Sezon 2009- czyli co i jak u nas kwitnie

Powojniki
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patricia Ann Fretwell..... moje niespełnione ciągle marzenie :wink:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę popadało i w końcu u mnie się trochę ruszyło ;:26 ;:26 ;:26

"Kacper":
Obrazek

"Betty Risdon":
Obrazek Obrazek

"Multiblue":
Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

No właśnie w tym roku wreszcie dorwałam :). Kwiatom duużo brakuje do tych idealnych, katalogowych; wyglądają na trochę mutujące, ale szczerze mówiąc coraz bardziej mi się podoba ten brudny róż (zamiast pasiastego różu ognistego ;) z fiszki) i nieregularność kształtu. Liczę na to, że jeszcze ktoś z forumowiczów będzie mieć tą odmianę i pokaże jak się zachowuje...
I jeszcze dziwna rzecz - zaraz po posadzeniu oklapnęły jej górne cześci pędów. Już myslałam, że będzie pierwszy uwiądowy pacjent ale wytrzymałam nerwowo, pomyślałam, że to dopiero kwiecień, za wcześnie na chorowanie, no i to oklapnięcie było tylko częściowe. Mocno tylko podlewałam, po paru dniach niepokojący objaw się cofnął. Pierwszy powojnik tak mi sie do tej pory zachował.

Lesiu! 'Betty Risdon' śliczniejsza niż przypuszczałam..... a chodziła za mną swego czasu. Mój 'MB' jeszcze w powijakach a 'Kacpra' podziwiam ale się go boję, bo podobnież ;) delikatny i na wiatr wrażliwy....
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MB jest z cała pewnością najbujniej rosnącym powojnikiem z tych co mam już troszkę dłużej. Teściowa i żona są nim zachwycone :D. Niecierpliwie tylko czekam kiedy zakwitnie żółta róża na której rośnie - wtedy wrażenie powinno być jeszcze lepsze ;).

"Betty Risdon" i "Kacper" to tegoroczne zakupy. "Kacper" nie wygląda na delikatny, chociaż muszą przyznać, że rośnie bardzo niespieszne (posadzony w tym samym czasie obok "Jana Pawła II" podrósł może na 10cm podczas gdy ten drugi w tym samym czasie wspiął się już na ponad 2m i wypuścił mnóstwo nowych pędów). Kwiat ma faktycznie bardzo duży, pąki kwiatowe wręcz gigantyczne ale na grubym pędzie i wszytko wygląda na dosyć solidną "konstrukcję". Raczej nie martwię się, żeby silniejszy wiatr mógł pouszkadzać "Kacpra", czego niestety nie moge powiedzieć o "Betty Risdon". Kupiłem ją na targach gdzie miałem do wyboru kilka sadzonek tej odmiany - wszystkie były bardzo delikatne i kruche, więc to chyba nie tylko wina mojego egzemplarza. Generalnie muszę z nią bardzo uważać, bo gdzie nie dotknąć to się łamie, jak próbuje zapleść liść na żyłkę na której się opiera aby się lepiej trzymał to od razu liść usycha i odpada. Generalnie - jak na razie przynajmniej - bardzo delikatna roślinka. Choć przyznać trzeba, że dla takich kwiatów warto się pomęczyć :)
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mi się marzy mały romans z Księżna Dianą ;:166 - czyż można jej się oprzeć ;) ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

Piękności pokazujecie,
u mnie Multi Blue zaczyna kwitnąć:
Obrazek Obrazek Obrazek

na drugim zdjęciu Niobe, na następnym Dzieci Warszawy.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

To skoro tak o uczuciach otwarcie mówimy ;), to właśnie 'Dzieci Warszawy' są obiektem moich westchnień (to chyba miłość macieżyńska ;). I 'Emilia Plater' by mi się przydała (platonicznie? :))..... Nie odmówiłabym także 'Kopernikowi' (gdyby zechciał zamieszkać w moim ogródku)...
A tak w ogóle, jakbym miała mozliwości przestrzenne, to na pewno skompletowałabym wszystkie polskie 'geograficzne' i 'historyczne' odmiany.... Może kiedyś, jak się hektarów dorobię.... :D
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myszek pisze: I 'Emilia Plater' by mi się przydała (platonicznie? :))..

Myszek - ja jestem juz znudzony Emilią, więc chętnie bym ją zamienił na jesień za Patrycję :wink:
A może bardziej podoba Ci sie Omoshiro ?
(zrobie wszystko , żeby ją mieć :wink: )

Jeszcze kilka dni i Omoshiro (chyba podobny troche do Utopii?) rozkwitnie na całego:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Ależ ma pąków :shock: Będzie piękny!
PAFARKA nie oddam, dopiero co go wkopałam :) Mogę obiecać, że jak gdzieś trafię to zanabędę i podrzucę :). Jest w ofercie na All... ale + przesyłka to dosyć drogo wychodzi, z tym, że sadzonki naprawdę dorodne.
Albo spróbuję jakiś odkład zrobić ale za powodzenie nie ręczę :).
Mysza

Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

To tak jak u mnie :). Trudno powiedzieć co to za gagatek ale jedno jest pewne - mikrus. Dumnie rozwija już 4 kwiatek ale tuż przy ziemi :D.
Do kompletu do Prezydenta mam jeszcze 'The First Lady', która lada dzien ukaże swoje wdzięki.
Mysza

Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

To tak jak u mnie :). Trudno powiedzieć co to za gagatek ale jedno jest pewne - mikrus. Dumnie rozwija już 4 kwiatek ale tuż przy ziemi :D.
Do kompletu do Prezydenta mam jeszcze 'The First Lady', która lada dzien ukaże swoje wdzięki.[/quote]
Myszku, jak mikrus to już chyba Sarkozy. Współczuję Ci z całego serca :wink::
W takim razie First Lady będzie Carla Bruni to może ładniej zakwitnie :lol:
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamy już odmianę The President, Lecha Wałęsę - może doczekamy się Lecha Kaczyńskiego. Warto byłoby go miec w kolekcji, chocby nawet miał to być bylinowy :wink:
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Moje pierwsze kroki powojnikowe: (zaczynam patriotycznie ;))

Solidarność:

Obrazek

I bardzo bardzo podobne do niego Westerplatte- trochę mniejsze kwiaty, ale po dokładniejszym obejrzeniu bardziej aksamitne z takim jakby fioletowawym przebłyskiem:

Obrazek

Następne będą Bieszczady - pąki są duże już i czekam niecierpliwie :)

Niestety małpa aparat nie oddaje urody maleństw, spróbuję męża namówić, by mi ustawił odpowiednio inny aparacik :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”