Aturi (Codariocalyx motorius) - kwiat, który porusza liśćmi
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aturi (Codariocalyx motorius) - kwiat, który porusza liśćmi
ATURI - kwiat, który PORUSZA LIŚĆMI pod wpływem ciepła, światła i dźwięku!
nie wierzysz?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aturi
nie wierzysz?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aturi
Jakub . . . . .
Bujda to na pewno nie jest ponieważ udało mi się wyhodować taką roślinkęErazm pisze:Chyba to "bujda". Chcą naciągnąć ludzi!
Młodsze pędy szybciej poruszają przylistkami, starsze prawie wcale. Oczywiście nie wygląda to tak szybko jak na obrazku, jeden obrót to mniej więcej dwie minuty (jeden obrót listka - dwa obroty sekundnika na zegarze). Na noc wszystkie liście chowają się tzn. układają się w dół wzdłuż gałązki (wygląda jakby stawało na baczność).
O tym nie słyszałam.
Ale pamiętacie jak parę ładnych lat temu sprzedawali takie roślinki, które się żywią kurzem... wszędzie to było do kupienia...ludzie kupowali i mówili, że nawet to trochę rośnie...a potem się okazało, że to było sztuczne. To były lata pierwsze lata gospodarki wolnorynkowej ..
I tak szybko jak się pojawiła się ta roślina na rynku tak szybko zniknęła. ha ha ha Pamiętacie?
Ale pamiętacie jak parę ładnych lat temu sprzedawali takie roślinki, które się żywią kurzem... wszędzie to było do kupienia...ludzie kupowali i mówili, że nawet to trochę rośnie...a potem się okazało, że to było sztuczne. To były lata pierwsze lata gospodarki wolnorynkowej ..
I tak szybko jak się pojawiła się ta roślina na rynku tak szybko zniknęła. ha ha ha Pamiętacie?
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mam problem, na liściach mojego aturi pojawiły się brązowe plamki. Roślinka jest jeszcze bardzo młoda. W doniczce mam 2 sadzonki (jedna ma ok 8 cm, ta z plamkami jest z centymetr większa). Stanowisko jest w miarę słoneczne. Zaznaczam że z drugą sadzonką jest wszystko ok. W razie czego mogę wrzucić zdjęcia.
1. Co to za plamki? Słyszałem że aturi często atakuje grzyb, czy to może być to?
2. Co na to poradzić, i czy konieczne będą opryski czy można sobie poradzić w bardziej "naturalny" sposób?
1. Co to za plamki? Słyszałem że aturi często atakuje grzyb, czy to może być to?
2. Co na to poradzić, i czy konieczne będą opryski czy można sobie poradzić w bardziej "naturalny" sposób?