Fundament pod altankę/domek,izolacja i inne
- Marian R
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2007, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem co mam poradzić Uparłeś się na ten DYSPERBIT ale według mnie to nic nie da bo jeżeli cegłę tym specyfikiem pomalujesz to możliwe, że zabezpieczysz cegłę przed "ciągnięciem
wilgoci" ale samego tynku już nie zabezpieczysz. Myślę, że i tak po 3-4 latach tynk się zlasuje i miejscami odpadnie od dysperbitu.
wilgoci" ale samego tynku już nie zabezpieczysz. Myślę, że i tak po 3-4 latach tynk się zlasuje i miejscami odpadnie od dysperbitu.
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
Witam.
Powiedz jeszcze czy jest to domek podpiwniczony. Jeżeli tak to czy na ścianach w piwnicy pokazują ci się wykwity.
Co do cegły i wspomnianego dysperbitu. Powierzchnia zabezpieczona tym środkiem jest kauczukopodobna i stosuje się na nią warstwę styropianu a potem tynk mineralny. Tynku cementowego na tym nie położysz.
Być może niepotrzebnie chcesz izolować ściany. Daj więcej szczegołów to chętnie pomogę on-line oczywiście bo troszkę daleko mieszkasz ;)
Powiedz jeszcze czy jest to domek podpiwniczony. Jeżeli tak to czy na ścianach w piwnicy pokazują ci się wykwity.
Co do cegły i wspomnianego dysperbitu. Powierzchnia zabezpieczona tym środkiem jest kauczukopodobna i stosuje się na nią warstwę styropianu a potem tynk mineralny. Tynku cementowego na tym nie położysz.
Być może niepotrzebnie chcesz izolować ściany. Daj więcej szczegołów to chętnie pomogę on-line oczywiście bo troszkę daleko mieszkasz ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
FANATIC- aż ciśnie się pytanie , po co, cegła czerwona nie boi się wilgoci, zwłaszcza w ziemi, pozioma izolacja jest, a więc wilgoć nie przenika do góry, jeżeli chcesz ładnie wykończyć elewację fundamentu to rób , czymkolwiek chcesz. Widzę( jeżeli dobrze widzę) to i jakaś izolacja pionowa jest.po prostu chcę skutecznie zaizolować fundamenty
Ja na Twoim miejscu, dla świętego spokoju, odkopał bym fundament, od wysokości poziomu ziemi do poziomu "0" , wykonał "rapówkę" następnie obłożył cegłą " licówką " lub innym ładnym materiałem .Następnie odkopany na 50-70 cm fundament osłonił papą izolacyjną( ewentualnie folią czarną, i zasypał ziemię do poziomu gruntu.
Wokół fundamentu ( już wykończonego)położył bym płytki chodnikowe jako opaskę i dopiero wtedy usunąć nadmiar papy lub folii, gdyby wystawała ponad płytki opaski i zasłaniała płytki położone na ścianie fundamentu.
Ze zdjęcia wynika że izolacja fundamentu pod budynkiem jest dobrze wykonana, a tobie potrzeba tylko ładne wykończenie części fundamentu wystającego ponad poziom ziemi.