Ogrody botaniczne, parki, itp.
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oj tak Moszna to bardzo ciekawe miejsce.
Wspaniały zamek jak z bajki. Miałem okazję zwiedzać ten park.
Rosną tam bardzo stare drzewa i jest pokaźna kolekcja azalii i różaneczników.
Po prostu pokaz kolorów. Pamiętam też wielkiego czerwonego buka. Pierwszy raz
widziałem tak ogromnego. Niestety w zamku już nie byłem bo był w trakcie renowacji
ale samo zwiedzanie parku było dla mnie najważniejsze. Pamiętam że w ten sam dzień
co jechałem do Mosznej odwiedziłem Górę Świętej Anny, Gogolin i Głogówek.
Wycieczka niesamowita polecam taką wszystkim
Wspaniały zamek jak z bajki. Miałem okazję zwiedzać ten park.
Rosną tam bardzo stare drzewa i jest pokaźna kolekcja azalii i różaneczników.
Po prostu pokaz kolorów. Pamiętam też wielkiego czerwonego buka. Pierwszy raz
widziałem tak ogromnego. Niestety w zamku już nie byłem bo był w trakcie renowacji
ale samo zwiedzanie parku było dla mnie najważniejsze. Pamiętam że w ten sam dzień
co jechałem do Mosznej odwiedziłem Górę Świętej Anny, Gogolin i Głogówek.
Wycieczka niesamowita polecam taką wszystkim
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
- krzysiek86
- Kontakt:
- Ania Kropelka
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
I ja byłam w sobotę w Wojsławicach Po raz trzeci zresztą , ale tego nigdy dosyć!Cudny spacer wśród kwitnących krzewów azalii, różaneczników , ale też złotokapów , magnolii i bylin... Naprawdę warto się tam wybrać . Dziś zdjęć nie zamieszczam , bo są już tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=14
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
ZAMEK MOSZNA
Byłam niedawno w zamku Moszna i chciałabym pokazać Wam kilka zdjęć stamtąd. Sam zamek , zwany nieco patetycznie "zamkiem o stu wieżach ", nie robi specjalnego wrażenia . To eklektyczna budowla , częściowo neogotycka , częściowo neorenesansowa(ta aktualnie w remoncie ). Wewnątrz niewiele do zwiedzania i podziwiania.Budynek należy do NFZ-u i pełni funkcję szpitala-sanatorium.Przed wejściem kramy z " pamiątkami" wszelkiego rodzaju...
Za to z pewnością godny dłuższego spaceru jest okalający zamek park. Wielkie , stare krzewy różaneczników i azalii robią wrażenie, choć nie ma tu bogactwa odmian, form i barw porównywalnego z arboretum w Wojsławicach , Rogowie czy Kórniku. Różaneczniki występują w zasadzie w podstawowym, fioletowym kolorze, nieliczne krzewy są amarantowo-czerwone lub białe. Nie inaczej jest z azaliami; tu króluje kolor pomarańczowy i żółty. Imponujące są za to rozmiary tych kilkudziesięcioletnich roślin. Poza tym park ma wiele okazów starodrzewiu - niezwykłe dęby, klony, świerki i cedry o rozczochranych koronach... Po prostu trzeba tu pospacerować i nasycić się atmosferą starego parku.
Niestety , nie wszystkie zakątki są zadbane ( zaskrzeczała szara rzeczywistość) , obiektowi wyraźnie brak pieniędzy na utrzymanie i rekonstrukcję nasadzeń ...
"Zamek o stu wieżach" - tu jego część neogotycka. Obok , w głębi po prawej widać niewielką , niestety zamkniętą oranżerię , w której zresztą nie ma wiele do oglądania.
Nad stawem rosną wiekowe dęby , a obok , na schodach ... Nie ! To nie widmo białej damy , to ja
Neorenesansową część elewacji pokrywa winobluszcz pięcioklapkowy
W jednej z wież bystre oko dostrzeże ...kościotrupa (czyżby jakiś zabłąkany turysta?)
Tu mamy aleję okazałych azalii i skwer z różanecznikami
Jeszcze raz rzut oka ku niebu, na wieże i ...
rozpoczynamy spacer po parku
To zdjęcie może być ilustracją wysokości i rozłożystości krzewów różanecznikowych !
O wieku i wielkości krzewów może świadczyć grubość tych zdrewniałych, powykręcanych konarów.
