Brzoza zwisła,brodawkowata (Betula pendula)
Brzoza zwisła,brodawkowata (Betula pendula)
kochani pomóżcie,mam kilka w/w brzózek które bardzo podrosły w tym roku (mają ok.3-4 m)niestety od samej ziemi mają bardzo dużą ilość dość gęsto ulistnionych gałęzi natomiast góra jest bardzo rzadka w gałęzie i liście,chciałbym odciąć na wysokość ok 1-1,5m dolne gałęzie i uformować pień.Napiszcie czy mam się wstrzymać z obcięciem do wiosny,czy ciąć już teraz(czy nie jest za późno przed zimą)POZDRAWIAM
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Potrzebuję porady, bo u znajomych w ogrodzie jest dziwne zjawisko. Otóż brzoza do tej pory nie puściła listków. Pewnie myślicie, że uschła? Otóż nie całkiem. Od korzeni puszcza zdrowe odrosty, pień nie uszkodzony, a gałązki są miękkie, po nacięciu zielone, pąki dobrze widoczne, ale nie otwierające się - ZAGADKA. Ona generalnie wygląda, jakby był koniec marca.
Co to może być?
Wyciąć? Zostawić?
Czy ktoś widział coś takiego?
Co to może być?
Wyciąć? Zostawić?
Czy ktoś widział coś takiego?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W szkółkach kupuje się normalnie 2-3 metrowe. Im większe doświadczenie i staranność, na tym starsze można sobie pozwolić.
Mam na myśli oczywiście przesadzane drzewa.
Mam na myśli oczywiście przesadzane drzewa.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)