Poziomkówka indyjska ( Duchesnea indica )
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Truskawka kwitnąca na żółto - jadalna ?
Kupiłam rok temu sadzoneczkę pod nazwą "truskawka ozdobna". Przezimowała w gruncie choć wiosną wyglądała, jakby to jej ostatnie chwile były. Teraz kwitnie - kwiaty są intensywnie żółte i duże a liście sporo mniejsze od liści "normalnych" truskawek i lekko mechate.
Czy ktoś kojarzy co to za odmiana ? I czy jest jadalna ?
Czy ktoś kojarzy co to za odmiana ? I czy jest jadalna ?
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poziomkówka skończyła kwitnienie, teraz czekam albo na owoce albo na następne kwiatki Faktycznie rośnie jak chwast, nawet nie zauważyła przesadzenia
Truskawkę z różowymi kwiatkami też mam, odmiany Pagoda. Ale ta ma pecha u mnie - jak nie przędziorki to inne robale, jak nie zapomnę i nie przesuszę to przeleję. Teraz odchorowuje przesadzenie, ale już chyba trafiła na swoje stałe miejsce - do beczki razem z poziomkówką. Tylko właśnie miałam wątpliwości co do jadalności tej Pagody
Truskawkę z różowymi kwiatkami też mam, odmiany Pagoda. Ale ta ma pecha u mnie - jak nie przędziorki to inne robale, jak nie zapomnę i nie przesuszę to przeleję. Teraz odchorowuje przesadzenie, ale już chyba trafiła na swoje stałe miejsce - do beczki razem z poziomkówką. Tylko właśnie miałam wątpliwości co do jadalności tej Pagody
Poziomkówka indyjska (Potentilla indica, dawniej Duchesnea indica)
Co to za roślina ? Wyglądem przypomina jakby poziomkę , rozrosło się to u mnie pod sosną.
Tak kwitnie
Owoc
Tak kwitnie
Owoc
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Nie mam pojęcia skąd znalazła się ona w moim ogrodzie To już trzeci rok odkąd ją mam. Ładnie wygląda z czerwonymi owocami ;) po owocowaniu koszę ja. Nie rozrasta się bardzo, rośnie tylko pod sosną. Obawiałam się o małe dzieci znajomych , które znalazły te poziomki i przyniosły całe garstki.
Agnieszka