Rozmnażanie berberysa Tunberga.
Berberys Thunberga (czerwony ) rozmnażanie szczepieni ??
Witam!!!
Chciałbym rozmnozyć Berberys Thunberga po przez szczepienie sadzonek tegorocznych(połzdrewniałych),wsadziłem kilka sadzonek do ziemi jakieś 2tygodnie temu ale usychaja... Są jakies moze metody na rozmnazanie berberysu,czytałem ze mozna rozsadzac w tunelach foliowych w tedy wystepuje duzo wilgoci i lepiej się przyjmuje?? Prosił bym o rady jak można zaszczepic berberys i jaka pora jest najlepsza dla niego?? Za odpowiedzi DZIEKUJE i POZDRAWIAM:)
Chciałbym rozmnozyć Berberys Thunberga po przez szczepienie sadzonek tegorocznych(połzdrewniałych),wsadziłem kilka sadzonek do ziemi jakieś 2tygodnie temu ale usychaja... Są jakies moze metody na rozmnazanie berberysu,czytałem ze mozna rozsadzac w tunelach foliowych w tedy wystepuje duzo wilgoci i lepiej się przyjmuje?? Prosił bym o rady jak można zaszczepic berberys i jaka pora jest najlepsza dla niego?? Za odpowiedzi DZIEKUJE i POZDRAWIAM:)
-
- ---
- Od: 27 gru 2008, o 16:56
-
- ---
vicky_pollard pisze:Spróbować możesz szczepienie przez stosowanie, ale pora na ten zabieg to przedwiośnie. O okulizacji berberysów nie słyszałem. Jest też ablaktacja czyli przez zbliżenie.
Jakie szczepienie, berberysów się nie szczepi przecież. Berberysy mnoży się przez sadzonki zielne.No i na to jest jeszcze czas, młode przyrosty muszą nieco zdrewnieć. A zanim to nastąpi, to można sobie na ten temat poczytać.
-
- ---
Własnie chce rozmnozyc je przez sadzonki tylko nie wiem czy to zrobić wiosna czy jesienia.Tak jak pisałem juz wczesniej to wsadziłem pare sadzonek połzdrewniałych i jak na razie usychają....Może ktoś rozmnożył przez sadzonki półzdrewniałe lub zderwniałe i osiagnoł sukces:) chętnie bym poczytał:).Wyczytałem własnie ze bardzo dobrze sie przyjmuja w okresie czerwca,pod tunelem (gdzie go poczesci cieniujemy)....Jak by ktoś miał swoj jakiś pewny ,,przepis'' na rozmnazanie sadzonek berberysa to był bym wdzieczny jak by napisał
-
- ---
Przepraszam ale nie zrozumiałem pierwszego postu. Jestem mgr inż. ogrodnictwa i dla mnie słowo szczepienie oznacza szczepienie, czyli łączenie podkładki ze zrazem. Natomiast Tobie chodzi o sadzonkowanie, a to diametralna różnica.
W tym wypadku zapraszam do biblioteki. Pożycz książkę do szkółkarstwa, albo lepiej kup. Przyda się na przyszłość.
Albo daj maila na PW wyślę Ci książkę bo mam w DOC-u.
W tym wypadku zapraszam do biblioteki. Pożycz książkę do szkółkarstwa, albo lepiej kup. Przyda się na przyszłość.
Albo daj maila na PW wyślę Ci książkę bo mam w DOC-u.
No i dobrze wyczytałeś, ja sadzonkowałam swoje akurat w lipcu. I akurat na berberysy nie mam pewnego przepisu, część sadzonek się ukorzenia część nie, trzeba ich naciąć więcej. Tunel to może być słoik nawet, cokolwiek co pozwoli utrzymać wokół sadzonki/sadzonek maksymalną wilgotność powietrza, ukorzenia się w mieszance torfu z piaskiem 1:1, oczywiście w cieniu i oczywiście trzeba te sadzonki systematycznie spryskiwać, żeby nie więdły.new-x pisze:Własnie chce rozmnozyc je przez sadzonki tylko nie wiem czy to zrobić wiosna czy jesienia.Tak jak pisałem już wczesniej to wsadziłem pare sadzonek połzdrewniałych i jak na razie usychają....Może ktoś rozmnożył przez sadzonki półzdrewniałe lub zderwniałe i osiagnoł sukces:) chętnie bym poczytał:).Wyczytałem własnie ze bardzo dobrze się przyjmuja w okresie czerwca,pod tunelem (gdzie go poczesci cieniujemy)....Jak by ktoś miał swoj jakiś pewny ,,przepis'' na rozmnazanie sadzonek berberysa to był bym wdzieczny jak by napisał
Dobrze sprobuję sadzonki(sztorby) berberysu w czerwcu wysadzic pod tunel foliowy,naciagne na niego jakiś maeteriał zeby miały cien(lub folie pokropie wapnem) bedę je czesto podlewał....i pytanie mam bo rowzniez slyszalem ze warto robic opryski dolistnie z jakimis odrzywakim...Jak sądzicie dobry mam pomysł jak na pierwszy raz?? i mam drugie pytanie lepiej wysadzac sadzonki połzdreniałe(wiosna-lato) czy może zdrewniałe(koniec lata- jesien?
Berberys pleśń . Jakie opryski mam stosować ?
Chce posadzić z sadzonek połzdrwniałych berberysa pod namiotem(tunelem) słyszałem ze występuję tam bleśn!! i stosuje sie opryski,jakimi opryskami mam to pryskać?? Za odpowiedzi DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
Proszę o poprawianie błędów PRZED wysłaniem postu. PO wysłaniu można wcisnąć klawisz Zmień. Dziękuję. Nalewka
Proszę o poprawianie błędów PRZED wysłaniem postu. PO wysłaniu można wcisnąć klawisz Zmień. Dziękuję. Nalewka