Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
Ja jak ja, ale mój mąż z mamą doczekać się już nie mogą Ja to bardziej na małe pomidorki z dzieciaczkami czekam
W zeszłym roku byłam "dostawcą" pomidorów dla rodzinki i teraz jak są tylko u nas to pierwsze kroki kierują do szklarni
A jak wyglądają te pomidorki, w których jest mało do zjedzenia, tzn te, które mogą potem chorować, jak je poznać?
W zeszłym roku byłam "dostawcą" pomidorów dla rodzinki i teraz jak są tylko u nas to pierwsze kroki kierują do szklarni
A jak wyglądają te pomidorki, w których jest mało do zjedzenia, tzn te, które mogą potem chorować, jak je poznać?
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Na moich pomidorkach pokazują sie pędy boczne. Pomidory prowadzę na 1 pęd. I teraz pytanie;
Kiedy usuwac pędy boczne? Jak mają określoną długośc?(nie za małe, nie za długie0 Ile można naraz usunąc tych pędów?
I przy jakiej pogodzie najlepiej jest to robic?
Proszę Was o odpowiedzi i . . .
Pozdrawiam
Kiedy usuwac pędy boczne? Jak mają określoną długośc?(nie za małe, nie za długie0 Ile można naraz usunąc tych pędów?
I przy jakiej pogodzie najlepiej jest to robic?
Proszę Was o odpowiedzi i . . .
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Regulacji gron ciąg dalszy :
Na pierwszym zdjęciu przykład kiedy łakomstwo nie popłaca . Pomidorom które mają grona rozbudowane na dwie strony pierwszy kwiat zazwyczaj zakwita dużo wcześniej niż pozostałe . Skutki tego zwykle są takie jak na zdjęciu .
Drugie zdjęcie przedstawia podobnego pomidora z którego grona pierszy kwiat został usunięty .
Na trzecim zdjęciu końcowa regulacja , czyli usunięcie niezawiązanych kwiatów .
Pierwsze zdjęcie grono przed regulacją .
Drugie , to samo grono po regulacji i oskubaniu okwiatu .
Trzecie , przykład pomidora któremu nie trzeba grzebać w kwiatach .
Czwarte , skutki pozostawiania okwiatu po hormonizacji Betoxonem .
Mam nadzieję , że obrazki się przydadzą. Jutro będę czyścic grona ze zdeformowanych owoców więc pokażę jakich nie opłaca się trzymać na krzaku .
Pozdrawiam , kozula .
Na pierwszym zdjęciu przykład kiedy łakomstwo nie popłaca . Pomidorom które mają grona rozbudowane na dwie strony pierwszy kwiat zazwyczaj zakwita dużo wcześniej niż pozostałe . Skutki tego zwykle są takie jak na zdjęciu .
Drugie zdjęcie przedstawia podobnego pomidora z którego grona pierszy kwiat został usunięty .
Na trzecim zdjęciu końcowa regulacja , czyli usunięcie niezawiązanych kwiatów .
Pierwsze zdjęcie grono przed regulacją .
Drugie , to samo grono po regulacji i oskubaniu okwiatu .
Trzecie , przykład pomidora któremu nie trzeba grzebać w kwiatach .
Czwarte , skutki pozostawiania okwiatu po hormonizacji Betoxonem .
Mam nadzieję , że obrazki się przydadzą. Jutro będę czyścic grona ze zdeformowanych owoców więc pokażę jakich nie opłaca się trzymać na krzaku .
Pozdrawiam , kozula .
Hej
No więc odnośnie regulacji kwiatostanów. Ja mam na swoich gronach maksymalnie do 7 kwiatków, przynajmniej tyle naliczyłem. Możliwe, że później rozwinie się więcej. Z zamieszczonych zdjęć kozuli widzę, że tych kwiatków może być całkiem sporo a u mnie tak nie ma! Tutaj pozwole zamieścić sobie dwa zdjątka
Tutaj może tak tego nie widać, bo mozna zobaczyć zawiązki kwiatów i nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale mam takie grona gdzie jest pięć sztuk i koniec, żadnych innych rozgałęzień, dodatkowych zawiązków - nic. Pewnie to zależy również od odmiany.
Jakby coś, ktoś tutaj zobaczył do zmiany, usunięcia byłbym wdzięczny za rade.
pozdrowionka
No więc odnośnie regulacji kwiatostanów. Ja mam na swoich gronach maksymalnie do 7 kwiatków, przynajmniej tyle naliczyłem. Możliwe, że później rozwinie się więcej. Z zamieszczonych zdjęć kozuli widzę, że tych kwiatków może być całkiem sporo a u mnie tak nie ma! Tutaj pozwole zamieścić sobie dwa zdjątka
Tutaj może tak tego nie widać, bo mozna zobaczyć zawiązki kwiatów i nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale mam takie grona gdzie jest pięć sztuk i koniec, żadnych innych rozgałęzień, dodatkowych zawiązków - nic. Pewnie to zależy również od odmiany.
Jakby coś, ktoś tutaj zobaczył do zmiany, usunięcia byłbym wdzięczny za rade.
pozdrowionka
Ogrodnik za dyche!
Mam mały problem. Nie wiem który to wierzchołek wzrostu u tego pomidora a który to wilk do usunięcia. Kilka pomidorków tak się rozwidliło i nie wiem co jest czym u nich U pozostałych nie mam problemu. Mógłby mi ktoś powiedzieć co mam usunąć a co nie? Mają być prowadzone na jeden pęd. Powyżej grona nie ma nic, są te dwa rozwidlenia i pomiędzy nimi grono kwiatowe a wyżej nic nie ma. Normalnie zgłupiałam.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.