Witam niestety drutowce nie są wrazliwe na ataki nicieni. /tzn dokładnie ginie około 5% populacji czyli nie ma udowodnionego statystcznie działania nicienia na drutowca.
Pozdrawiam Maciek
Macio pisze:A jak je lapać i zwalczać nie stosując chemii ?.
Co do pędraków to przez kilka dni maja ubiegłego roku zabiłem około 80 chrabąszczy pędraków. Znajdowałem je w trawie i tunelu foliowym. Pędraki znajdujące się w ziemi wyłapuję sadząc między rośliny sałatę. Gdy zaczyna więdnąć szukam pod nią pędraków. Zawsze je znajduję! Tak robię m.in. w tunelu foliowym, między truskawkami, warzywami...
Dziś w tunelu foliowym znalazłem 3 chrabąszcze pędraka majowego. Trzeba rozpocząć na nie już polowanie. W ubiegłym roku na początku maja udało mi się upolować aż 80 chrabąszczy w tunelu i trawie.
Erazm pisze:
Co do pędraków to przez kilka dni maja ubiegłego roku zabiłem około 80 chrabąszczy pędraków. Znajdowałem je w trawie i tunelu foliowym. Pędraki znajdujące się w ziemi wyłapuję sadząc między rośliny sałatę. Gdy zaczyna więdnąć szukam pod nią pędraków. Zawsze je znajduję! Tak robię m.in. w tunelu foliowym, między truskawkami, warzywami...
Ciekawy pomysł z tą sałatą. Czy sałatę trzeba wysiać w rządek a potem pikować między warzwa, truskawki, maliny? Też spróbuję tej metody.
Najlepszym wrogiem pędraków jest posianie gryki, wybranie perzu lub jesienna podorywka. Pędraki wyrzucone na powierzchnię zginą od wysuszenia lub zostaną zjedzone przez ptaki.
Czy tą gryką trzeba wysiać jako poplon - a póżną jesienią przekopać? Czy może siać w rządku między uprawianymi roślinami. Jak działa na pędraki ta gryka - czy jako pułapka, czy może odstrasza je?. Będę teraz wabić pędraki "na sałatę" i chciałabym spróbować jeszcze gryki. Czy jakąś specjalną odmianę gryki kupić?
Moje polowania na chrabąszcze to "otrzęsiny" drzew owocowych: śliwy, czereśni i innych. Jak potrząsnę dzrewem to na ziemi rój chcrabąszczy, szybko je zbieram do butelek plastikowych. Pewnie to syzyfowa praca, ale mam nadzieję, ze będzie mniej pędraczków w przyszłości na działce.
U mnie i u sąsiada codziennie rano na trawniku są wrony które polują na pędraki. Nie muszę ich wybierać już z trawnika. Poluję na nie tylko w tunelu foliowym.