Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sosna pisze:Witam,

Jestem totalnie "zielona" w tych sprawach... Mam jukę od października, jakieś dwa miechy temu zaczęły żółknąć jej liście, miesiac temu ją przesadziłam do większej doniczki, bo korzenie miała dziwnie skręcone :P

Z tego co przeczytałam na waszym forum to przyczyną żółtych liści juki jest przestawienie jej do mniej nasłonecznionego miejsca, tak?

Pozdrawiam^^ :)
Przyczyny mogą być różne np. przerośnięta bryła korzeniowa, błędy w uprawie, zbyt małe nasłonecznienie itp. Pokaż ją jak możesz ocenimy co dalej.
x-C-j
---

Post »

sosna pisze:Okej, postaram się jutro zrobić zdjęcie i wam pokazać.

Najgorsze z tego będzie jak to sie okaże ze to nie jest juka :P
Jeśli wygląda tak to juka(Twoja jest większa zapewne bo ta jest po odmładzaniu)

Obrazek
Awatar użytkownika
sosna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2007, o 23:05

Post »

Oto zdjęcie. Podejrzewam, że to dracena :P Wczoraj przeglądałam forum i do takiego doszłam wniosku. Mam jeszcze w domu kilka kiatów doniczkowych o nieznanej mi nazwie, ale to pójdzie do innego wątku 8)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efb ... a24cf.html
Pozdrawiam^^
x-C-j
---

Post »

To dracena marginata tu masz link o uprawie dracen http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5007 poczytaj.
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Juka - usychające liście

Post »

Od jakiegoś czasu usychają dolne liście mojej juki. Co jej dolega?

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Stoi ok metra od okna, w mijescu nienasłonecznionym, gdy temperatura wzrasta powyżej 21 stopni spryskuje, podlewam deszczówką, nawoże regularnie POKON'em do palm.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Myślę, że to po prostu normalne. Starsze czyli te dolne liście zamierają. Z moją juką też się tak działo. Też obsychały dolne liście tak jak u Ciebie na zdjęciu. Obcinałam je tuż przy łodydze ostrymi nożycami, łodyga drewniała w miarę wzrostu- tworzyła się pień. A moja juka wyrosła do 2,60 cm czyli do sufitu i miała dwa piuropusze. Niestety gdy przestała się mieścić pod sufitem, musiałam podjąć radykalne kroki- czyli pocięłam zdrewniałą łodygę na kawałki i ukorzeniłam. Otrzymałam 8 nowych roślin. A stary "pieniek" rośnie nadal. Ma młode nowe liście i na razie 80 cm wysokości.
x-C-j
---

Re: Juka - usychające liście

Post »

Mnie to wygląda na zbyt intensywne podlewanie jeśli podlewasz regularnie np. raz na tydzień to może lejesz za dużo wody, no i czy ta juka była przesadzana kiedyś wygląda że ma dość małą doniczkę do rozmiaru rośliny. Mogą te dolne liście też w naturalny skutek opadać ale u Ciebie widać na niektórych końcach liści właśnie objawy przelania. :D :D :D
Awatar użytkownika
agasta
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Jukę kupiłam 4 miesiące temu, nie przesadzałam jej, zostawiłam ją tak jak przyniosłam ze sklepu.
Najwyższy pień juki (a jest ich 3) ma 75 cm wysokości, a doniczka ma średnicę 24 cm., więc czeka mnie przesadzanie - ale to zostawiam sobie na sobotę.

Kurczę prawdopodobnie przelana a ja byłabym skłonna powiedzieć, że moja juka zaczęła usychać z niedostatku wody....

Pozdrawiam,
Agata
Awatar użytkownika
beholderka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 lis 2006, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Jak pielęgnować jukę?

Post »

Dostałam ponad 2 metrową Jukę.Krzywa,powyginana ale śliczna.Jak o nią dbać i jak nawozić i czym,aby długo mi służyła i cieszyła oczy swoimi koronami. :cry:
beholderka :)
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Witam, możesz stosować nawóz uniwersalny do roślin zielonych, albo np. AGRECOL - Nawóz do palm, Juk i dracen. Juka nie ma dużych wymagań. Lubi słoneczne, przewiewne i ciepłe miejsca zwłaszcza latem. Ale co ja Ci tu będę pisać kiedy są specjaliści od juk na forum. Zajrzyj do bazy wiedzy o roślinach, tam są linki do tematów o jukach.

Pozdrawiam.
Leo :lol:
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie jestem pesymistką, ale do ogromu informacji o jukach na forum chciałabym dorzucić jedną ponurą wieść - juki to "ziemia obiecana" dla paskudnych tarczników :( Beholderko, lepiej od razu dowiedz się, jak ta mała kanalia wygląda, by później zawczasu umieć ją wytropić i wytępić. Mam w domu 5 juk i każda przeżyła już spotkanie z tarcznikami, choć wszystkie te rośliny stoją oddalone od siebie. Powodzenia w hodowli :D
Pozdrawiam!

PS. Korzystam z nawozu do palm, juk i dracen "Ekoru".
Awatar użytkownika
JUSTI
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sty 2007, o 12:48

Post »

Nadchodzi koniec lata.Jak długo może stać juka na dworze :?: Pobyt letni dobrze jej służył i rozrosła sie :D
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Dobrze jest rośliny przyzwyczajć do powrotu. Czytałam, że nalży je wnieść na godzinę w pierwszy dzień i tak stopniowo przedłużać pobyt w domu. Do października powinny znaleźć się w domu, oczywiście należy śledzić prognozę pogody i w razie nagłego ochłodzenia wnieść rośliny natychmiast. Należ również pamiętać by nie wnieść do domu towarzystwa :wink: , dobrym sposobem na pozbycie się intruzów jest wsypanie do doniczki kilku kulek na Mole, na miesiąc przed przeprowadzką.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”