Arbuz rosario
ja bym je nacieła w tym węższym miejscu i postawiła pod folią na słońcu....
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
dziś zauwazyłem że dwa nasionka pusciły kiełki a reszta nic ciekawe czemu
W jakim miejscu je naciąc i po co ??
kupiłem dwie paczki nasion na allego jeden czerwony a drugi żółty i te dwa nasionka to z czerwonego pusciły kiełki a reszta nic. Chyba to wina nasio badziewiane nasiona.\
co da te nacięcie i w którym miejscu je naciąć ??
Pozdrawiam.
W jakim miejscu je naciąc i po co ??
kupiłem dwie paczki nasion na allego jeden czerwony a drugi żółty i te dwa nasionka to z czerwonego pusciły kiełki a reszta nic. Chyba to wina nasio badziewiane nasiona.\
co da te nacięcie i w którym miejscu je naciąć ??
Pozdrawiam.
jak natniesz nasionko w węższym miejscu - tam gdzie wychodzi kiełek, to ułatwisz mu drogę wyjścia i wylezie zamiast gnić. jak takie nacięte wsadzisz na dwa dni do moczenia, ale wody powinno być minimalnie(możesz używać spryskiwacza kilka razy dziennie jeśli masz czas) to bardzo szybko ruszy już następnego dnia możesz ujrzeć kiełek- tak samo robiłam z dynią te nacięte i nienacięte nasionka jednocześnie włożyłam do ziemi a ja za dwa dni miałam już wielkie liścienie dyni na wysokości 4cm. niektóre dynie wyszły tydzień pózniej a dwie zgniły.....
arbuza nie moczyłam i nie nacinałam i dlatego mam tylko 6 szt. zamiast 20... są takie nasiona kwiatów , które bez nacięcia nie uda się wykiełkować są to np. nasiona kanny-paciorecznika i wiele innych egzotycznych gatunków.
może póżniej wkleje foto tych dyń, to zobaczysz jaka olbrzymia różnica
powodzenia

arbuza nie moczyłam i nie nacinałam i dlatego mam tylko 6 szt. zamiast 20... są takie nasiona kwiatów , które bez nacięcia nie uda się wykiełkować są to np. nasiona kanny-paciorecznika i wiele innych egzotycznych gatunków.
może póżniej wkleje foto tych dyń, to zobaczysz jaka olbrzymia różnica
powodzenia

boczne krawędzie ale od węższej strony, w miejscu zgrubienia. no i trzeba to robić niezwykle delikatnie. to samo mieliśmy na myśli, choć jeden naciął mi się za bardzo to mimo wszystko nie widać teraz który to był..... 8)
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
sprubój , nic ci nie zszkodzi. skoro i tak pewnie byś jej wyrzucił..... weż ostry nożyk albo żyletkę .... co się przejmujesz, za dwóch roślin też zjesz pare arbuzików;)
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi z 5 nasion Charleston Gray też wykiełkowały tylko 2. Są jeszcze na wacie - może dzisiaj je wsadzę do doniczek.pablo87 pisze:no tak tylko one już leża tak na tej wacie od 8 maja i tylko 2 wykiełkowały a tamte reszte nic. Więc nie wiem czy to się opłaca może nasiona są jakieś uszkodzone, a tez niewiedomo jak teraz ponacinam , a już tyle czasu leżały czy cos z nich będzie ??
Ale Crimson Sweet i Rosario rosną nie najgorzej - mimo wszystko do gruntu trafią chyba dopiero pod koniec maja.
ja swoje dyniowate wsadzę kiedy nie będzie aż takich różnic temperatur - między nocą a dniem. czyli najwcześniej za tydzień... nie ma co się spiesz 8) yć;)
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.