Fasolka szparagowa cz.1
Witam
Ja już 2 razy (pod agrowłóknine) wysiałam fasole szparagową w odstępi tygodniowym, odmiany karłowate - zieloną i żółtą.
Jeszcze na dniach wysiele niebieską wysoką - bardzo smaczna sama ją jadłam w tamtym roku, dostałam trochę od sąsiadki, faktycznie po ugotowaniu jest zielona, wg. mnie jest delikatniejsza i słodsza, pucha.
Miałam też przyjemność zasmakować w tamtym roku fasole zwaną mamut - duuuże płaskie i szerokie strączki, bdb do np. lecza, ale ja ją raczej wysieje w przyszłym roku hehehhehe choć ze mną nigdy nie wiadomo.
Chciała bym też trochę pomrozić, ale boje się,że nie będzie już taka smaczna jak świeża .
Czy ktoś z Was zna dobry przepis na zalewę do fasolki, aby zawekować ją w słoiki???
Ja już 2 razy (pod agrowłóknine) wysiałam fasole szparagową w odstępi tygodniowym, odmiany karłowate - zieloną i żółtą.
Jeszcze na dniach wysiele niebieską wysoką - bardzo smaczna sama ją jadłam w tamtym roku, dostałam trochę od sąsiadki, faktycznie po ugotowaniu jest zielona, wg. mnie jest delikatniejsza i słodsza, pucha.
Miałam też przyjemność zasmakować w tamtym roku fasole zwaną mamut - duuuże płaskie i szerokie strączki, bdb do np. lecza, ale ja ją raczej wysieje w przyszłym roku hehehhehe choć ze mną nigdy nie wiadomo.
Chciała bym też trochę pomrozić, ale boje się,że nie będzie już taka smaczna jak świeża .
Czy ktoś z Was zna dobry przepis na zalewę do fasolki, aby zawekować ją w słoiki???
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ankha, to siostra hoduje na swoich parapetach. Już od końca lutego tak ją nosi, że wsadza co jej w ręce wpadnie, trudno ją okiełznać, nawet u znajomego (w zamian za pomidory) parapet wynajęła. U siebie mam tylko przy jednym oknie parapet na 2 m x 20 cm i tylko papryka mi się zmieściła, przy pozostałych oknach parapety są wąziutkie.
fasolka na suche nasiona wczesna , karłowata................do bezpośredniego spożycia i do konserwowania
wczoraj się komuś pomyliło i zamiast wyciągnąć z szafki koszyk z przyprawami, wyciągnął koszyk z torebkami nasion, ale się zdziwił........... gdy chciał przyprawiać fasolą zamiast pieprzem......mam więcej nasion niż przypraw;)
wczoraj się komuś pomyliło i zamiast wyciągnąć z szafki koszyk z przyprawami, wyciągnął koszyk z torebkami nasion, ale się zdziwił........... gdy chciał przyprawiać fasolą zamiast pieprzem......mam więcej nasion niż przypraw;)
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Moją fasolkę coś pożarło Posiałam ją niedawno i gdy tylko pokazały się liścienie od razu zostały ogryzione i to prawie wszystkie...myślę, że to mrówy, (żeby je coś tam, tego tam) Fasolkę przykryłam agrowłókniną przed ptakami, ślimaki zbierałam, ale mrówy? Może macie jakieś sposoby aby uchronić fasolkę zaraz po wschodzie?
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mrówki chyba nie jedzą liści fasoli
u mnie to sprawnie załatwiają ślimaki i zając
Wszystkich ślimaków nie wyzbierasz, zawsze jakaś nocna przybłęda się trafi.
też mi pożarły fasolke, dopiero co wzeszła, zostały same kikuty.
Pierwszą od razu po posadzeniu przykryłam plastikowymi butelkami a drugą nie i jutro będę sadzić od nowa .
u mnie to sprawnie załatwiają ślimaki i zając
Wszystkich ślimaków nie wyzbierasz, zawsze jakaś nocna przybłęda się trafi.
też mi pożarły fasolke, dopiero co wzeszła, zostały same kikuty.
Pierwszą od razu po posadzeniu przykryłam plastikowymi butelkami a drugą nie i jutro będę sadzić od nowa .
Pozdrawiam.
Ola
Ola
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2010, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasolka szparagowa
hej, fasolke siałam ponad 40 dni temu, deszcze ją częściowo wymyły a reszta zgliła, wygrzebałam z ziemi i posiałam z drugiej paczki na to samo miejsce w warzywniaku ok 20 dni temu, piekna pogoda słoneczna a fasolki nie ma w ogóle na grządce, wczoraj zaczęłam jej szukać w ziemi i nie znalazłam ani jednego ziarka? ratunku coś mi zjadło nasiona czy co? co mam teraz robić, uwielbiamy fasolke i bez niej ani rusz.. hi siać trzeci raz? może zrobić rozsade, gdy wzejdzie wsadzić na stałe miejsce?
doradzcie, pozdrawiam.
Kaśka
doradzcie, pozdrawiam.
Kaśka