Grab - choroby i szkodniki
Grab - choroby i szkodniki
Posadziłam graby wzdłuż ogrodzenia jesienią zeszłego roku. Ładnie się przyjęły i nagle zauważyłam że mam w jednym pasie dobrze rozwinięte duże liście ale ponadgryzane (zdj 1.) a w drugim pasie grabów- malutkie listeczki jakby stanęły w miejscu (zdj.2 i 3). Dorwał je jakiś szkodnik ale nie wiem jaki. Proszę pomóżcie.
Zdjęcia niedostępne/K.
Zdjęcia niedostępne/K.
Jeśli kogoś zainteresowałby mój problem to podpowiem,że chyba odkryłam szkodnika, prawdopodobnie jest to przędziorek . Zaatakował mi prawie wszystkie rośliny w ogrodzie. Skąd się wzięło to paskudztwo? Może z chwastów rosnących dookoła mojej działki?
Jak często można pryskac środkami chem krzewy ozdobne zaatakowane przędziorkiem?
A czy tak wyglądający grab (ten po prawej) to może byc przyczyna przędziorka czy to raczej inny szkodnik?
Jak często można pryskac środkami chem krzewy ozdobne zaatakowane przędziorkiem?
A czy tak wyglądający grab (ten po prawej) to może byc przyczyna przędziorka czy to raczej inny szkodnik?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patrzyłem już na niego w innym wątku i myślałem o nim... ale nie wiem. Wygląda jak by mu korzenie coś odgryzło, zaczopowało wiązki przewodzące wodę phytophthora albo inny grzyb czy bakteria. Nie wygląda to na przędziorki- zazwyczaj mają gdzieś swoje epicentrum- tu cała roślina wygląda jednakowo; i nie ma powodu by sąsiednią oszczędziły a jest zdrowa.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
No, to nie ma co kiwać głowami nad przeciwnikiem tylko odwdzięczyć się pięknym za nadobne! Proponuję wykopać powoli jeden okaz(może na końcu rządka) i obejrzeć co siedziało w glebie, albo na korzeniach będzie widać; pokroić roślinę- zobaczyć czy nie zbrązowiała w środku zamiast być zielona....
I prośba do morderatorów- przenieść walkę do nowego wątku albo tam gdzie już pisałaś, bo to nie o przędziorkach, więc tu nie pasuje.
Załatwione N.
I prośba do morderatorów- przenieść walkę do nowego wątku albo tam gdzie już pisałaś, bo to nie o przędziorkach, więc tu nie pasuje.
Załatwione N.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Problem z grabem i z rododendronem
Re: Problem z grabem i z rododendronem
To chyba przymrozek załatwił pączki graba, efektem są takie liście, nic nie rób, natura sobie z tym poradzi, ale może ktoś jeszcze się wypowie.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
O ile odnośnie RH przemarznięcie jest bardzo prawdopodobną przyczyną, o tyle jeśli chodzi o grab - to takie zniekształcone liście widać tylko w jednym miejscu - na przestrzeni ok. 20 metrów żywopłotu. Gdyby to było od przemarznięcie - to było by ich więcej.
Tak mi się przynajmniej wydaje
Tak mi się przynajmniej wydaje
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam właśnie zadać pytanie o dokładnie ten sam problem
Tylko na jednym grabie w żywopłocie są takie liście i nie wiem co to może być.
Tylko na jednym grabie w żywopłocie są takie liście i nie wiem co to może być.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2023, o 22:31