Brzoskwinia - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Darek ma rację na 100% kędzierzawość liści brzoskwini
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Post »

Dzięki!
Poczytałem sobie już trochę kiedy i czym to opryskać, napiszcie jeszcze czy trzeba te liście teraz poobrywać?
DarekR
50p
50p
Od: 30 mar 2009, o 20:17

Post »

Witam. Ja obrywałem i paliłem porażone liście. Drzewko wypuści nowe liście.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DarekR pisze:Witam. Ja obrywałem i paliłem porażone liście. Drzewko wypuści nowe liście.
Niestety, choroby nie wyeliminujesz. Nie ma innego wyjścia, tylko opryski ( i to bardzo dokładne) od późnej jesieni do przedwiośnia.
DarekR
50p
50p
Od: 30 mar 2009, o 20:17

Post »

To prawda gienia1230. Choroba zaatakowała moją brzoskwinie tamtym roku. Liście usuwałem i paliłem a w tym roku zastosowałem oprysk sylitem i odpukać na razie jest wszystko ok.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Ja dosadziłem 6 sztuk i własnie na tych młodych zaczyna pojawiać się kędzierzawość , czytałem że oprysk systematyczny co 7 dni mlekiem 1 : 1 pomaga i zwalcza chorobę.
Ma ktoś w tej kwesti jakieś doświadczenie ?
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
anika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sty 2009, o 16:49

Post »

Zdiagnozowałam u mojej brzoskwini parcha, czy na dzień dzisiejszy gdy widoczne sa juz owoce można ja czymś opryskać aby zabić grzyba?
Jakie preparaty i w jakich odstępach czasu moge zastosowac aby uratowac tegoroczne owoce?
Znalazłam na necie info o Topsin M70 lub Kaptan 50 WP, czy ktos uzywał?
... popatrz jeszcze raz, psia dusza większa jest od psa, i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie ...
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

żółknące liście brzoskwini

Post »

Mam problem z moją brzoskwinią, rośnie ogólnie ładnie, ma 4 lata i prawie każdego roku żółkną jej liście o tej porze a póżniej opadają, chciałam dodać, że nerwy liści pozostają zielone. Z kędzierzawością poradziłam sobie śledząc forum, natomiast z tym problemem jest trudniej. Bardzo proszę forumowiczów o pomoc.
grohel4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 18:57

Post »

Witam
Jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę że nie ostatni. Powiedzcie mi proszę dlaczego w tym roku moja 3 letnia brzoskwinia nie zakwitła. W tamtym roku miała piękne owoce. W tym roku na wiosnę została przycięta przez domorosłego ogrodnika, teraz ma piękne liście, rozwija się, ale nie kwitła. Czy to wina złego cięcia?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Najprawdopodobniej przemarzły pąki ... Sprawdź czy nie ma innych uszkodzeń (np. pędów). Uschnięte powycinaj.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
anika
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sty 2009, o 16:49

Post »

liczyłam na łud szczęścia, ze w tym roku owoce będą jadalne ale niestety, już zauważyłam kilka brzoskwinek porośniętych takim brązowawym czymś.
Prosze niech ktoś mi powie czy mogę ja jeszcze opryskać czy znów obejść sie smakiem :(
... popatrz jeszcze raz, psia dusza większa jest od psa, i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie ...
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Brzoskwinia woła o pomoc

Post »

...Ratunku na jednej z moich brzoskwiń (trzyletnia redhaven) której nie dogladałem przez 4 dni wylazły na lisciach takie czerwone wybrzuszenia ochydne... wygladaja jak narośle nowotworowe ale są wrednymi czerwonymi wybrzuszeniami...szukam w książkach itd ale (pewnie panika hehe) nie mogę nic nagle znaleźc ...co to jest i czym to jutro spryskać??? i czy od razu spryskać resztę broskwiń i nektaryn??? tą brzoskwinie przesadziłem do sadu z ogródka w innym miejscu tej wiosny i pewnie z tamtąd przywlekła cholerstwo...pomóżta dobrzy ludzie...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To kędzierzawość liści brzoskwiń,która pokazuje się o tej porze. Liście po jakimś czasie opadają a na owocach pozostają brzydkie plamki. Stosuje się opryski miedzianem(jesienią po opadnięciu liści i wiosną przed ich pojawieniem się.)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”