FANATIC- aż ciśnie się pytanie , po co, cegła czerwona nie boi się wilgoci, zwłaszcza w ziemi, pozioma izolacja jest, a więc wilgoć nie przenika do góry, jeżeli chcesz ładnie wykończyć elewację fundamentu to rób , czymkolwiek chcesz. Widzę( jeżeli dobrze widzę) to i jakaś izolacja pionowa jest.po prostu chcę skutecznie zaizolować fundamenty
Ja na Twoim miejscu, dla świętego spokoju, odkopał bym fundament, od wysokości poziomu ziemi do poziomu "0" , wykonał "rapówkę" następnie obłożył cegłą " licówką " lub innym ładnym materiałem .Następnie odkopany na 50-70 cm fundament osłonił papą izolacyjną( ewentualnie folią czarną, i zasypał ziemię do poziomu gruntu.
Wokół fundamentu ( już wykończonego)położył bym płytki chodnikowe jako opaskę i dopiero wtedy usunąć nadmiar papy lub folii, gdyby wystawała ponad płytki opaski i zasłaniała płytki położone na ścianie fundamentu.
Ze zdjęcia wynika że izolacja fundamentu pod budynkiem jest dobrze wykonana, a tobie potrzeba tylko ładne wykończenie części fundamentu wystającego ponad poziom ziemi.