy okres dla wielu roślin, a dla kokosa szczególnie.
Z moim na razie nie jest najgorzej.
Byle do lata ;)
Mojego doświetlam żarówką energooszczędną, w tej chwili ma 4 liście i czekam na wiosnę i lato, żeby mógł wrócić do szybszego wzrostu.
Starsze liście kolejno zasychają. Ważne, żeby wytwarzał więcej liści niż ich zasycha.
Może Twój miał za sucho ?
To przesadzanie jest chyba trochę demonizowane.
Najlepiej nie rozbijać masy korzeniowej i po prostu włożyć ją do nowej doniczki.
Zima w domu to nieciekawy okres dla wielu roślin, a dla kokosa szczególnie.
Z moim na razie nie jest najgorzej.
Byle do lata ;)
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Palma kokosowa z orzecha
Witajcie przeczytałem w książce o palmach, że mam kokosa obrać z włukien i zalać gorącą wodą (80 st.)
uczyniłem tak i po 3 tygodniach jedno oczko zaczęło się robić białawe i lekko wypukłe, to znaczy, że moja palma juz kiełkuje ???
P.S w książce pisało że po ok 4 - 8 tygodniach pojawia sie kielek !
uczyniłem tak i po 3 tygodniach jedno oczko zaczęło się robić białawe i lekko wypukłe, to znaczy, że moja palma juz kiełkuje ???
P.S w książce pisało że po ok 4 - 8 tygodniach pojawia sie kielek !
Palma kokosowa-kiedy przesadzać
Wczoraj kupiłam palmę kokosową w markecie. Czy z uwagi na jej złe tolerowanie przesadzania powinnam zostawić ją na razie w donicy, w której jest, czy raczej przesadzić od razu w nową ziemię i donicę?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
Też kiedyś byłam zainteresowana tym tematem. Kupiłam sobie kokosa i chciałam sadzić coby potem palmę z niego mieć. Szukałam w necie, czytałam na ten temat i stwierdziłam, że nic z tego nie będzie, bo tak naprawdę to chyba mało komu się to udaje. O tej wodzie gorącej nie słyszałam ale fajnie, że próbujesz Może się uda. Z tego co pamiętam to wiem też, że podobno są "specjalne" inne niż te w sklepach, orzechy kokosowe, właśnie do sadzenia na palmy kokosowe. A jeśli się próbuje ze zwykłego to powinien on mieć mleko w środku.
- patrykgiel
- 500p
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mni to kusiło od roku ale jeszcz sie boje tak eksperymentować i to z kokosem
Moze pokażesz fotkę tego kokosa jak to wygląda???
Moze pokażesz fotkę tego kokosa jak to wygląda???
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- patrykgiel
- 500p