Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
Zraszać nie musisz aczkolwiek możesz tak co drugi dzień, podlewanie taką dawką wody by przelała się na podstawek i jak ziemia przeschnie na głębokość palca kolejne podlewanie, czyli tak ok co 8 dni myślę skoro ma ziemię uniwersalną. Poczytaj sobie o palmach kanaryjskich jest kilkanaście wątków wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarkę TUTAJ słowo phoenix. Miłej lektury. 

Jak długo?
Witam
Mam pytanie, czy ktoś może mi odpowiedzieć, po jakim czasie palma królewska wyhodowana z nasionka zacznie się "rozkrzewiać". Minęło już kilka miesięcy a u mnie nadal jest tylko jeden liść
Mam pytanie, czy ktoś może mi odpowiedzieć, po jakim czasie palma królewska wyhodowana z nasionka zacznie się "rozkrzewiać". Minęło już kilka miesięcy a u mnie nadal jest tylko jeden liść

Jak najbardziej na dworze. Ziemia nie może przesychać.
Nie należy ich trzymać w zbyt małych doniczkach, gdyż korzenie szybko rosną.
Obydwa moje daktylowce (robellini i canariensis) są na dworze od kwietnia.
Robellini nie znosi mrozu, więc trzeba go wnieść przed przymrozkami (w 2008 r. był to 18 listopada)
Canariensis wytrzyma dłużej, ale lepiej i jego wnieść.
Jeżeli mają potem być w domu (a nie np. w chłodnej altanie) to lepiej wnieść na początku października (różnica temperatur w domu i na dworze jest niezbyt wielka).
Wniesienie jej w połowie listopada do ogrzewanego mieszkania może być zbyt dużym szokiem.
Nie należy ich trzymać w zbyt małych doniczkach, gdyż korzenie szybko rosną.
Obydwa moje daktylowce (robellini i canariensis) są na dworze od kwietnia.
Robellini nie znosi mrozu, więc trzeba go wnieść przed przymrozkami (w 2008 r. był to 18 listopada)
Canariensis wytrzyma dłużej, ale lepiej i jego wnieść.
Jeżeli mają potem być w domu (a nie np. w chłodnej altanie) to lepiej wnieść na początku października (różnica temperatur w domu i na dworze jest niezbyt wielka).
Wniesienie jej w połowie listopada do ogrzewanego mieszkania może być zbyt dużym szokiem.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Palma kanaryjska
Palmy nie przezimuję ze względu na dotychczasowe mrozy, jednak wygraliście !!