Rozmnażanie berberysa Tunberga.

Drzewa ozdobne
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2009, o 23:28

Berberys Thunberga (czerwony ) rozmnażanie szczepieni ??

Post »

Witam!!!
Chciałbym rozmnozyć Berberys Thunberga po przez szczepienie sadzonek tegorocznych(połzdrewniałych),wsadziłem kilka sadzonek do ziemi jakieś 2tygodnie temu ale usychaja... Są jakies moze metody na rozmnazanie berberysu,czytałem ze mozna rozsadzac w tunelach foliowych w tedy wystepuje duzo wilgoci i lepiej się przyjmuje?? Prosił bym o rady jak można zaszczepic berberys i jaka pora jest najlepsza dla niego?? Za odpowiedzi DZIEKUJE i POZDRAWIAM:)
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem, czy myślimy o tym samym berberysie, ale mój wysiewa się sam w ilościach hurtowych. Nie nadążam z usuwaniem siewek. Gorzej niż chwast. :evil:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
vicky_pollard
---
Od: 27 gru 2008, o 16:56

Post »

Właśnie z nasion najlepiej rozmnażać berberysy. Siewki powtarzają cechy rośliny matecznej w dużym procencie. Albo z sadzonek zielnych czy półzdrewniałych latem.
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

interesuje mnie tylko rozmnazanie sadzonek po przez szczpienie( nie po przez wysiew),moze ktos mi zdradzi jakis sprawdzony sposob??:)
vicky_pollard
---

Post »

Spróbować możesz szczepienie przez stosowanie, ale pora na ten zabieg to przedwiośnie. O okulizacji berberysów nie słyszałem. Jest też ablaktacja czyli przez zbliżenie.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

vicky_pollard pisze:Spróbować możesz szczepienie przez stosowanie, ale pora na ten zabieg to przedwiośnie. O okulizacji berberysów nie słyszałem. Jest też ablaktacja czyli przez zbliżenie.

Jakie szczepienie, berberysów się nie szczepi przecież. Berberysy mnoży się przez sadzonki zielne.No i na to jest jeszcze czas, młode przyrosty muszą nieco zdrewnieć. A zanim to nastąpi, to można sobie na ten temat poczytać.
vicky_pollard
---

Post »

Na upartego można szczepić. Wiadomo, że nikt tego nie robi bo to nieopłacalne i pracochłonne, ale nasz forumowicz tak się uparł, że chce je szczepić, więc należy mu pomóc.
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Własnie chce rozmnozyc je przez sadzonki tylko nie wiem czy to zrobić wiosna czy jesienia.Tak jak pisałem juz wczesniej to wsadziłem pare sadzonek połzdrewniałych i jak na razie usychają....Może ktoś rozmnożył przez sadzonki półzdrewniałe lub zderwniałe i osiagnoł sukces:) chętnie bym poczytał:).Wyczytałem własnie ze bardzo dobrze sie przyjmuja w okresie czerwca,pod tunelem (gdzie go poczesci cieniujemy)....Jak by ktoś miał swoj jakiś pewny ,,przepis'' na rozmnazanie sadzonek berberysa to był bym wdzieczny jak by napisał :)
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

vicky_pollard nie wiem czy dobrze to ujełem ale chodzi mi o wysadzenie do ziemi sadzonki półzderwniałej lub zdrewniałej zeby pusciły korzonki....Wtedy nie zmieniaja cech matecznych...:) (to chyba sie nazywa rozmnażania wegetatywnego ).
W ten sposob rozmnozyłem duzo sadzonek ligustra;)
vicky_pollard
---

Post »

Przepraszam ale nie zrozumiałem pierwszego postu. Jestem mgr inż. ogrodnictwa i dla mnie słowo szczepienie oznacza szczepienie, czyli łączenie podkładki ze zrazem. Natomiast Tobie chodzi o sadzonkowanie, a to diametralna różnica.
W tym wypadku zapraszam do biblioteki. Pożycz książkę do szkółkarstwa, albo lepiej kup. Przyda się na przyszłość.
Albo daj maila na PW wyślę Ci książkę bo mam w DOC-u.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

new-x pisze:Własnie chce rozmnozyc je przez sadzonki tylko nie wiem czy to zrobić wiosna czy jesienia.Tak jak pisałem już wczesniej to wsadziłem pare sadzonek połzdrewniałych i jak na razie usychają....Może ktoś rozmnożył przez sadzonki półzdrewniałe lub zderwniałe i osiagnoł sukces:) chętnie bym poczytał:).Wyczytałem własnie ze bardzo dobrze się przyjmuja w okresie czerwca,pod tunelem (gdzie go poczesci cieniujemy)....Jak by ktoś miał swoj jakiś pewny ,,przepis'' na rozmnazanie sadzonek berberysa to był bym wdzieczny jak by napisał :)
No i dobrze wyczytałeś, ja sadzonkowałam swoje akurat w lipcu. I akurat na berberysy nie mam pewnego przepisu, część sadzonek się ukorzenia część nie, trzeba ich naciąć więcej. Tunel to może być słoik nawet, cokolwiek co pozwoli utrzymać wokół sadzonki/sadzonek maksymalną wilgotność powietrza, ukorzenia się w mieszance torfu z piaskiem 1:1, oczywiście w cieniu i oczywiście trzeba te sadzonki systematycznie spryskiwać, żeby nie więdły.
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dobrze sprobuję sadzonki(sztorby) berberysu w czerwcu wysadzic pod tunel foliowy,naciagne na niego jakiś maeteriał zeby miały cien(lub folie pokropie wapnem) bedę je czesto podlewał....i pytanie mam bo rowzniez slyszalem ze warto robic opryski dolistnie z jakimis odrzywakim...Jak sądzicie dobry mam pomysł jak na pierwszy raz?? i mam drugie pytanie lepiej wysadzac sadzonki połzdreniałe(wiosna-lato) czy może zdrewniałe(koniec lata- jesien? :)
new-x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Berberys pleśń . Jakie opryski mam stosować ?

Post »

Chce posadzić z sadzonek połzdrwniałych berberysa pod namiotem(tunelem) słyszałem ze występuję tam bleśn!! i stosuje sie opryski,jakimi opryskami mam to pryskać?? Za odpowiedzi DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM

Proszę o poprawianie błędów PRZED wysłaniem postu. PO wysłaniu można wcisnąć klawisz Zmień. Dziękuję. Nalewka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”