Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Post »

a czy muchołówkę można "doświetlać" żarówką energooszczędną/bądź halogenówką? jeżeli tak, to w jakiej odległości od roslinki powinna znajdować się lampka? wolałabym nie kupować świtlówki-jest za duża na jedną małą doniczkę. nie mam gdzie jej postawić :)
olciaczek717
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2009, o 15:52

Post »

Kupisz ją w każdym dużym markecie np. Kaufland - koszt 2.99 za 5 litrów wody destylowanej, mówisz że ładnie twoja roślina rośnie - uwierz mi do czasu - później trudno będzie go odratować. :wink:[/quote]

Mam ją już ponad miesiąc i jak na razie ma się świetnie, strasznie szybko rośnie i puściła pęd kwiatowy :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

olciaczek717 pisze:
Czarodziej_ pisze:Kupisz ją w każdym dużym markecie np. Kaufland - koszt 2.99 za 5 litrów wody destylowanej, mówisz że ładnie twoja roślina rośnie - uwierz mi do czasu - później trudno będzie go odratować. :wink:
Mam ją już ponad miesiąc i jak na razie ma się świetnie, strasznie szybko rośnie i puściła pęd kwiatowy :)
Zgadza się i będzie rosła do czasu aż stężenie związków wapnia jakie znajduje się w zwykłej wodzie a także metale ciężkie będące jej składnikami nie zaczną powolutku niszczyć rośliny może to nastąpić po trzech miesiącach a może po pół roku ale na pewno nastąpi, to tak jak byś Ty piła zamiast wody rozcieńczony pół na pół z wodą denaturat - nie zaszkodzi od razu ale po pewnym czasie, jeśli pytasz czy też piszesz że masz taką roślinę otrzymujesz porady od osób które hodują, hodowały rośliny owadożerne i mają z nimi już spory bagaż doświadczeń. Moim zdaniem - podlewaj czym chcesz tylko jak zacznie marnieć wróć do tych postów i zapytaj się siebie czemu byłam uparta i nie posłuchałam jak radzono. :wink:
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Ja tak zarąbałam pierwszą w życiu rosiczkę. Lałam kranową i cieszyłam się że zyje. Żyła dwa miesiące, a potem nagle z dnia na dzień zdechła, i był płacz i zgrzytanie zębów.
Moim zdaniem kranówa nie nadaje się do podlewania ŻADNYCH kwiatów, nie tylko owadożernych, to mniej więcej to samo jakby człowiek zywił się cały czas fast foodem- niby da się z tego żyć, ale zdrowe to nie jest na pewno.
Kwitnięcie muchołówki tez o niczym nie świadczy, mozliwe że po kwitnięciu własnie padnie. Ja mojej na razie nie pozwalam kwitnąć, wiem że wielu osobom muchołówki zdechły właśnie po kwitnięciu.
slawekj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2007, o 22:19

Post »

A gdzie w Poznaniu mogę kupić rosiczke?Bylem w Tarnowie Podgórnym w tym markecie ogrodniczym i lipa,same muchołówki :(
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 13:15

Post »

Witam 8)

Jestem posiadaczem muchołówki od niedawna. Dużo czytałem na jej temat, ale mam pytanko:
-czy konieczne jest zraszanie wodą ?

tak wygląda

Obrazek
slawekj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2007, o 22:19

Post »

tez jestem od nie dawna posiadaczem :lol: ja bym nie zraszał,może wypowie się fachowiec :roll:
x-C-j
---

Post »

Niekonieczne i niewskazane, postaw ja na południowy parapet by miała full słońca i stale wode destylowana w podstawku. :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No tak ale mam problem. Mój dom jest tak wybudowany, że akurat południowego okna nie posiadam :? . Posiadam za to okno południowo - zachodnie tzn. słońce świeci przez nie od ok 13.30 aż do zachodu. Czy wskazane jest abym roślinkę wynosił na dwór tak do godziny 13:00 czy lepiej niech pozostanie na parapecie w domu :?:
x-C-j
---

Post »

Jak jest ciepło i słonecznie możesz wystawić gdzie chcesz w pełne słońce. :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli nie wpłynie to negatywnie na nią, że będę często jej zmieniał miejsce pobytu ?
x-C-j
---

Post »

Ważne by była w słońcu, z dworu na południowo-zachodnie okno na noc i będzie ok :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A co może być powodem tego że powyginało jej troszeczkę liście (te od dopiero wyrastających nie ukształtowanych jeszcze nowych dwóch pułapek tzn. te listki przed pułapkami) zaznaczę, że wilgotność i wszystko jest OK.
x-C-j
---

Post »

Pokaż na zdjęciu o co Ci chodzi, jeśli o te jakby blaszki - rozszerzenie liścia przed pułapką to często są one lekko podwinięte nawet. :wink:
lexar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

AAA no to spoko :P - przepraszam, że tak głowę zawracam :) - zdrowia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”