Robal w moich różach !!
- Inka10
- 100p
- Od: 14 maja 2009, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie już chyba dały spokój różom- nie znalazłam nic nowego, ale za to wzięły się za winogrona. Pierwszy raz to widzę! Nie wiem, czy to te same robale, bo pędy wyschły i są puste, ale wyglądają tak samo jak różane. Wolałabym, żeby od początku "jadły" winogrona .
Marku, jesteś pewien, że nie ma ich w dalszej części pędów? Pozdrawiam- Iza
Marku, jesteś pewien, że nie ma ich w dalszej części pędów? Pozdrawiam- Iza
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 wrz 2008, o 11:31
Jeśli chodzi o winogrona to nawet nie przyszło mi do głowy, że mogą w nich siedzieć wiec jutro rano lecę dokładnie posprawdzać, a jeśli chodzi o róże to na zdjęciach widać, że wyjedzona łodyga pąkowa jest tylko jakieś 3cm wiec nie powinno ich być w niższych częściach łodyg choć głowy bym nie dał i oczywiście też to sprawdzę, bo przecież sprytne robale mogły się w nią wkręcić także niżej. Najlepsza chyba metoda walki z tą Bruzdownicą to prewencyjny wiosenny oprysk ziemi Talstarem przy rozach
- Inka10
- 100p
- Od: 14 maja 2009, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elwirko, opryski zawsze robię tuż zmierzchem, a pan w sklepie ogrodniczym powiedział, że Basudin jest wycofany, Confidoru nigdy nie było. Dziś przeczytałam, że Diazol też jest wycofany - inne skuteczne środki dostępne są w dużych opakowaniach, więc cena też wysoka. Zresztą Diazol strasznie śmierdzi, jest też bardzo szkodliwy. Opryskałam nim tylko dwie róże -kwitnąca jeden raz Tuscany i pnącą, na której nie jestem w stanie poobrywać pędów z robalami( za gęsta jest). Chemii staram się nie stosować, zauważyłam że oprysk przeciwgrzybowym Bioseptem niszczy trochę mszyc.
Marku, myślę, że na winogronach nie są groźne, bo byłych tylko w pędach liściowych, kwiaty nie ruszone. Skąd wiesz, że Talstar zadziała?
Marku, myślę, że na winogronach nie są groźne, bo byłych tylko w pędach liściowych, kwiaty nie ruszone. Skąd wiesz, że Talstar zadziała?