To tyle. Spacer polecam zwłaszcza osobom z okolic Opola
Byłam niedawno w zamku Moszna i chciałabym pokazać Wam kilka zdjęć stamtąd. Sam zamek , zwany nieco patetycznie "zamkiem o stu wieżach ", nie robi specjalnego wrażenia . To eklektyczna budowla , częściowo neogotycka , częściowo neorenesansowa(ta aktualnie w remoncie ). Wewnątrz niewiele do zwiedzania i podziwiania.Budynek należy do NFZ-u i pełni funkcję szpitala-sanatorium.Przed wejściem kramy z " pamiątkami" wszelkiego rodzaju...
Za to z pewnością godny dłuższego spaceru jest okalający zamek park. Wielkie , stare krzewy różaneczników i azalii robią wrażenie, choć nie ma tu bogactwa odmian, form i barw porównywalnego z arboretum w Wojsławicach , Rogowie czy Kórniku. Różaneczniki występują w zasadzie w podstawowym, fioletowym kolorze, nieliczne krzewy są amarantowo-czerwone lub białe. Nie inaczej jest z azaliami; tu króluje kolor pomarańczowy i żółty. Imponujące są za to rozmiary tych kilkudziesięcioletnich roślin. Poza tym park ma wiele okazów starodrzewiu - niezwykłe dęby, klony, świerki i cedry o rozczochranych koronach... Po prostu trzeba tu pospacerować i nasycić się atmosferą starego parku.
Niestety , nie wszystkie zakątki są zadbane ( zaskrzeczała szara rzeczywistość) , obiektowi wyraźnie brak pieniędzy na utrzymanie i rekonstrukcję nasadzeń ...
"Zamek o stu wieżach" - tu jego część neogotycka. Obok , w głębi po prawej widać niewielką , niestety zamkniętą oranżerię , w której zresztą nie ma wiele do oglądania.
Nad stawem rosną wiekowe dęby , a obok , na schodach ... Nie ! To nie widmo białej damy , to ja
Neorenesansową część elewacji pokrywa winobluszcz pięcioklapkowy
W jednej z wież bystre oko dostrzeże ...kościotrupa (czyżby jakiś zabłąkany turysta?)
Tu mamy aleję okazałych azalii i skwer z różanecznikami
Jeszcze raz rzut oka ku niebu, na wieże i ...
rozpoczynamy spacer po parku
To zdjęcie może być ilustracją wysokości i rozłożystości krzewów różanecznikowych !
O wieku i wielkości krzewów może świadczyć grubość tych zdrewniałych, powykręcanych konarów.
To tyle. Spacer polecam zwłaszcza osobom z okolic Opola
- krzysiek86
- Kontakt:
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogrody botaniczne
Tak się naoglądałam tych uroczych miejsc, że postanowiłam pokazać Wam na co się natknęłam podczas krótkiego urlopu na południu Polski.
Wybraliśmy się z mężem połazikować troszeczke po Górach Stołowych, a że niebisa nie dały nam pogody na górki, więc poruszaliśmy się po dołach.
Przypadkowo napotkaliśmy prywtny OGRÓD JAPOŃSKI, który został stworzony przez prywatną osobę pracą własnych rąk.
Oto kilka zdjęć z tego ogrodu
A to mój mąż zastanawiający się, jakby kawałek tego ogrodu przenieść na swoją działkę
A to ja, marząca o odrobinie tej kultury u siebie na działce
Ogród ten znajduje się na trasie Polanica Zdrój a Kudowa Zdrój w miejscowości JARKÓW.
Zachęcam do odwiedzenia
Pozdrawiam Krystyna
Wybraliśmy się z mężem połazikować troszeczke po Górach Stołowych, a że niebisa nie dały nam pogody na górki, więc poruszaliśmy się po dołach.
Przypadkowo napotkaliśmy prywtny OGRÓD JAPOŃSKI, który został stworzony przez prywatną osobę pracą własnych rąk.
Oto kilka zdjęć z tego ogrodu
A to mój mąż zastanawiający się, jakby kawałek tego ogrodu przenieść na swoją działkę
A to ja, marząca o odrobinie tej kultury u siebie na działce
Ogród ten znajduje się na trasie Polanica Zdrój a Kudowa Zdrój w miejscowości JARKÓW.
Zachęcam do odwiedzenia
Pozdrawiam Krystyna