Fundament pod altankę/domek,izolacja i inne

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

po prostu chcę skutecznie zaizolować fundamenty
FANATIC- aż ciśnie się pytanie , po co, cegła czerwona nie boi się wilgoci, zwłaszcza w ziemi, pozioma izolacja jest, a więc wilgoć nie przenika do góry, jeżeli chcesz ładnie wykończyć elewację fundamentu to rób , czymkolwiek chcesz. Widzę( jeżeli dobrze widzę) to i jakaś izolacja pionowa jest.

Ja na Twoim miejscu, dla świętego spokoju, odkopał bym fundament, od wysokości poziomu ziemi do poziomu "0" , wykonał "rapówkę" następnie obłożył cegłą " licówką " lub innym ładnym materiałem .Następnie odkopany na 50-70 cm fundament osłonił papą izolacyjną( ewentualnie folią czarną, i zasypał ziemię do poziomu gruntu.

Wokół fundamentu ( już wykończonego)położył bym płytki chodnikowe jako opaskę i dopiero wtedy usunąć nadmiar papy lub folii, gdyby wystawała ponad płytki opaski i zasłaniała płytki położone na ścianie fundamentu.

Ze zdjęcia wynika że izolacja fundamentu pod budynkiem jest dobrze wykonana, a tobie potrzeba tylko ładne wykończenie części fundamentu wystającego ponad poziom ziemi.
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 10:19

Post »

Zgadzam się z przedmówcą :)
Jeżeli nie ma piwnic to nie jest potrzebna izolacja pionowa. Ładnie wykończ cokół i wyłóż wokół płytki chodnikowe lub bruk i wszystko będzie ok.
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a jaką szerokość opaski, z płyt chodnikowych lub kostki, w okół domu zalecacie ??? ile cm szerokości ??
regulamin
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę , że 35 do 50 cm powinno wystarczyć. Teraz można kupić płytki o wym 50 na 50 cm, lub ułożyć opaskę z kostki chodnikowej dostosowując szerokość opaski do wymiaru kostki.
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 10:19

Post »

Zrób taką szerokość żeby woda z okapu dachu "kapała" na chodniczek. Moim zdaniem nie mniej niż 50cm.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ,to co, rynny, to niepraktyczne, czy już wyszły z mody ?
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

mam rynny wiec nie wiem jak sprawdzić gdzie woda będzie kapała z dachu
ok dziękuje za porady
mimo wszystko myślę że do małego domku wielkiej opaski nie zrobię jak to będzie wyglądało
chyba wystarczy 35cm tak jak maja standardowe płytki chodnikowe :)
regulamin
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

jak będę robił suchą zaprawę piasku z cementem pod płyty chodnikowe w jakiej proporcji rozrabiać piach z cementem ??
oraz jak najprościej an sucho przemieszacć piach z cementem nie posiadając betoniarki ?? :)
regulamin
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

jak będę robił suchą zaprawę piasku z cementem pod płyty chodnikowe w jakiej proporcji rozrabiać piach z cementem ??
oraz jak najprościej an sucho przemieszać piach z cementem nie posiadając betoniarki ?? :)
regulamin
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że 1: 4,( tzw. chudy beton) jedna część cementu, cztery piasku ( do murowania budynków ,zaprawa ma 1:3).

Przygotowanie zaprawy jest proste. Znajdujesz ubitą ziemię ( bez trawy) np o wym 3 na 6 m. Na połówce wysypujesz 4(wiaderka) części piasku i jedną(wiaderko) część cementu, znowu 4( wiaderka) części piasku i 1(wiadro) część cementu( tyle razy aby ci się zmieściło na tej połówce, albo , tyle ile ci potrzeba materiału.

Następnie łopatą piaskówką przerzucasz piasek i cement z jednej kupki ( nabierasz na piaskówkę u dołu po ziemi lub podłodze, a nie z wierzchu) na drugą połówkę ziemi bez trawy tworząc drugą kupkę i tak trzeba przerzucić 3- 4 razy z miejsca na miejsce i cement dokładnie wymiesza się z piaskiem.

Gdy nie masz takiego placu, to możesz z desek zrobić podłogę, może to być 2 na 4 metry, ale wtedy mniej na raz zmieścisz materiału do wymieszania. Raczej na folii, lub na plandece , trudno jest operować łopatą piaskówką w czasie przerzucania materiału ( cementu i piasku)
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p

Post »

a czy DYSPERBIT jest dobrą substancją do pionowego zewnętrznego zabezpieczenia fundamentów ??
regulamin
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy korzenie mogą uszkodzić podmurówkę ogrodzenia?

Post »

Mam pytanko: czy jak posadzę rośliny chodzi głównie mi o krzewy ( tam gdzie jest zielone pomalowane), to czy mi korzenie nie rozsadzą beton ,tam gdzie jest siatka?długośc betonu ma ok 50cm ? Obrazek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: witam ;)

Post »

Napisz co byś chciał posadzić.
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54

Post »

No wiesz... co mi wpadnie w oko. Ale głównie jakieś iglaki np. tuje. Berberysy, rododendrony, laurowiśnie, jodełke jakąś. No i właśnie obawiam się czy by nie rozsadziły korzeniami ten murek co mam pod siatka. Licze na wasze odpowiedzi i porady ;p
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Te co wymieniłeś(oprócz jodły)to nie wytwarzają ogromnych korzeni.Jodły mają system korzeniowy palowy z odnogami-duży system.
Świerki mają natomiast(chyba że się mylę to proszę o poprawienie) płytki ale rozległy system korzeniowy. Także też jakbyś chciał posadzić to nie powinno się nic dziać.
Także reasumując możesz sadzić do woli prawie wszystko.Przynajmniej to co tam napisałeś-berberysy,rododendrony i laurowiśnie,czy tam jakieś inne . :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”